Starostlivosť o vodné rastliny počas roka

Jar

Začiatkom jari delíme, presádzame a hnojíme rastliny, ak je to nevyhnutne potrebné. Podzemky lekien a lekníc delíme raz za 3-5 rokov v apríli a máji, kým je voda chladná. Ostatné vodné a bahenné rastliny podľa toho, kedy začínajú pučať, kedy vidíme, že sú prerastené, potrebujú zmladiť a pod. Druhy, ktoré neprežili zimu, nahradíme inými nemenej zaujímavými. Vyčistíme jazierko od nánosov na dne a zvyškov listov po zime.

Leto

Letné obdobie patrí medzi vrcholné obdobie kvitnutia lekien a vodných rastlín. Dbáme na čisté listy lekien, odstraňujeme odkvitnuté kvetenstvá a suché listy bahenných rastlín. Taktiež kontrolujeme rozšírenie riasy, ktorú pravidelne odstraňujeme. Koncom leta ukončujú svoju vegetáciu plávajúce rastliny hlavne Eichhornia a Pistia.

Jeseň

V jesennom období venujeme starostlivosť zazimovaniu jazierka, dbáme na to, aby prípadné lístie z okolitých rastlín nepadalo do jazierka. Použijeme zakrývaciu sieť. Po príchode mrazíkov orežeme nadzemné časti rastlín zhruba 10 cm nad hladinou, aby nepadali do jazierka. Napadané listy a časti rastlín na dne zahnívajú, vytvárajú jedovaté plyny, čím sa zhoršuje kvalita vody a prezimovanie rýb. Leknám ostriháme listy. Rastliny citlivé na mráz (Pontederia, Cyperus) posunieme do hlbšej vody. Lobelky prikryjeme, počas zimy sú radšej vo vlhku ako v plytkej vode.

Zima

Zimovanie vodných a bahenných rastlín u nás prebieha celkom bez problémov. Prezimujú zamrznuté v ľade. Lekná zimujú v spánkovom stave v púčikoch. Plávajúce rastliny ako Salvinia natans prezimujú vo forme zimných púčikov na dne nádrže. Eichhornie a Pistie možno prezimovať v svetlých miestnostiach s teplotou okolo 15 °C. Percento úspešného zimovania je však mizivé a odporúčame s novou sezónou tieto rastliny kúpiť nové. Submerzné rastliny prezimujú bez problémov pod hladinou.

Dátum poslednej revízie a doplnenie:

14.09.2021