Meď a zinok v záhradnom jazierku

Meď

(chemická značka Cu, latinsky Cuprum)

Meď je stopový prvok, ktorý je základnou súčasťou výživy všetkých rastlín a živočíchov, vrátane človeka. Patrí medzi prvky ovplyvňujúce tvorbu enzýmov, ktoré sú nevyhnutné pre rast a rozmnožovanie. Meď je teda v primeranej koncentrácii potrebná vo všetkých životných prostrediach, vrátane vody. Stopové množstvá medi sú aj súčasťou krmiva pre ryby.

Problémy nastávajú pri prekročení maximálneho množstva. Vo zvýšenej koncentrácii je meď, podobne ako zinok, veľmi toxická pre všetky živé organizmy, vrátane rastlín. Patrí medzi bioakumulačné látky, čo znamená, že je veľmi ťažké ich prirodzenou cestou odbúrať a hromaia sa v telách, orgánoch aj v životnom prostredí.

Meď a jazierko
Nebezpečná koncentrácia medi je rôzna pre mäkkú a tvrdú vodu. Povolená úroveň Cu pre mäkkú vodu je trikrát menšia, než pre vodu tvrdú (tzn. v mäkkej vode sa účinky Cu prejavia rýchlejšie). Meď sa dokáže vo vodnom prostredí kumulovať, ukladá sa do vrstiev usadenín a sedimentov vo všetkých častiach jazierka. Náhle uvoľňovanie medi potom ovplyvňuje napr. úroveň pH, ​​tvrdosť a ostatné parametre vody. Meď je pre vodné organizmy oveľa toxickejšia, ako pre človeka. Povolená koncentrácia pre ryby je až stokrát nižšia.

Vyššia úroveň medi vo vodnom prostredí je tiež jedovatá pre baktérie, vrátane baktérií nitrifikačných, ktoré využívame na biologické čistenie vody vo filtri. Meď teda môže v jazierku spôsobiť likvidáciu biodegradovatel'nosti škodlivých látok (NH3, NO2) a ich nárast vo vode. K náhlej otrave meďou dochádza pri jazierkach zriedka, najčastejšie sú to pozvoľné, nešpecifické zmeny v jeho fungovaní napr. zlé fungovanie inak správne zvolenej filtrácie, opakujúce sa väčšie, či menšie zdravotné problémy rýb, zdanlivo ničím nespôsobené úhyny rýb, nadmerný rast vláknitých rias a pod..

Z uvedeného vyplýva, že napriek nevyhnutnosti stopového množstva medi v prostredí je tento prvok pre všetko živé v jazierku veľmi nebezpečný, je nutné ho sledovať a mať pod kontrolou.

Ako sa môže do jazierka dostať nadmerné množstvo medi, prípadne zinku?


1. Dopúšťaním vody zo striech

Tento pomerne často používaný zdroj "lacnej" vody pre jazierko so sebou nesie okrem iných nevýhod (spláchnutie nánosov prachu vrátane peľu zo strechy, nemožnosť kontroly kvality vody, nutnosť prepadu v jazierku) nebezpečenstvo oxidácie krytiny, alebo strešných prvkov. Nielen medené, alebo pozinkované strešné šablóny, ale aj odkvapy a zvody po krátkej dobe zoxidujú a meď, či pozinkovanie sa začne nekontrolovane uvoľňovať do dažďovej vody.

2. Používaním chemických prípravkov na báze medi
Vždy by sme mali starostlivo čítať návody a informácie o zložení rôznych prípravkov, ktoré sa pri jazierkach používajú. Zvlášť u prípravkov proti riasam odporúčame vždy prejsť celý zoznam látok, ktoré prípravok obsahuje. Na prvých miestach výrobcovia často uvádzajú, že sa jedná o baktérie a enzýmy, následne je spomenutá Cu alebo CuSO4 (síran meďnatý). Prípravkom na báze medi sa jednak dá vyhnúť správne zvolenou UV lampou a čerpadlom a meď v nich obsiahnutá predstavuje hrozbu pre vaše jazierko. Vďaka schopnosti medi kumulovať sa vo vodnom prostredí sú tieto prípravky nebezpečné aj pri dodržaní správneho dávkovania.

3. Používaním elektrických uvoľňovačov medi
Bohužiaľ vlastnosti medi a množstvo faktorov, ktoré ovplyvňujú jej momentálnu koncentráciu v prostredí, alebo organizmoch vedú k tomu, že napriek záruke výrobcov o bezpečnosti týchto technických zariadení, vám ich používanie nemôžeme odporučiť.

4. Aplikovaním rád rôznych ,,odborníkov,,
V diskusiách a na rôznych stránkach sa môžete stretnúť s radou, že obmedziť množstvo riasy v jazierku možno ľahko:

  • umiestnením medeného drôtu do filtrácie
  • nahradením správneho filtra akýmsi lievikom, cez ktorý pomaly prúdi voda - tento spôsob prúdenia dokonale vyčistí vodu v jazierku ... lievik je samozrejme vyrobený z medi ...
  • pridaním zázračných baktérií do jazierka - vždy odporúčame starostlivo prečítať návod a hlavne zloženie týchto prípravkov!


Zaujímavé údaje o koncentrácii medi

Priemerná koncentrácia medi v pitnej vode v ČR 0,005 mg/l
Agresívne voda stagnujúca v medenom potrubí až 1 mg/l
Obsah medi v sedimentoch na dne nádrží, kde sa používal síran meďnatý CuSO4 ako algicidný prípravok (proti riase) až 600 mg/l
Maximálna koncentrácia medi v mäkkej vode bez organického znečistenia 0,01 mg/l
Maximálna koncentrácia medi v silne mineralizovanej (tvrdej) vode 0,1 mg/l





Zinok

(chemická značka Zn, latinsky Zincum)

Tento základný stopový prvok je rovnako ako meď veľmi dôležitý pre ľudí, zvieratá aj rastliny. Opäť, rovnako ako u medi, je veľmi dôležitá jeho koncentrácia. Kým pre človeka nie je stanovená žiadna minimálna úroveň zinku v pitnej vode, pre ryby a vodné organizmy je veľmi jedovatý. Možnosti, ako sa môže zinok dostať do jazierok vo vyšších koncentráciách, sú rovnaké ako u medi a sú popísané vyššie. Jedovatosť zinku opäť závisí od tvrdosti vody. V mäkkej vode je nebezpečný v ďaleko menších koncentráciách ako vo vode tvrdej.

Limit pre zinok v pitnej vode nie je stanovený
Maximálna úroveň zinku v mäkkej vode 0,3 mg/l
Maximálna úroveň zinku v mineralizovanej (tvrdej) vode 2,0 mg/l
Maximálna úroveň zinku pre lososovité ryby, ktoré sú na zinok oveľa viac citlivé 0,1 mg/l

tabuľky: zdroj: Pavel Pitter - Hydrochemie



Zhrnutie

Toxicita medi a jej zlúčenín pre vodné organizmy vedie k snahe využiť ju na boj s nepríjemnými riasami v záhradných jazierkach. Či už meď samotná, alebo výrobky, v ktorých je obsiahnutá, sú ale pre jazierko veľmi nebezpečné. Návody na používanie medi nemôžu byť presné, pretože zloženie vody je u každého jazierka špecifické. Meď sa dá len ťažko prirodzene odbúravať, má schopnosť komulovať sa v prostredí aj organizmoch. Odporúčame teda úplne sa vyhnúť používaniu medi, prípadne starostlivo dodržiavať návody na použitie, čo platí aj pre zinok. Pri akýchkoľvek nejasnostiach sa poraďte s odbornou firmou.

Dátum poslednej revízie a doplnenie:

02.09.2020