Koi

Koi

Je ťažké presne povedať, čo nás v Českej republike na Japonsku tak fascinuje. Je to japonský spôsob vytvárania záhrad alebo snáď len odlišnosť, úplne iný vzhľad, tradície, zvyky, príroda i špičková technika? Je to iné správanie Japoncov? Zmes neuveriteľnej pokory a hrdosti zároveň s neobyčajnou tvrdosťou až krutosťou? Mohol by to byť symbol vychádzajúceho slnka s bielou špičkou hory Fuji, alebo obdobný symbol červenej škvrny na temene mandžunských žeriavov, s ktorým je spojená varianta koi Tancha? Obdivujeme najviac jazierka s farebnými rybami?

A čo naopak? Vedia vôbec Japonci, kde leží Česká republika? Drvivá väčšina áno. Opačné napojenie funguje cez klasickú hudbu, pamiatky, architektúru i niektorých športovcov. Prepojenie ČR a Japonska je zvláštne a v porovnaní s inými krajinami v Ázii úplne nadštandardné.

Veľa našich zákazníkov obdivuje nádherné japonskej záhrady s jazierkami, v ktorých plávajú japonské farebné kapre - koi. Farebné koi sú súčasťou tradície japonských verejných i súkromných záhrad a ak chcete si kúsok Japonska vybudovať aj u Vás doma, pravdepodobne sa nevyhnete jazierku s koi.


 
Koi je vyšľachtený z divokej formy kapra, ktorý sa na rozdiel od nášho domáceho líši podstatne dlhším a štíhlejším tvarom tela, ktorý je prispôsobený pôvodnému životnému prostrediu kapra - rieke.

Prvé kríženie kaprov bolo zaznamenané už pred 2000 rokmi v Číne, odkiaľ sa neskôr ich chov rozšíril do Japonska, kde si časom tieto ryby získali obrovskú popularitu a stali sa symbolom pre šťastie, úspech a dlhovekosť. Jazierko s Koi nesmie chýbať v žiadnom japonskom parku a ceny špičkových chovných jedincov dosahujú pre laikov astronomických súm, o čom sa možno presvedčiť pri návštevách ázijských zemí. Názov Koi alebo Nishikigoi sa dá z japončiny preložiť ako brokátová ryba. Žiadny iný druh ryby nedosahuje toľkých prekrásnych farebných kombinácií ako Koi kapor.

Toto je dosiahnuté krížením, ktorému sa venujú na mnohých farmách po celom svete, avšak najlepšie výsledky dosahujú hlavne japonskí chovatelia. Tí sa venujú chovu a šľachteniu Koi, ktorý má v tejto krajine niekoľkoročnú tradíciu na väčšinou rodinných farmách po niekoľko generácií.


Najviac chovateľov nájdete v japonskej prefektúre Niigata, kde majú tieto prekrásne ryby dokonca svoje múzeum aj s jazierkami. Bohužiaľ aj tu platí, podobne ako u nových plemien psov, čím sú krajšie a "vyšľachtejnejšie", tým viac starostlivosti im musíme venovať. Menej náročnejší variant chovu Koi, je zvoliť tzv. Eurokoi, čo sú farebné kapre vychované v Európe, relatívne odolnejšie, avšak s menej sýtymi farbami, ohraničením škvŕn a tvarom tela, ktorý je menej "cigarový".

V Česku sa začalo s chovom týchto rýb v 80. rokoch minulého storočia, kedy boli privezené z Japonska prvé kvalitné chovné kusy. Ak ryby delíme podľa pôvodu, tak na originálne japonské Koi Kapre a tzv. Eurokoi - domáce farebné Koi. Pôvod rýb má väčšinou aj vplyv na ich sfarbenie, sýtosť farieb, rozloženie škvŕn, tvar tela, hlavy a plutvy. S vyfarbením rýb je u európskych odchovov problém hlavne so sýtosťou červenej a bielej farby, ktorú je veľmi ťažké dosiahnuť, jednak kvôli veľmi špecifickému zloženiu vody, ktorá je v Japonsku sýtená minerálmi zo sopečného podložia, jednak vďaka skúsenostiam a tradíciám chovu Koi v tejto krajine.

 
Farebné varianty koi

Prečo ich chovať?

Tieto ryby si získajú čoskoro Vašu priazeň svojou prítulnosťou. Na rozdiel od iných domácich maznáčikov nerobia neporiadok, nie sú hluční a nemusia sa venčiť. U jazierka s Koi sa výborne relaxuje, pohľad na elegantné pohyby krásne farebných rýb v dobrej kondícii prináša upokojenie aj čosi archaického do Vašej záhrady i mysle.

Pri dobrých podmienkach a kvalitnom kŕmení ryby rýchlo rastú a za pár rokov môžu dorásť až 100 cm pri zachovaní všetkých farieb.

Čas strávený u Vášho jazierka sa, podobne ako čas strávený na rybách, do života nepočíta, v západnej Indii veria, že kŕmením rýb si zlepšujete svoju karmu, čo tiež nie je na zahodenie.

Nároky koi na jazierko

Koi kapry sú hejnové ryby, preto sa odporúča chovať minimálne 5 jedincov, čím je ich viac, tým lepšie a bezpečnejšie sa ryby cítia. Objem jazierka pre Koi by mal byť minimálne niekoľko kubíkov, pretože ryby pri dobrom kŕmení veľmi dobre prospievajú a vo väčšom prostredí ryby dosiahnu väčších rozmerov. Jazierko musí byť vybavené kvalitnou filtráciou a hĺbkou jazierka 150 cm a viac nielen preto, aby sa ryby cítili dobre, ale aj preto, aby pohľad na čistú vodu s krásnymi Koi prinášal majiteľovi potešenie. Čím väčšia je hĺbka a čím strmšie sú okraje, tým menej sa voda v lete prehrieva, vodné prostredie je stabilnejšie a nevytvárajú sa podmienky pre rast rias.

Vybudovanie nového jazierka je najlepšie zveriť odbornej firme, ktorú starostlivo vyberáme, pričom si informácie overujeme z viacerých zdrojov. Ak sa chceme do stavby pustiť sami, je vhodné sa opäť poradiť s odborníkmi a nevychádzať zo záhradníckych príručiek.


Nákup koi

Problémům a zklamání se vyhnete pouze nákupem ryb v odborné prodejně s dlouhou tradicí zkušenostmi a zodpovědností. V prodejně, kde Vám poradí nejen při jejich nákupu, ale i kdykoliv později během jejich chovu. Prodejce musí být schopen Vám ryby odborně „zabalit“ do transportních vaků s vodou a kyslíkem a poučit vás i o způsobu jejich vypuštění do jezírka. Vše výše napsané platí pro nákup všech druhů ryb, ale nejvíce právě pro nákup Koi.

Přeprava, nové prostředí s vodou s odlišnými parametry, to vše představuje pro organismus Koi obrovskou zátěž. Stres spojený s nákupem a vysazením na nové místo může být také spouštěčem nejrůznějších zdravotních problémů ryb.

Po příjezdu k jezírku, od kterého budou ryby vypouštěny, se přepravní vak nejprve položí na zastíněnou část hladiny. O ryby není nutné mít obavy, kyslíková atmosféra ve vaku jim zajišťuje dostatečnou úroveň prokysličení vody, a to jak během transportu, tak i aklimatizace v jezírku. Ve stále uzavřeném vaku tak mohou strávit cca 60 min potřebných ke srovnání teploty vody, ve které jsou, s teplotou vody v jezírku. Vak plovoucí na hladině pouze chráníme proti přímému slunci, které by zvyšovalo teplotu uvnitř. Po cca 60 min se odstraní uzávěr vaku. Kyslík z vaku vyprchá a vodu, která by měla tvořit zhruba 1/3 objemu vaku, postupně s krátkými přestávkami doplňujeme vodou z jezírka. Během cca 30 min. takto přilévaná voda vak zcela naplní, takže v něm postupně dojde k promíchání vody a ryby se z vaku pomalu vypustí do nového prostředí. Je velmi vhodné nově umístěným rybám obohacovat stravu o všechny dostupné potravinové doplňky, které podporují jejich přirozenou obranyschopnost a umožní jim co nejlepší překonání stresového období. Zvláště účinné je, a to nejen v tomto období, doplňování krmiva o Vitamin C.

Mimo koi dovezených priamo z Japonska sa na trhu môžete stretnúť s koi, ktoré sú množenie v Slovenskej republike, alebo okolitých štátoch, občas sa aj Koi dovážajú z Izraela. Základ týchto chovov tvoria kryštalizačné ryby dovezené z Japonska, ale ďalší chov a množenie potom prebieha rôzne a s rybami rôzneho pôvodu. To samozrejme neznamená, že sa medzi týmito koi nemôžu vyskytnúť veľmi kvalitní jedinci, avšak pravdepodobnosť je neporovnateľne menšia, než u japonských rýb. Tradícia chovu a unikátne podmienky tu hrajú obrovskú úlohu. V našej firme sa riadime heslom, že originál je originál.

Rozmnožovanie

Výter koi, či už pochádzajú priamo z Japonska alebo z iných krajín, nie je vo väčších jazierkach nič mimoriadne. Trenie prebieha v skorých ranných hodinách a majiteľ ho väčšinou zistí neskôr ráno podľa zničených rastlín v pobrežných zónach a nezvyklej aktivity rýb. V tom čase už je väčšina ikier prilepená na podvodnej časti rastlín a kameňov a ryby ich pomaly začínajú likvidovať. Bohužiaľ sa im nikdy nepodarí vyzbierať všetky ikry a rôzne veľký počet ikier zostáva v jazierku až do vyliahnutia lariev.
Prečo bohužiaľ? Akokoľvek máte z výteru koi radosť a akokoľvek výter svedčí o dobrých podmienkach vo Vašom jazierku, nie je táto udalosť príliš žiaduca. Ak sa podarí malým rybám prežiť do väčšej veľkosti vo vyššom počte, nastáva problém, čo s nimi. V jazierku by postupne začali neúmerne zaťažovať filtračný systém, a pretože v drvivej väčšine nevynikajú farbami, je problém ich niekomu darovať alebo predať. Často chovatelia všetko riešia ich vypustením do rybníkov alebo priehrad. Nevhodnosť tohto riešenia spočíva nielen v tom, že sa tak do prírody dostávajú farebne zmutované ryby, ktoré ohrozujú pôvodné populácie, ale aj v tom, že môže dochádzať k šíreniu rôznych chorôb, ktoré sa vyskytujú v iných zemepisných podmienkach a populácie našich kaprov proti nim nemajú obranné látky.

K obmedzeniu nechcených výterov tak môžeme paradoxne použiť trecie kefy, na ktoré sa ryby vytrú a následne ich nechať vyschnúť na slnku.

 

Potrava

Koi krmení Koi sú, rovnako ako ostatné kaprovité ryby, všežravce. Živia sa teda všetkým, čo je vo vodnom prostredí na jedenie - od stvolov a listov rastlín, cez rôzne plody a ovocie, až po hmyz a všetko živé, čo je možné zožrať. Koi teda rozhodne nie sú potravinoví špecialisti a tomu zodpovedá aj vyrábaná granulovaná potrava. Zloženie granúl sa líši podľa obdobia, v ktorom ich rybám predkladáme. Jednotlivé druhy krmív popisujeme v článku o krmivách.

Mimo potravinových doplnkov pre koi, ktoré rozhodne odporúčame pravidelne pridávať na krmivo, možno koi spestriť jedálniček niektorými druhmi ľudskej potravy. Koi ochotne prijímajú v malom množstve napr. varené zemiaky, čerstvý hrášok, naklíčené obilie (vhodný je najmä jačmeň), rozkrojený pomaranč, hlávkový šalát, atď. Pri tomto príležitostnom krmive je vhodné si najprv vykonať test na malom množstve. Ak ryby potravu prijímajú, kŕmime ich po malých dávkach, aby v jazierku nezostali žiadne zvyšky.

Alternatívne doplnky stravy koi obsahujú tiež minerály a stopové prvky (vápnik, sodík, draslík, magnézium, železo, uhličitany, atď.). Tie sú nevyhnutné pre imunitný systém rýb, ich vyfarbenie i celkovú kondíciu. Samozrejme, že ryby vydržia pomerne veľa a neuhynú, ani keď tieto prvky nebudú vo vode v dostatočnej miere, ale ak sa chcete chovu koi naozaj venovať a poskytnúť im tie najlepšie životné podmienky, dá sa obohacovanie vody o minerály len odporučiť.

Rozmery stopových prvkov a minerálov sú naozaj malé - cca 1 - 2 mikrometrov (sú aj menšie ako baktérie), využívajú ich nielen koi, ale nefungovala by bez nich ani biologická časť filtrovania vody. Sú nevyhnutné pre nitrifikačné aj denitrifikačné baktérie.

Pretože kapry sú všežravce, v prírodných podmienkach si dokážu konzumáciou všetko, čo sa dá zožrať, zabezpečiť pestrosťou stravy dostatok týchto potrebných látok. V jazierku je však všetko na jeho majiteľovi, minerály a iné látky sa do neho môžu v rôznej miere dostávať iba s čerstvou vodou, ktorú do jazierka pripúšťame po čistení filtra, vysávaní alebo keď dopĺňame odpar hladiny. Problém je, že väčšinou nevieme obsah týchto látok v konkrétnej vode a tiež netušíme, či je pripúšťanie čerstvej vody dostatočné, pretože minerály spotrebúvajú ako filtračné baktérie, tak aj ryby.

Koi prijímajú minerály a stopové prvky ako ústami, pri prijímaní potravy, tak cez žiabre a dokonca aj cez kožu. Mimo pravidelné dopĺňanie čerstvej vody je možné zvyšovať ich obsah v jazierku aj z iného zdroja. Prípravky, ktoré ich obasahujú aplikujeme buď priamo do jazierka, alebo primiešavame na predkladanú potravu. Pridávanie na krmivo sa zdá byť efektívnejšie, pretože jemnú ílovitú zmes, ľahko sediacu na krmive, môžu koi prehĺtať zároveň s granulkami. Z okamžite nepozbieraného krmiva sa minerály rozptýlia do vody okolo neho, odkiaľ môžu byť ďalej vstrebávané do tela žiabrami alebo kožou. Látky nevyužité rybami sa potom dostávajú ďalej do filtrácie, kde poslúžia filtračným baktériám.

Ak chcete pre Vaše koi aj celé jazierko urobiť maximum, odporúčame pravidelne obohacovať vodu o minerály a stopové prvky obsiahnuté v špeciálnych ílovitých pôdach. Náleziská týchto výnimočných ílov sa nachádzajú na rôznych miestach po celom svete. Najkvalitnejšie a najpoužívanejšie sú náleziská v USA a Japonsku. V našej ponuke ich nájdete vo výrobkoch FOK Biofactor a Montmineral.

Ako teda koi správne kŕmiť? 

Koi nemajú žalúdok, ktorý je u nich nahradený iba rozšírenou časťou čreva. V prírodných podmienkach sú teda kaprovité ryby nútené prijímať potravu celý deň, aj keď len v malom množstve. Nemôžu sa nasýtiť na dlho dopredu, pretože by väčšie množstvo krmiva nemali kam uložiť. Môžete to napokon pozorovať každý deň pri jazierku - koi sa hlásia o ďalšiu potravu už hodinu po nakŕmení.

Z vyššie uvedeného vyplýva, že pre napodobenie správania rýb v prírode, by bolo najlepšie, predkladať kŕmenie viackrát za deň v malom množstve. Záleží na možnostiach každého chovateľa, koľko má voľného času, aby mohol kŕmiť týmto spôsobom. Pravdepodobne však väčšina majiteľov koi také možnosti nemá.
V chovoch trhových rýb sa často používajú automatické kŕmidlá, ktoré uvoľňujú granulované krmivo vo vopred nastavenom čase aj množstve. U jazierka by však toto, na prvý pohľad, ideálne riešenie malo veľa nevýhod. Predovšetkým odpadá možnosť kontroly zdravotného stavu rýb, ktoré pri kŕmení odchádzajú až k hladine. Automat kŕmi každý deň rovnako a pri náhlych zmenách počasia (kedy sa môže stať, že ryby počas chladného dňa prijímajú potravu iba minimálne) môže ľahko dôjsť k prekŕmeniu. S automatickým krmítkom odpadá aj možnosť primiešavania potravinových doplnkov.

Najhorším spôsobom by bolo vhodenie väčšieho množstva väčšieho krmiva jeden krát za deň. Koi by potravu samozrejme nemali kam uložiť a nespotrebované granule by ovplyvňovali kvalitu vody v jazierku.

Najmenším zlom zostáva spôsob kŕmenia jeden krát za deň, pri ktorom nehádže celú dávku krmiva naraz, ale malé množstvá podávame počas 15 - 30 minút. Koi zostávajú pod každodenným dohľadom, krmivo je možné obohacovať o ďalšie prírodné doplnky a počas doby strávenej kŕmením máme pod kontrolou aj jeho množstvo. Z výživového hľadiska koi nič nechýba, pretože kŕmime koncentrátom, nie "planou", aj keď pestrou prírodnou potravou. Pridanou hodnotou tohto spôsobu je tiež to, že si môžeme pri kŕmení koi pri jazierku oddýchnuť a zastaviť sa v dennom behu.


Kŕmenie počas zimy, potápajúce sa krmivo pre koi

Metabolizmus Vašich rýb sa riadi teplotou vody. Všeobecne platí, že ryby prestávame kŕmiť pri dlhodobejšom poklese teploty vody v jazierku na 10 °C a menej, kedy Koi strácajú o potravu záujem a ich aktivita sa výrazne spomaľuje, organizmus sa pripravuje na zimu. Teplota vody 10° nie je žiadne dogma. Zvlášť v jesenných týždňoch teplota vody dosť kolíše a po prestávke sa dá na kŕmenie vrátiť aj po niekoľkých dňoch. Ak pozorne sledujeme správanie rýb, samy vám "povedia", kedy a koľko krmiva pred zimou podávať. Rozhodne sa ale vyvarujte prekŕmeniu a prípadné granule navyše ihneď z jazierka odstráňte. Kŕmiť prestávame až pri dlhodobom poklese teploty a po celú zimu potom Koi nekŕmime, a to ani pri prípadnom krátkom oteplení. Z tráviaceho traktu rýb sa totiž v období zimného útlmu strácajú tráviace enzýmy. Kŕmením Koi v tejto dobe by sme im naopak mohli ublížiť. Ak chováte  spoločne s Koi v jednom jazierku tiež jesetery, platí, že ich musíte prestať kŕmiť zároveň s Koi. Jeseterovité ryby sú síce prispôsobené na prijímanie obmedzeného množstva potravy aj cez zimu, ale Koi by kŕmenie počas zimy mohlo spôsobiť vážne zdravotné problémy. Cez zimné mesiace je taktiež väčšinou vypnutý filtračný systém a prípadné zvyšky krmiva by výrazne zhoršili prostredie v jazierku. Zároveň s vypnutím cirkulácie vody cez filter, končí, až do jarného spustenia, aj kŕmenie rýb.

Spomenúť by sme mali aj pomerne častú snahu chovateľov kŕmiť počas neskorej jesene alebo zimy krmivom pre koi, ktoré sa potápa na dno.
Keď sa ochladí natoľko, že kaprovitým rybám studené prostredie nedovolí vychádzať k hladine a prijímať plávajúcu potravu, bolo by naozaj možné ešte krátku dobu predkladať krmivo, ktoré by si mohli brať z dna. K takémuto zbieraniu potravy im stačí aj málo energie a ak chováte spoločne s koi aj jesetery, iste ste si už podobného "zimného" správania koi všimli. Granulovaná potrava pre jesetery by bola pre kaprovité ryby, vrátane koi, samozrejme absolútne nevhodná. Ale čo špeciálna strava pre koi, ktorá sa potápa na dno?

Kŕmenie koi granulami, ktoré sa potápajú, sa nedá odporučiť z viacerých dôvodov:

    • Vďaka tomu, že krmivo je v hĺbke zle vidieť, je ťažké skontrolovať, koľko a či vôbec ho ryby spotrebovali. Nezkrmené granule spôsobujú problémy aj počas sezóny, ale v zime, kedy biologický rozklad nežiadúcich látok prebieha nedokonale, prípadne vôbec, by tieto látky znamenali pre ryby smrteľné nebezpečenstvo.


    • Počas zimy pochopiteľne tiež netušíte, či podmienky pod vodnou hladinou jazierka umožňujú rybám prijímať potravu. Na rozdiel od teplej časti roka je ich apetít minimálny a každý deň úplne iný. Odhadnúť, aké množstvo krmiva predkladať, je takmer nemožné.


    • V prírodných rybníkoch si ale ryby pred úplným útlmom niečím na zub rady "prilepšia" a nedbajú na to, že by už nemali. Iste to tak naozaj je, ale podmienky v prírodnom rybníku sa od jazierka líšia, okrem iného, ​​aj v zložení dostupnej potravy. Ako sme spomínali v predchádzajúcich kapitolách, prírodná strava je síce ideálne pestrá, ale v podstate planá, kdežto umelo vyrobený koncentrát vo forme granúl zaťaží vodu pri prekŕmení neporovnateľne viac.

    Kŕmenie koi a ostatných kaprovitých rýb špeciálnym potápivým krmivom (prípadne aj iným) so sebou teda nesie príliš veľké riziká, jeho prínos počas zimy je minimálny a nedá sa teda odporučiť. Ak ste počas sezóny nič nezanedbali, sú ryby na zimné obdobie dobre pripravené, majú dostatočné tukové zásoby a ich metabolizmus je prispôsobený na prečkanie nepriaznivého obdobia.

    ______________________________________________________________________________________________________________________________

    S chovom koi máme dlhoročné skúsenosti. Začínali sme každý sám na vlastnej záhrade, kde sme v úplne nevhodných podmienkach, skôr v nádobách než v jazierku, skúšali chovať svoje prvé ryby. Koi v tej dobe nepripadali do úvahy, dostupné boli iba farebné karasy, na ktorých sme získavali základné skúsenosti. O koi sme snívali, čítali o nich a následne si ich mohli aj kúpiť. Postupom času sa menili aj jazierka a kvalita vody v nich, začínali byť dostupné aj hodnotnejšie ryby a začali sa dovážať prvé koi priamo z Japonska. Vášeň pre chov rýb nás neopustila až do dnešnej doby, kedy sa originálne koi pravidelne importujú a kedy je možné si kúpiť takmer každý farebný variant.

    Dnes nás chov a predaj koi do určitej miery živí, celoživotnému koníčku sa venujeme profesionálne a sme pripravení Vám poradiť so všetkým, čo je spojené s týmito nádhernými rybami.

     
    Predaj koi tu
     
    S chovom koi Vám radi poradíme.

    Dátum poslednej revízie a doplnenie:

    01.02.2023