pH vody

Všeobecné informácie o pH

Hodnota pH je ukazovateľom sily kyseliny, alebo zásady. Je rozdelená do stupnice od 0 až 14. Voda s hodnotou pH 7 sa považuje za neutrálnu. Všetky hodnoty nižšie ako 7 sú označované ako kyslé, každá hodnota väčšia ako 7 je označovaná ako zásaditá (alkalická). Voda z vodovodu má spravidla hodnotu pH medzi 7,0 a 7,5.

Kyslé roztoky majú hodnotu pH nižšiu než 7. Čím hlbšie pod 7 sa hodnota pH nachádza, tým kyslejšia je voda. Silne kyslá je napríklad koncentrovaná kyselina soľná s pH menej ako 1. Ako príklad silnej zásady môžeme uviesť hasené vápno.

Hodnota pH vody a zahradné jazierko

Hodnota pH vody čiže jej kyslosti predstavuje jeden z najdôležitejších faktorov pre všetko živé vo vode. Ideálne pre záhradné jazierka sú hodnoty od pH 6 do pH 8. Limitné hodnoty, pri ktorých je nutný Váš zásah, sú hodnoty menšie ako pH 6 a väčšie než pH 8,5. Ak sa úroveň pH vo vašom jazierku pohybuje v týchto medziach, nemá žiadny zmysel pH nejako upravovať. pH vody v jazierku prirodzene kolíše v závislosti na dennej dobe. Cez deň je kyslosť vody nižšia, v noci naopak kyslosť vody stúpa. Maximálne hodnoty tohto kolísania možno namerať skoro ráno, kedy je po noci pH najnižšie a večer, kedy je po celom dni pH naopak najvyššie. Mierne kolísanie pH vody v jazierku je spôsobené činnosťou rastlín a hlavne rias, ktoré ho ovplyvňujú tým, že cez deň odoberajú z vody oxid uhličitý CO2 a počas noci naopak CO2 produkujú. Kysličník uhličitý je veľmi dôležitý pre vytvorenie a hlavne udržanie optimálnych neutrálnych hodnôt pH. U správne prevádzkovaných jazierok je toto kolísanie kyslosti vody iba mierne a jeho obyvateľov vrátane rýb nijako neohrozuje. Problémom pre ryby a všetky ostatné živočíchy sú náhle, skokové zmeny úrovne pH.

Čo môže ovplyvňovať úroveň pH v záhradnom jazierku?

1) Veľký a perfektne fungujúci filter

Nitrifikačný proces, počas ktorého sa vo filtri pomocou baktérií voda zbavuje čpavku, dusitanov a ďalších nežiaducich látok, znižuje hodnoty pH. Slabé okyslenie vody býva u jazierok žiaduce, pretože väčšina "jazierkárov" neustále rieši vyššie hodnoty pH.

2) Množstvo rias
Pri dobre fungujúcich jazierkach, kde sú riasy pod kontrolou, sa ovplyvňovania pH nemusíme obávať. Problémy s príliš veľkým kolísaním nastávajú iba u extrémne zarasených, neudržiavaných jazierok.

3) Dopúšťanie nevhodnej vody do jazierka
Pri dopĺňaní vody z nevhodných zdrojov (studňa, vrt, rieka či rybník) musíme pravidelne kontrolovať parametre týchto vôd vrátane pH. Opticky čistá voda ešte neznamená, že je kvalitná. Vždy najlepšie je upravená voda z vodovodného poriadku.

4) Úroveň KH (uhličitanovej tvrdosti vody)
Správne hodnoty KH sú pevne spojené s požadovanou a stabilnou hodnotou pH. Uhličitanová tvrdosť vody patrí medzi základné veličiny, ktorých úroveň je potrebné u jazierok pravidelne kontrolovať. Požadovaná hodnota KH je 8,0 N a prípadne vyššie. Táto úroveň je tiež veľmi dôležitá pre fungovanie baktérií vo filtri, ktorým správne množstvo uhlíka vo vode zabezpečuje zdroj potravy.

Ako predchádzať problémom s pH?

Pravidelne merať úroveň pH a KH pomocou napr. AquaActiv QuickStick, pH metrov.


Pri nameraní hodnôt pH nižších ako 6, alebo vyšších ako 8,5 konzultovať problém s odbornou firmou, ktorá vám pomôže nájsť príčinu a poradí s jej odstránením. Pri zistení nízkej úrovne KH použiť na úpravu prípravok Teich Stabil.

Vypúšťanie nových rýb do jazierka, prípadne umiestňovanie rýb do zimoviska.
Je nutné vyrovnať nielen teplotu vody, do ktorej ryby pôjdu a v ktorej sú, ale pomalým primiešavaním vyrovnávať aj odlišné zloženie týchto vôd a ich rôzne pH. Vždy sa snažíme poskytnúť rybám čas na pomalú adaptáciu.

Vyvarovať sa neštandardným zásahom.
Pri obmene vody v jazierku nemeniť viac ako maximálne polovicu objemu jazierka a novú vodu pripúšťať veľmi pomaly. Prudké zmeny spôsobujú rybiemu organizmu stres, ktorého negatívne účinky sa väčšinou prejavia až po dlhšej dobe. Neriaďte sa radami rôznych rybárov, ktorí pri ťažkostiach s riasami alebo ochorením rýb odporúčajú "vyvápnit" jazierko. Mimo iných problémov vápno prudko zvyšuje hodnotu pH.

Dátum poslednej revízie a doplnenie:

02.09.2020