Ukončenie okrajov jazierka

Správne ukončenie okraja jazierka je jeden z najdôležitejších detailov na celej stavbe jazierka a určuje nielen, ako bude jazierko vyzerať, ale aj ako dlho vydrží fólia.
Hoci ubúda najmä starších jazierok s fóliou prehodenou cez horný okraj, u ktorých ju vidíte v minimálne 20 cm páse nad hladinou po celom obvode jazierka, pokúsime sa opísať, ako sa správne ukončenie tvorí. 

Ukončenie fólie v miestach, kde bude mólo, alebo terasa

Tu je stena jazierka vymurovaná do výšky 5 cm nad budúcu hladinu. Horná hrana vymurovania zároveň tvorí podkladový betón, do ktorého sa ukotví rošt pre prichytenie horných dosiek móla, alebo sa na neho lepí dlažba. V oboch prípadoch sa fólia pretiahne cez túto hornú hranu a privarí sa k zvonku poplastovanej rohovej lište. Táto plechová lišta je do vymurovania ukotvená pomocou narážacích hmoždiniek. Pretože je horná hrana vymurovania aj s priskrutkovanou poplastovanou lištou 5 cm nad hladinou, je v miestach, kde je pri jazierku mólo, tento úzky pásik fólie viditeľný. Aby sa čo najviac skryl, preťahuje sa obklad z dosák, alebo dlažby cez hranu nad vodnú hladinu  (cca 3 - 7 cm) a pri drevených mólach sa medzera medzi hladinou a spodnou hranou obkladových dosiek vykrýva ešte čelnou doskou.

Cieľom je, aby v mieste móla, alebo terasy ostal viditeľný a UV žiareniu vystavený buď žiadny, alebo len minimálny prúžok fólie. 

Ukončenie fólie tam, kde jazierko prechádza do záhrady

Mimo priestor móla, čo býva väčšina obvodu jazierka, končíme s vymurovávaním stien približne 20 - 25 cm pod budúcou hladinou (spravidla vynecháme najhornejší rad strateného debnenia). Potom odstránime terén smerom od vnútorných stien jazierka von do záhrady v šírke 30 - 70 cm. Tým vznikne po obvode za vonkajšou stenou vymurovaný lem v šírke 30 - 70 cm a hĺbke 20 - 25 cm. Dno tohto lemu tvorí buď urastený terén, alebo ho spevníme betónom. Vzniknutý priestor má v reze tvar písmena "Z". Izolatér ho vyloží fóliou, ktorú privarí opäť k rohovým poplastovaným lištám a fóliu ukončí tak, že jej posledná plocha trčí kolmo z terénu smerom nahor. Koniec tejto poslednej plochy sa opäť privarí (menej často prilepí) k lište. Používa sa k tomu poplastovaná lišta plochá, ktorá sa najskôr prichytí k pevnej opore. Túto oporu môže tvořit neviditeľný obrubník, oddeľovacia lemovka, betónový obrubník, a pod. Vodná hladina končí opäť 5 cm pod týmto horným privareným okrajom.
Opísané spôsoby ukončenia okrajov vymurovaných jazierok platia aj pre jazierka kopané.  


K tomu, aby nebola vidieť fólia v tomto plytkom leme po obvode jazierka, môžeme použiť 3 spôsoby jej zakrytia:

  • Kamene vybrané tak, aby ich horná strana bola tesne pod vodnou hladinou, položíme na hornú hranu strateného debnenia už pokrytého fóliou. Zo zadnej strany je pospájame poterovým betónom, alebo montážnou penou. Zvyšok priestoru ku kraju jazierka vyplníme štrkom, dosypaným až k hornému okraju fólie. Do tohto štrku môžeme, ale nemusíme zasadiť bahenné rastliny. 
  • Rôzne veľké kamene, ktoré tentoraz vyčnievajú z vody približne ⅔ ich výšky, položíme do plytkého lemu a vyplníme nimi celý jeho priestor. Kamene kryjú ako plochu lemu, tak aj 5 centimetrový pásik fólie nad jeho hladinou.
  • Posledný spôsob je kombináciou dvoch predchádzajúcich. Pretože každý štrk a rastliny v ňom so sebou nesú prácu navyše, môžeme striedať tieto úseky s časťami, do ktorých položíme veľké kamene, ktorých údržba je minimálna. 

Nezabudnite vkladať medzi fóliu a kamene, alebo fóliu a štrk podkladovú geotextíliu, prípadne polypropylénové dosky, aby nemohlo dôjsť k poškodeniu fólie.

Cieľom popísaných spôsobov ukončenia okrajov jazierka je:

  • Dobre a prirodzene vyzerá iba jazierko, u ktorého nie je vidieť nad vodnou hladinou žiadna fólia.
  • Miesto posledného ukončenia fólie, tam kde jazierko prechádza v záhradu, je dobré mať pod kontrolou (posledný okraj fólie je privarený k pevnej opore).
  • Dlhodobú odolnosť fólie proti UV žiareniu zaručuje jej umiestnenie pod vodnou hladinou. Fólia priamo vystavená UV žiareniu, má kratšiu životnosť.
  • Len ostré ukončenie fólie Vám umožní dokonale nadviazať vodnú hladinu na povrch okolitého terénu.

Dátum poslednej revízie a doplnenie:

27.09.2021