UVC lampa - áno, či nie?

Občas sa stretávame s názormi, že UV lampy sú proti biologickej podstate čistenia vody v jazierku, že ničia všetko živé, že sterilizujú vodu, skrátka že nie sú dosť bio ...
V nasledujúcich riadkoch sme pre vás zhrnuli, ako vlastne UVC lampy fungujú, prečo sa používajú a ako je to s ich škodlivosťou.

Popis: V každom záhradnom jazierku sa vyskytuje mnoho druhov rias, ktoré možno rozdeliť do dvoch skupín. V prvej skupine sú riasy, ktoré sú tvorené dlhými vláknami, alebo zhlukmi a väčšinou sú pevne prirastené k rôznym podkladom pod vodnou hladinou. Do druhej skupiny patria riasy mikroskopické, jednobunkové, ktoré sa vznášajú vo vodnom stĺpci a vo veľkom množstve spôsobujú zezelenánie vody.

Hoci rybám nepriehľadná, zelená voda nijako nevadí, pre vlastníka jazierka predstavuje estetický aj praktický problém. Po všetkom vynaloženom úsilí so stavbou jazierka nie je možné jeho obyvateľov pozorovať a tiež zelená voda v záhrade nevyzerá najlepšie.
Veľkosť jednobunkových rias sa pohybuje od 5 - 10 mikrónov. Pre lepšiu predstavu, do kvapky vody s priemerom 1 mm by sa týchto rias vošlo asi 100 ks. Vyplýva z toho, že vyfiltrovať bežným filtrom tieto riasy z vody nie je možné. Aj tie najvýkonnejšie bubnové filtre majú sito s veľkosťou ôk 60 mikrónov. Riasy teda týmito filtrami bez problému prejdú.

Na likvidáciu týchto rias sa používajú UVC lampy.

Mimo slnečného žiarenia, ktoré možno uvidieť okom, existujú ešte 3 druhy žiarenia Slnka, ktoré sú pre ľudské oko neviditeľné. Žiarenie označované skratkami UVA a UVB prechádza zemskou atmosférou a ich účinok spôsobuje u človeka zhnednutie, prípadne spálenie kože. Tretí druh žiarenia označovaný UVC je pre oko i telo veľmi nebezpečný a našťastie ho zachytáva zemská atmosféra.

Účinky UVC žiarenia sa využívajú na čistenie vody. Špeciálna žiarivka, ktorá UVC žiarenie vyvíja, je umiestnená do tela lampy a oddelená od vody utesneným skleneným tubusom. Táto ochranná trubica je vyrobená z kremíkového skla, ktorým UVC žiarenie prestupuje ľahšie, než bežným sklom. Voda z jazierka je vďaka konštrukcii lampy prinútená pretekať tesne okolo trubice a UVC žiarenie narušuje a deštruuje bunkové steny jednotlivých rias. Riasy sa po prietoku lampou rozpadajú a následne spájajú do väčších celkov, ktoré už môžu byť zachytené vo filtrácii.

Výkon UVC lampy ovplyvňuje dĺžka ožarovanej trubice, šírka vodného stĺpca okolo nej a sila prietoku vody. Čím tesnejšie a čím dlhšie voda okolo žiariča preteká, tým väčšia je účinnosť lampy. Maximálny prietok vody UV lampou sa líši u jednotlivých výrobkov a je spočítaný tak, aby efektivita využitia žiarenia bola čo najväčšia. Inými slovami, ak sa podľa objemu jazierka prepočíta potrebný výkon UVC lampy, tento výkon je dosiahnutý iba pri zvolení maximálneho prietoku UV lampou. Použitie čerpadla so slabším výkonom môže viesť k tomu, že UVC žiarenie bude ničiť síce dokonale, ale malé množstvo vody a riasa stihne v jazierku rýchlejšie dorastať než ju lampa dokáže ničiť. Vďaka svetlu a živinám voľná riasa v jazierku rastie aj napriek použitiu UV lampy a čistá vody je dosiahnutá len tým, že pomocou čerpadla o patričnom výkone, voda nepretržite prúdi okolo UVC žiarivky.

Pri montáži UV lampy je nutné vždy dodržať pokyny výrobcu. Vertikálne, alebo neodporúčané upevnenie lampy môže viesť k vytvoreniu vzduchovej kapsy v jej tele. Tlak vzduchu v tomto vrecku potom obmedzuje výkon čerpadla a zabraňuje vode obtekať žiarivku zo všetkých strán, čo má vplyv na účinnosť UVC lampy a tiež na rovnomerné ochladzovanie ochrannej trubice. Kremíkové sklo je krehké a ak nie je vodou ochladzované zo všetkých strán, môže to viesť k jeho prehrievaniu a prasknutiu.

Hoci samotné UVC žiarenie je pre človeka neviditeľné, pri prevádzke UV lampy môžete uvidieť modré svetlo, ktoré vyžaruje v určitých miestach z tela lampy. Podľa tohto svetla možno ľahko skontrolovať, ak je žiarič v prevádzke. Na rozdiel od UVC žiarenia je modré svetlo UV lampy neškodné.
Životnosť UVC žiarivky je obmedzená, jej výkon sa zvoľna znižuje od jej prvého zapojenia do siete a pretože je pomerne ťažké presne spočítať dobu prevádzky v hodinách, odporúča sa vymeniť žiarovku po jednom roku. Intenzita modrého svetla UVC lampy však po tejto dobe neklesá, takže toto svetlo svieti, aj keď žiarivka už žiadne UVC žiarenie nevyvíja.

Postupné znižovanie výkonu UVC žiarivky je tiež spojené s jej účinnosťou pri čistení vody. Nová žiarivková trubica dokáže prvé 2-3 mesiace ničiť vo vode aj baktérie a vírusy, po zvyšok svojej jednoročnej životnosti už len voľnú riasu. Po tejto dobe postupne zoslabuje natoľko, až je úplne neúčinná.

Zhrnutie: Z vyššie uvedeného vyplýva, že použitie UVC lampy na vyčistenie vodného stĺpca od voľnej mikroskopickej riasy je jednoduchý, ekonomický aj ekologický spôsob. Použitím UV lampy sa vyhneme aplikácii chemických prípravkov proti zelenej vode, ktoré väčšinou obsahujú nebezpečnú skalicu modrú (síran meďnatý). UVC žiarenie pôsobí iba v tele lampy a zloženie ani kvalitu vody v jazierku nijako neovplyvňuje.
Pri voľbe výkonu sa riadime nasledujúce tabuľkou:

Jazierko bez rýb napr. kúpacie 2 W výkonu na 1 m3 vody v jazierku
Jazierko s rybami 3 W výkonu na 1 m3 vody v jazierku

Dátum poslednej revízie a doplnenie:

16.11.2021