Ako a čím kŕmiť?

Na kŕmenie všetkých druhov rýb odporúčame používať kvalitné granulované krmivo preverených výrobcov. Ako v mnohých oblastiach, aj tu platí, že je veľa povolaných,
ale málo vyvolených. Holandský výrobca krmív Coppens, ktorého krmivo pre ryby predávame, patrí medzi najväčších svetových výrobcov s mnohoročnou tradíciou. V ponuke máme krmivá pre KOI - Spirulina, Orange, Grower, Wheat Germ, tříbarevné krmivo, ďalej špičkové japonské krmivá. Krmivo pre jesetery ponúkame Steco 
supreme alebo rastové krmivo Steco repro. V sortimente máme aj krmivo pre pstruhy. Viac o krmivách nájdete v podkategórii sprievodca krmivami.


Správne kŕmenie rýb
Všetky druhy rýb vo Vašom jazierku stačí kŕmiť 1x, maximálne 2x za deň. Je vhodné kŕmiť v rovnakom čase a vyhradiť si na toto potešenie každého chovateľa rýb aspoň 15-20 minút. Počas tejto doby kŕmime po malých dávkach tak, aby granule neplávali dlhšiu dobu na hladine a nevymočili sa z nich tak dôležité látky, prípadne probiotiká alebo vitamíny, ktoré sme na nich aplikovali tesne pred kŕmením.

Kŕmenie Koi
Krmivá vyrábané pre Koi plávajú na hladine, odkiaľ ich ryby zbierajú, čo umožňuje kontrolovať pravidelne zdravotný stav rýb, ich chuť k jedlu, vitalitu a kondíciu. Vždy je preto dobré, keď má kŕmenie rýb na starosti len jediná osoba, ktorá si ľahko všimne akýchkoľvek zmien v správaní rýb. Pokiaľ z nejakých dôvodov kŕmenie na 1-2 dni vynecháme, nesnažíme sa to dohnať, ale nasledujúci deň kŕmime normálne dennou dávkou. Pri odchode na dovolenku na bežnú dobu (10, max. 14 dní) je najlepšie nechať ryby bez kŕmenia alebo použiťautomatické krmítko Fish Feeder. Ak poprosíte niekoho z rodiny, prípadne suseda, býva výsledkom silné zariasenie jazierka a niekedy aj úhyn rýb. Je to preto, že človek, ktorému dáte jazierko na starosti Vám v dobrej viere buď chce ukázať, ako ryby v jeho starostlivosti pribrali na váhe, alebo sa bojí, že kŕmi málo. Výsledkom býva prekŕmenie, ktoré napácha viac škody, než keď necháte ryby hladovať.


Kŕmenie počas zimy, potápajúce sa krmivo pre koi

Metabolizmus Vašich rýb sa riadi teplotou vody. Všeobecne platí, že ryby prestávame kŕmiť pri dlhodobejšom poklese teploty vody v jazierku na 10 °C a menej, kedy Koi strácajú o potravu záujem a ich aktivita sa výrazne spomaľuje, organizmus sa pripravuje na zimu. Teplota vody 10° nie je žiadne dogma. Zvlášť v jesenných týždňoch teplota vody dosť kolíše a po prestávke sa dá na kŕmenie vrátiť aj po niekoľkých dňoch. Ak pozorne sledujeme správanie rýb, samy vám "povedia", kedy a koľko krmiva pred zimou podávať. Rozhodne sa ale vyvarujte prekŕmeniu a prípadné granule navyše ihneď z jazierka odstráňte. Kŕmiť prestávame až pri dlhodobom poklese teploty a po celú zimu potom Koi nekŕmime, a to ani pri prípadnom krátkom oteplení. Z tráviaceho traktu rýb sa totiž v období zimného útlmu strácajú tráviace enzýmy. Kŕmením Koi v tejto dobe by sme im naopak mohli ublížiť. Ak chováte  spoločne s Koi v jednom jazierku tiež jesetery, platí, že ich musíte prestať kŕmiť zároveň s Koi. Jeseterovité ryby sú síce prispôsobené na prijímanie obmedzeného množstva potravy aj cez zimu, ale Koi by kŕmenie počas zimy mohlo spôsobiť vážne zdravotné problémy. Cez zimné mesiace je taktiež väčšinou vypnutý filtračný systém a prípadné zvyšky krmiva by výrazne zhoršili prostredie v jazierku. Zároveň s vypnutím cirkulácie vody cez filter, končí, až do jarného spustenia, aj kŕmenie rýb.

Spomenúť by sme mali aj pomerne častú snahu chovateľov kŕmiť počas neskorej jesene alebo zimy krmivom pre koi, ktoré sa potápa na dno.
Keď sa ochladí natoľko, že kaprovitým rybám studené prostredie nedovolí vychádzať k hladine a prijímať plávajúcu potravu, bolo by naozaj možné ešte krátku dobu predkladať krmivo, ktoré by si mohli brať z dna. K takémuto zbieraniu potravy im stačí aj málo energie a ak chováte spoločne s koi aj jesetery, iste ste si už podobného "zimného" správania koi všimli. Granulovaná potrava pre jesetery by bola pre kaprovité ryby, vrátane koi, samozrejme absolútne nevhodná. Ale čo špeciálna strava pre koi, ktorá sa potápa na dno?

Kŕmenie koi granulami, ktoré sa potápajú, sa nedá odporučiť z viacerých dôvodov:

    • Vďaka tomu, že krmivo je v hĺbke zle vidieť, je ťažké skontrolovať, koľko a či vôbec ho ryby spotrebovali. Nezkrmené granule spôsobujú problémy aj počas sezóny, ale v zime, kedy biologický rozklad nežiadúcich látok prebieha nedokonale, prípadne vôbec, by tieto látky znamenali pre ryby smrteľné nebezpečenstvo.


    • Počas zimy pochopiteľne tiež netušíte, či podmienky pod vodnou hladinou jazierka umožňujú rybám prijímať potravu. Na rozdiel od teplej časti roka je ich apetít minimálny a každý deň úplne iný. Odhadnúť, aké množstvo krmiva predkladať, je takmer nemožné.


    • V prírodných rybníkoch si ale ryby pred úplným útlmom niečím na zub rady "prilepšia" a nedbajú na to, že by už nemali. Iste to tak naozaj je, ale podmienky v prírodnom rybníku sa od jazierka líšia, okrem iného, ​​aj v zložení dostupnej potravy. Ako sme spomínali v predchádzajúcich kapitolách, prírodná strava je síce ideálne pestrá, ale v podstate planá, kdežto umelo vyrobený koncentrát vo forme granúl zaťaží vodu pri prekŕmení neporovnateľne viac.

    Kŕmenie koi a ostatných kaprovitých rýb špeciálnym potápivým krmivom (prípadne aj iným) so sebou teda nesie príliš veľké riziká, jeho prínos počas zimy je minimálny a nedá sa teda odporučiť. Ak ste počas sezóny nič nezanedbali, sú ryby na zimné obdobie dobre pripravené, majú dostatočné tukové zásoby a ich metabolizmus je prispôsobený na prečkanie nepriaznivého obdobia.



    Kŕmenie jeseterov
    Ak  chováme jesetery oddelené od Koi, kŕmime 1-2 krát za deň špeciálnym potápápajúcim sa krmivom pre jesetery. U jeseterovitých rýb, vždy kŕmime radšej veľké ryby granulami menšej veľkosti, než naopak.
    Pri spoločnom chove Koi a jeseterov v jednom jazierku nejde zabrániť tomu, aby sa potravou pre jesetery nekŕmili tiež Koi. Granule pre mäsožravé ryby i viac voňajú a chutia, ale v žiadnom prípade nie je dobré kŕmiť Koi iba týmito tučnými granulami. Technika kŕmenia je taká, že najskôr kŕmime Koi plávajúcou potravou určenou pre nich a po cca 20 minútach hádzania malých dávok krmiva, takže v momente, kedy máme dojem, že sa kapry nasýtili, ihneď hádžeme kŕmenie pre jesetery. Koi sa síce k potrave hneď zídu, ale my máme záruku, že sme do nich dostali potravu pre nich určenú a že po 20 minútovom kŕmení si granulami iba "prilepšia". Chybou je robiť prestávku medzi kŕmením Koi a jeseterov. Ako asi dobre viete, u kaprov sa po necelej hodine apetít plne obnoví.
    Ak máme jesetery oddelene, môžeme ich veľmi opatrne kŕmiť ak klesne teplota vody pod 10 °C. Ak sú jesetery v spoločnej nádrži s Koi, prestávame ich kŕmiť zároveň s nimi.

    Kŕmenie veslonosov
    Tieto ryby sa vo svojom prirodzenom prostredí živia planktónom. Pre úspešný chov je nutné kupovať iba jedince prevedené (to znamená od mala kŕmené) na granulovanú stravu. Kŕmiť môžeme buďto rastovým krmivom pre Koi (Grower), ktoré veslonosy berú z hladiny elegantnou otočkou, alebo drobnými granulami (2-3 mm) pre jesetery, ktoré tieto ryby prehĺtajú vo vodnom stĺpci. Cez zimu veslonosy nekŕmime, hoci sú aktívne. Potravu si zabezpečia sami požieraním zimného planktónu, prípadne tak, ako ostatné ryby, prežívajú zo svojich tukových zásob.

    Viac informácií o kŕmení rýb nájdete tiež v článku: Koi a ostatné ryby

    Dátum poslednej revízie a doplnenie:

    14.09.2021