Záhradné jazierko a bezpečnosť

Ako firma s dlhoročnými praktickými skúsenosťami s výstavbou, návrhmi či opravami záhradných jazierok, sme si vedomí toho, že jazierko  môže predstavovať rôzne bezpečnostné riziká.Môžu sa vyskytnúť problémy, ktoré je potrebné zvážiť už pri prvotnej myšlienke na záhradné jazierko. Ako vlastník pozemku máme právo si vytvoriť svoju záhradu podľa svojich predstáv, ale je dobré informovať blízkych susedov o plánovanej výstavbe jazierka, alebo vodného prvku na Vašej záhrade.Susedov by mohlo rušiť zurčanie potoka, tryskanie fontán, alebo kvákanie žiab, ktoré sa bezpochyby nasťahujú, bez toho aby ste to mohli nejako ovplyvniť.

Pozemok, na ktorom je vybudované jazierko, je vhodné zabezpečiť oplotením. Ak máme doma deti, či domáce zvieratá, môžeme bezpečnosť jazierka zabezpečiť niekoľkými spôsobmi, ktoré však nikdy nenahradia osobné dozor, a preto nenechávajte malé deti pri jazierku bez dozoru! e dobré deťom riziko vysvetliť, aby si boli vedomé hroziaceho nebezpečenstva. Tak, ako keď máte na záhrade bazén, je aj pri jazierku najlepšia rada naučiť deti čo najskôr plávať. Je dôležité mať na pamäti, že ako vlastníci jazierka sme zodpovední za nehody a úrazy, ktoré vznikli v súvislosti s prevádzkou jazierka, a ktorým by šlo bežne dostupnými prostriedkami zabrániť.v

Spôsoby zabzepečenia jazierka

Oplotenie jazierka

Ak sa rozhodnete jazierko oplotiť, mala by byť dodržaná minimálna výška 80 cm a laty postavené zvislo, aby plot nenabádzal k preliezaniu. Dvere v oplotení by mali byť uzamykateľné.

Breh záhradného jazierka

Pokiaľ budú pri jazierku bývať deti, alebo domáce zvieratá, je nutné prispôsobiť tomu vstup aj výstup do jazierka.

Ochranná mreža

Môže byť vyrobená z dreva, silnej plastové, alebo oceľovej siete, ale vždy taká, aby uniesla váhu dieťaťa. Je umiestnená tesne pod hladinou na pilieroch, alebo na okrajovej plytčine. Tento variant ochrany pred utopením nie je príliš estetický, avšak v záujme väčšieho bezpečia sa dá tolerovať. Konštrukcia týchto prvkov musí byť volená tak, že hustota mreže, alebo upevnenie siete by nemali umožniť zaklinenie končatín, alebo zamotanie. Z týchto dôvodov odporúčame oplotenia jazierka, a ak už použijete pevnú sieť, napnite ju zvisle, medzi stĺpikmi na breh jazierka.

Bariéra z rastlín

Bariéru môžeme vypestovať napr. z hustého tŕstia. Rastlinnú bariéru môžeme kedykoľvek zrušiť, či upraviť priechodnosť v prípade, že už nebude potrebná.

Protišmykové materiály

Všetky materiály umiestnené pod hladinu jazierka sú veľmi klzké. Klzkosť je spôsobená tenkou vrstvou tzv. biofilmu, ktorá veľmi skoro pokryje všetko. Tomuto povlaku sa pri jazierkach nejde vyhnúť a je márne proti nemu bojovať. Je vhodné používať v blízkom okolí vodného prvku protišmykové materiály.

Zaistenie mostíkov a lávok

Mostíky a lávky musia byť kvalitne usadené, dostatočne stabilné a vybavené zábradlím, poprípade bezpečnostným madlom.

Plastové a malé jazierka

Nezabudnite pred deťmi a zvieratami zabezpečiť aj Vaše mini jazierko, ktorá na prvý pohľad za riziko nepovažujete.

Bezpečnosť počas zimy

Nezabudnite na možnosť prelomenia ľadu zamrznutej hladiny. Zvlášť u jazierok s rybami, u ktorých je nutné udržiavať nezamŕzajúcu časť hladiny, býva ľad na okrajoch týchto otvorov veľmi tenký.

Kvalita vody

Najmä pri kúpaní detí v jazierku môže dôjsť k neúmyselnému napitiu. Hoci je voda biologicky živá, riziko prípadných zdravotných ťažkostí je minimálne a v porovnaní s náhodným napitím pri kúpaní v prírodných nádržiach a rybníkoch úplne zanedbateľné.

Používanie prípravkov proti riasam

Pri správne zvolenej technike k záhradnému jazierku, určenému na kúpanie, nie je nutné do vody pridávať žiadnu chémiu. Prípravkom proti vláknitej riase sa možno vyhnúť úplne, alebo ich používať iba niekoľkokrát za sezónu. Ak je nutné na kúpacie jazierko aplikovať niektorý z prípravkov, riadime sa vždy návodom a presne dodržiavame dávkovanie. Náhodné požitie takto ošetrenej vody vám opäť neublíži, avšak snažíme sa mu vyhnúť. Uvedené platí aj v prípade, že z jazierka pijú domáce zvieratá, kedy občasné požitie vody ošetrenej prípravkom proti riase nevadí, ale vodu, ktorú majú na celodenné užívanie volíme inú.

Elektroinštalácia

Na všetku elektroinštaláciu a použité zariadenia si dávajte veľký pozor! Zapojenie a opravy môže vykonávať iba odborník. Trvajte na použití technológie a zariadenia, ktoré sú špeciálne určené na stavbu jazierok a majú požadovanú úroveň ochrany. Inštalujte si poistky spätného prúdu (chrániče). Ak zároveň využívate jazierko na kúpanie, je nevyhnutne nutné umiestniť čerpadlo mimo vodu napr. do čerpadlovej šachty a zapojiť čerpadlo na sucho. Ďalšou možnosťou je použiť čerpadlá s napätím 12 V. Zásada 12V napätie platí aj pre osvetlenie v jazierku a jeho okolí.

Elektrické rozvádzače

Pre pripojenie káblov jazierkových zariadení používajte profesionálne, bezpečné zahradné rozvádzače.

Revízia

Pamätajte na pravidelnú kontrolu a revíziu všetkých použitých zariadení a materiálov!

Ochranné pomôcky

Napríklad univerzálne dlhé rukavice, rybárska pogumovaná zástera, ultifunkčná podložka pod kolená, ochranné rukavice s latexom, ochranné rukavice z hovädzej usne.

Dátum poslednej revízie a doplnenie:

02.09.2020