Ktoré baktérie do jazierka sú najúčinnejšie?

Je nutné baktérie do jazierka vôbec pridávať?

Filtračné baktérie svojou činnosťou rozkladajú škodlivé látky a pre život v jazierku sú absolútne nevyhnutné. Hoci sa do akejkoľvek vodnej plochy dostanú v krátkom čase samé, ich jednorazovému alebo pravidelnému pridávaniu do filtrácie aj jazierka sa nevyhne nikto, kto vlastní biologicky čistenú nádrž. Proces namnoženia baktérií, ktoré sa do jazierka dostanú z pôdy pohybom vzduchu, trvá pomerne dlho. Jediný spôsob, ako túto dobu skrátiť, a čo najrýchlejšie dosiahnuť ich maximálneho počtu, je používať výrobky, v ktorých sú filtračné baktérie uchované.

Ako je to s účinnosťou baktérií?

S trochou zveličenia, jednoducho, ale pritom správne povedané bývajú to tie, na ktorých má predajca najväčšiu maržu. Objektívne vybrať z veľmi širokej ponuky filtračných baktérií tie najlepšie, totiž nie je možné. Určiť, koľko je baktérií priamo v tom, ktorom konkrétnom balení jednotlivých výrobcov, je nevykonateľná úloha. Aj v prípade, že budete postupovať podľa návodu a baktérie necháte narásť v živnom roztoku alebo vlažnej vode, potrebujete k ich uzretiu elektrónový mikroskop. Toto zariadenie je pre bežného užívateľa nedostupné, rovnako, ako pre predajcov. Podmienky pre aplikovanie baktérií sú tiež v každom jazierku úplne iné, ich rast ovplyvňuje momentálna teplota a zloženie vody.

Podľa čoho sa teda pri nákupe baktérií orientovať?

  1. Nechajte si poradiť v obchode, ktorý si získal vašu dôveru. Hoci aj ich rada bude subjektívna, pomôže vám zúžiť výber.
  2. Zvážte dôveryhodnosť a prezentáciu výrobcu aj predajcu
  3. Overte si, či predajca vie, k čomu baktérie slúžia, ako sa aplikujú, či je schopný vám všetko vysvetliť.
  4. Sledujte a vyhodnocujte každoročne prevádzku vášho vlastného jazierka a podľa spokojnosti s jeho stavom a fungovaním zachovajte alebo zmeňte používané baktérie.
  5. Druhy filtračných baktérií sú v jednotlivých výrobkoch stále rovnaké. Líši sa len spôsob, akým sú uchované. Pretože tieto baktérie dokážu žiť v pôde i vo vode, nezáleží na tom, či ich výrobca predáva vo forme prášku, tekutiny alebo gélu.
  6. Celoročné alebo jednorazové pridávanie filtračných baktérií do jazierka nemôže škodiť. Baktérie sa aplikujú vždy na jar, vždy po neštandartných zásahoch do jazierka (vypustenie a napustenie, únik vody, liečivo, atď.).
  7. Účinnosť všetkých filtračných baktérií klesá zároveň s teplotou vody, a pri 5 °C sa prestávajú množiť úplne. Z toho vyplýva, že predaj „zimných baktérií“ je skôr obchodným ťahom.

Zaujímavé údaje o baktériách

  • veľkosť filtračných baktérií sa pohybuje okolo 0,003 mm; ku uzretiu ľudským okom treba elektrónový mikroskop
  • rýchlosť množenia baktérií je pre človeka len ťažko predstaviteľná; vo vhodných podmienkach sa z jedného jedinca vytvorí približne 1 milión baktérií
  • nitrifikačné aj denitrifikačné baktérie sa vyskytujú v pôde, avšak rovnako dobre sú prispôsobené aj pre život vo vode
  • hoci sa baktérie nachádzajú aj vo vodnom stĺpci, ich prirodzenou vlastnosťou je vytvárať súvislé filmy na všetkých miestach, kde sa môžu uchytiť
  • baktérie pochopiteľne nemajú ústa a potravu vstrebávajú priamo cez svoju bunkovú stenu

Dátum poslednej revízie a doplnenie:

03.09.2020