Jesetery - všeobecné informácie

Spadajú do rodu chrupkokostnaté rýb. Vyznačujú sa pretiahnutým telom, ktoré je pokryté veľkými kostenými štítkami, tie sa nachádzajú v piatich pozdĺžnych radoch - jedna na chrbte, jedna na každom boku a dve na brušnej strane tela. Chvostová plutva je veľmi nesúmerná, horný lalok je výrazne dlhší ako spodný. Rypec je u väčšiny druhov značne pretiahnutý, so štyrmi fúzikmi.

Potrava

Živia sa hlavne mäkkýšmi, krabmi, bentosom (živou potravou dna), niektorými druhmi rýb žijúcimi v spodnej vrstve vodného stĺpca, larvami vodného hmyzu, atď. V prírodných podmienkach prijímajú potravu tak, že výsuvnými ústami nasávajú hornú vrstvu povrchu dna, ponechajú si drobné živočíchy žijúce v tejto vrstve a nevyužiteľný zvyšok vypľujú. Toto správanie sa prispôsobuje aj kŕmeniu v jazierku. Z hľadiska využitia potravy odporúčame kŕmiť granulami menších veľkostí, ktoré ryby ľahšie zhltnú vo väčšom počte tak, ako to zodpovedá ich prirodzenému správaniu.


Jeseterovité ryby sú mäsožravé, ale nie sú dravé, predkladáme im preto špeciálne granulovanú potravu s obsahom tuku okolo 16%, ktorá sa potápa na dno. Krátkodobo môžeme použiť aj granule pre výkrm pstruhov, ktoré však majú vyšší obsah tuku a preto nie je vhodné kŕmiť nimi dlhodobo. Keďže sú veľmi aktívni, a to aj v zime, je prístup ku kvalitnej potrave pre nich zásadný.
Nedostatk potravy sa u jesetera (ale aj napr. u lopatonosa) prejaví v konečnej fáze typickým prehnutím tela, ktoré už tieto ryby nie sú schopné vyrovnať a po krátkej dobe umierajú. Prehnutie je spôsobené chrupavkovitou nie kostenou stavbou tela, ktoré "povolí" po tom, čo sa z neho vďaka hladu najprv spotreboval všetok voľný tuk a následne prichádza na rad svalová hmota. Hladovanie nemusí byť spôsobené len tým, že jeseter, alebo lopatonos nenájde potravu. Príčinou môže byť ochorenie, zlé životné podmienky, vnútorné problémy rýb, atď. Je potrebné mať na pamäti, že všetky ryby, ktoré je možné kúpiť do záhradných jazierok, neprechádzajú prírodným výberom, ktorý nemilosrdne vyradí slabších jedincov, ktorých problémy a nedokonalosti sa môžu prejaviť až neskôr pri chove v jazierku. 

Rozmnožovanie

Samce pohlavne dospievajú vo veku 8 - 12 rokov, samice vo veku 13 - 15 rokov. Rozmnožujú sa medzi májom a júnom. V prírode jesetery tiahnu proti prúdu rieky do vyšších partií. Ikry kladú na štrkové dno. Plodnosť sa pohybuje medzi 10 000 a 140 000 ikrami na samicu. Na farmách sa vytierajú umelo.

Väčšina druhov jeseterov chovaných v jazierkach sa v podmienkach Českej republiky nerozmnožuje. Výnimkou je len jeseter malý, ktorý sa ako pôvodná ryba vysádza do veľkých riek (Morava, Labe, Vltava), kde sa dokáže aj v obmedzenej miere množiť. U jeseterov predávaných pre záhradné jazierka sa jedná o ryby z umelých výterov dovezené z okolitých štátov (Nemecko, Maďarsko, Rakúskou, Poľsko), ale aj z niektorých chovných fariem v SR. V našej firme nakupujeme tieto ryby vo veľkosti 10 - 15 cm a využívame výborné rastové schopnosti jeseterov, ktorí v dobrých podmienkach dokážu za jeden rok dosiahnuť dvojnásobnú dĺžku. Predávame teda ryby vo veľkosti cca 30 cm a viac, preverené chovom vo vonkajších podmienkach, ktoré u nás strávia minimálne jedno zimné obdobie.

Výskyt

U nás môžete zriedkavo nájsť jesetera malého vo slovenskom úseku Dunaja. Prípadne veľmi zriedkavo na dolnom úseku rieky Moravy.

Chov v jazierku

Jeseter je pomerne náročný na priestor, preto k ich chovu neodporúčame jazierko menšie ako 10 m3. Občas je možné vidieť jesetery aj v jazierkach menších objemov. Pri takomto chove sa nielen predátorom uľahčuje lov týchto krásnych rýb, ale tiež je potrebné zvážiť etickú stránku držania potenciálne veľkých rýb v malom prostredí.

Pri zaobstarávaní jeseterov si odporúčame ponúkané ryby starostlivo prezrieť. Veľká hlava s chudým dlhým telom svedčí o zlom zdravotnom stave. Tito jedinci neprijímajú potravu už u chovateľa, a hoci vám v jazierku nejakú dobu vydržia plávať, ich úhyn je neodvratný. Nakupujeme ryby 20 - 25 cm dlhé s telom rovnako hrubým ako hlava, zásadne od odborných firiem, nikdy nie na tržniciach či v supermarketoch. Jeseter je ryba, ktorá sa pohybuje v spodnej časti vodného stĺpca, svojím neustálym pohybom pomáha víriť v jazierku nečistoty, ktoré sa potom ľahšie dostávajú k dnovému saniu. Pri ich chovu je nutné jazierko zabezpečiť proti mačkám, ktoré dokážu vyloviť aj väčšieho jesetera.

Ako mačky lovia ryby v záhradných jazierkach?

Túlavé, ale hlavne domáce mačky, využívajú navyknuté správanie rýb. Všetky ryby o Vás vedia nielen, keď k jazierku idete, kedy vďaka postrannej čiare na tele vnímajú otrasy spôsobené Vašej chôdzou, ale zareagujú aj na Vašu siluetu a tieň. Ryby si veľmi rýchlo spoja, že akonáhle sa objaví pri jazierku silueta, tieň, alebo pohyb, väčšinou na hladinu dopadne krmivo. Mačke sa tak stačí posadiť sa na okraj jazierka (vytvoriť tieň alebo siluetu) a počkať, až zvedavé ryby priplávajú bližšie. Labkou s ostrými pazúrmi potom rybu ľahko vytiahne na breh.

Kŕmenie jeseterov a koi v jednom jazierku

Spoločný chov týchto dvoch odlišných druhov rýb je možný, ale nesie so sebou aj problémy. Jeseterovité ryby majú väčšie nároky na kvalitu a prekysličenie vody, na filtračný systém a obe skupiny rýb majú odlišné požiadavky na druh a zloženie krmiva. Kým kaprovité ryby sú všežravce a tomu zodpovedá aj zloženie granulované potravy, jesetery sú mäsožravce a ich krmivo obsahuje viac múčky, tukov aj bielkovín.

Výživnejšie granule pre jeseterovité ryby lákajú iné druhy rýb viac ako potrava určená pre nich. Z dlhodobého hľadiska by však kŕmenie všetkých rýb iba krmivom pre jesetery nebolo vhodné (rybám sa začne nadmerne ukladať tuk a môžu sa pridať aj problémy s pečeňou), takže je nutné kŕmiť najprv kaprovité ryby krmivom pre nich určeným a až po ich nasýtení podávať granule pre jesetery, ktoré klesajú ku dnu. Kaprovité ryby si aj pri tomto postupe doprajú lákavejšie granule, ale nespotrebujú ich toľko a hlavne sa pred tým nakŕmia stravou, ktorá obsahuje potrebnú rastlinnú zložku.

Spoločnému chovu koi a jeseterov musí zodpovedať aj kvalita filtrovania vody. Umelo vyrábaná potrava pre jesetery zaťažuje odbúravanie odpadových látok ďaleko viac, než krmivo pre kaprovité ryby a obzvlášť to platí aj pre prípadné prekŕmenie. Dennú kŕmnu dávku pre jesetery je potrebné upraviť tak, aby aktívnejšie koi, alebo iné kaprovité ryby predkladané granule nespotrebovali skôr, než sa k nim pomalší jeseter stačí presunúť.

Jeseterovité ryby môžu, vďaka odlišnému metabolizmu, prijímať potravu aj počas zimného obdobia. Ich občasné, opatrné prikrmovanie si však môže dovoliť iba skúsený chovateľ. Odhadnúť množstvo krmiva, ktorý tovar je možné predložiť bez toho aby došlo k prekŕmeniu, vyžaduje prax a dobrý odhad, pretože počas zimy obvykle klesá priehľadnosť vody.

Zimné prikrmovanie, ale nepripadá do úvahy, ak sú spolu s jesetermi v jazierku aj koi. Granulované krmivo pre jeseterov je svojím zložením pre koi absolútne nevhodné a zimný metabolizmus kaprovitých rýb na neho nie je prispôsobený. Kŕmenie jeseterov v jazierku teda končí na jeseň a začína na jar zároveň s kŕmením koi. Ak sú jesetery počas sezóny správne kŕmené, nemusíte sa obávať, že by pocas zimy trpeli. Zimu prečkajú bez problémov.

Ukážka kŕmenie jeseterov pomocou trubky

  • Granulovaná potrava sa takto rýchlo dostane na dno, kde sa k nej jesetery ľahko dostanou.
  • Zvláště vhodný spôsob kŕmenia pri chove jeseterov spoločne s Koi.
Rúrka HT ako pomôcka pri kŕmení jeseterov
Rúrku HT umiestnime na dno jazierka
Do rúrky HT sypeme potápajúce granule
Jesetery pri prijímaní potravy

22.01.2021