Ako vybrať jazierkový vysávač?

Porovnanie rôznych typov vysávačov a ich použitia

Aj v najdokonalejšie vytvorenom jazierku nie je nikdy núdza o rôzne nečistoty, kaly, povlaky a zvyšky rastlín a rias. Zabrániť neustálej tvorbe týchto nepríjemností, ktoré strpčujú život každému, kto má doma jazierko, nie je možné. Je to preto, že čistú vodu bez nečistôt a zvyškov by zabezpečilo len použitie chlóru, ktorý by sterilizoval vodu. V biologicky živej jazierkovej vode neustále niečo vzniká, zaniká, tvorí sa a usadzuje. Najefektívnejší spôsob, ako jazierko zbaviť týchto hrubých nečistôt je, použiť na ich odstránenie vysávač. 

Najprv niekoľko odpovedí na najčastejšie otázky 

  • Prečo vlastne musím na odstraňovanie nečistôt použiť špeciálne drahý prístroj? Nestačí pripojiť hadicu na sanie akéhokoľvek čerpadla a vodu s kalom prečerpávať mimo jazierko?
    Dôvod prečo je nutné investovať do jazierkového vysávača spočíva v tom, že u bežných čerpadiel prechádza nasatá voda priamo cez plastové vrtuľky rotora a prvý nasatý kamienok patričnej veľkosti spôsobí ich poškodenie. Jazierkové vysávače pracujú buď na princípe podtlaku (vytvárajú sanie pomocou ventilátora / turbíny, takže voda prúdi úplne mimo vrtuľky a rotor), alebo ide nasatá voda najprv do separačnej nádoby, v ktorej sa kamene, alebo chuchvalce rias zachytia a až potom na vrtuľky rotora.
  • Je možné vodu nasatú vysávačom prefiltrovať a vrátiť do jazierka?
    Bolo by to iste ideálne, ale nevie to žiadny jazierkový vysávač. Aj tie najvýkonnejšie a najdrahšie prístroje vodu s nasatým kalom vypúšťajú mimo jazierko. Aj hustý filter by späť do jazierka púšťal drobné častice a kal a čoskoro by došlo k jeho zaneseniu. Púšťanie znečistenej vody z vysávača do filtrácie k jazierku by prinieslo rovnaký výsledok. 
  • Možno vodou vypustenou z vysávača zalievať trávnik, alebo rastliny?
    Jazierková voda je vhodná pre zalievanie záhrady. Keď už je nutné ju z jazierka čerpať, je prirodzene výhodné ju ešte využiť. Nasiaknuté nečistoty však nepôsobia dobre v udržiavanom trávniku, preto je lepšie zavlažovať len stromy, kríky, alebo časti záhrady, kde znečistená voda nevadí. 
  • Nestačil by na údržbu väčšieho jazierka menej výkonný, lacnejší prístroj? Mám dostatok času, tak mi proste bude vysávanie len trvať dlhšie...
    Ako sa dozviete ďalej, jedno z kritérií, podľa ktorých sa volí vhodný vysávač, je aj objem jazierka. Nielen, že by práca nevhodným vysávačom trvala dlhšie, ale hlavne by väčšina nečistôt zostala v jazierku. Na efektívnu prácu by Vám chýbal potrebný výkon, príslušenstvo (nasávacie hubice, kovové rúrky, atď.) A rozstrapatené by z márnej snahy zostali aj Vaše nervy. 
  • Jazierkový vysávač som si už kúpil/a, ale nenapĺňa moje očakávania...
    Mierne sklamanie prichádza pomerne často po prvom použití. Takmer každý majiteľ nového prístroja porovnáva efektívnosť a rýchlosť vysávania jazierka s vysávaním pri upratovaní domácnosti. S poriadnym vysávačom je podlaha Vášho bytu, alebo domu za chvíľu hotová. V jazierku je to však inak. Na vysávanie pod hladinou je potrebné si najskôr trochu zvyknúť. Upraviť rýchlosť pohybu nasávacej hlavy, získať skúsenosti, kedy viac pritlačiť a kedy sa naopak voľnejšie po dne vracať späť, naučiť sa, ako obmedziť nasávanie kameňov a pod. Občas je sklamanie aj z dobre zvoleného vysávača spôsobené domnelým malým výkonom nasávania, alebo naopak, veľkým množstvom vody, o ktorú pri práci prichádzate. Je to práve kompromis medzi týmito dvoma požiadavkami, ktorý musí riešiť každý výrobca. Výkon jednotlivých prístrojov by mal zodpovedať množstvu nečistôt (tzn. objemu jazierka), ale zároveň, pretože neexistuje vysávač, ktorý vie oddeliť usadeniny od čistej vody a tú vrátiť späť, musí výrobca myslieť aj na objem vody, ktorý sa z jazierka pri vysávaní odčerpá.
    Všetky tieto skúsenosti si po prvom možnom sklamaní rýchlo osvojíte a verte, že Vám práca pôjde dobre od ruky. Napriek tomu, ak si nebudete vedieť rady, neváhajte sa obrátiť na našu odbornú predajňu, kde Vám radi poradíme a pomôžeme ako s fungovaním vysávača, tak aj s technikou vysávania.
  • Proč by měl klesat výkon sání u vysavače Pondovac Premium při hloubce větší než 2,60 m. Vysavač by stál 50 cm nad hladinou, zde snad nerozhoduje, jak hluboko je hadice ponořena? Nebylo by důvodem ztráty výkonu např. umístění vysavače 2,6 m nad hladinou?...Ztráta výkonu vysavače je snadno pochopitelná při zvětšování rozdílu mezi hladinou nasávané vody a umístěním těla vysavače. Trochu jiné je to při zvětšování rozdílu mezi bodem sání pod vodní hladinou a normálně umístěným vysavačem. Čím hlouběji bude bod sání, tím větší vztlak bude "pomáhat" nasávání vody, ale zároveň s nutným prodloužením sacích trubek nebo sací hadice bude vzrůstat také hmotnost nasávané vody v nich. Tato zvětšující se hmotnost převáží nad "pomocí" většího vztlaku a způsobí, že lopatky ventilátoru nebudou postupně stačit vytáhnout vodu nahoru. Pokud máte hloubku v jezírku větší než 2,6 m, je to sice v každém případě dobré pro jezírko, ale na straně druhé musíte použít vysavač, který pracuje na jiném principu než je vývěva - např.: https://admin.jezirkabanat.cz/jezirkovy-vysavac-aqualogistik-profi---original/produkt/422/73.

Čo je teda nutné zvážiť, aby sme vybrali ten správny vysávač?
Potrebujeme poznať objem a hĺbku jazierka a musíme tiež zvážiť možnosti odvádzania znečistenej vody:

  • Jazierka do 3 m3 s hĺbkou max. 2 m a možnosťou vypúšťať odsatú vodu do okolia jazierka
    Údržbu najmenších jazierok možno pohodlne zvládnuť aj s jednokomorovými vysávačmi nižších výkonov. Odporúčame 2 typy jazierkových vysávačov - Pondomatic, alebo Pondovac Classic. Oba umožňujú prípadné suché vysávanie a líšia sa od seba bohatším príslušenstvom (Pondovac Classic má navyše nevyhnutnú hubicu pre vysávanie dna a stien + sáčok na suché vysávanie). Vypúšťanie znečistenej vody zabezpečuje u oboch typov hadica s dĺžkou 2 metre, takže znečistená voda vyteká iba do okolia. Najväčšou nevýhodou jednokomorových vysávačov je automatické riadenie chodu, kedy sa prístroj uprostred Vašu práce sám vypne, a Vy musíte čakať na opätovné automatické zapnutie po vyprázdnení zásobníka vody v tele vysávača. Objem tejto nádrže na vodu s nečistotami je síce len cca 30 litrov, takže vypínanie je časté a predlžuje a znepríjemňuje prácu, ale to pri čistení najmenších jazierok nevadí.
  • Jazierka od 3 m3 do 150 m3 s hĺbkou max. 240 cm a možnosťou vypúšťať vodu do okolia jazierka
    Použitie jednokomorových vysávačov na čistenie jazierok väčších ako cca 3 m3 neodporúčame. Nevýhody častého vypínania a zapínania prístroja a slabý výkon už znemožňujú efektívnu prácu. Nie Vy, ale stroj rozhoduje o tom, ako kvalitne a hlavne, ako dlho budete jazierko čistiť. Na väčšie objemy je nutné použiť dvojkomorové zariadenie. Kým sa jedna komora plní, tak nasatá voda z druhej komory vyteká. Tento systém umožňuje nepretržité vysávanie. Plaváky v tele vysávača automaticky prepínajú plnenie a vytekanie komôr a prácu tak riadite Vy a nie stroj.
    Jazierkový vysávač, ktorý spĺňa tieto požiadavky, nájdete pod názvom Pondovac 4. V súčasnosti ide o najobľúbenejší a najpredávanejší jazierkový vysávač. Výkon, príslušenstvo aj jednoduchá obsluha plne postačujú aj pre veľké jazierka. Prístroj dobre pracuje aj pri eventuálnom predĺžení sacej hadice. Slabinou, ktorá je ale vyvážená nižšou cenou zostáva nutnosť vypúšťania vody do okolia vysávača a občasné zachytávanie nasatých kameňov vo vstupných klapkách vysávača. Prvá slabina sa dá prekonať predĺžením odtokovej hadice hadicou, alebo rúrkou, ktorá odvedie vypustenú vodu ďalej od jazierka do kanalizácie, alebo časti záhrady, kde voda môže vsakovať. Priemer predlžovacej hadice, alebo trubky musí byť väčší, ako je priemer vypúšťacej hadice a musí byť v spáde od tela prístroja. Jednoduché a rýchle odtekanie vypúšťanej vody je pre Pondovac 4 úplne zásadné. Občasné zachytenie kameňa vo vstupných klapkách potom obmedzíme na minimum používaním správnych sacích hubíc a upravením veľkosti nasávacej štrbiny. 
  • Jazierka od 3 m3 do 150 m3 s hĺbkou max. 240 cm, u ktorých nie je možné nasatú vodu vypúšťať do okolia jazierka
    Je veľa jazierok, u ktorých sa nenájde spôsob, ako odviesť vodu od Pondovacu 4. Niekedy je ústie kanalizácie príliš ďaleko, nie je prístupné, alebo by vedenie muselo ísť do kopca, inokedy chce majiteľ jazierka vodu využiť na zalievanie vzdialenejších miest v okolitej záhrade. V týchto prípadoch je na vysávanie jazierka nutné použiť Pondovac 5. Vďaka kalovému čerpadlu, ktoré je umiestnené v spodnej časti prístroja, je možné nasatou vodu nepretržite čerpať 10 - 20 m ďaleko a ak je to potrebné, tak aj s metrovým výškovým rozdielom. Kalové čerpadlo sa automaticky spúšťa zároveň so zapnutím turbíny. Kamene, väčšie častice, chuchvalce rias, atď., sú zachytávané do sieťky umiestnenej za vstupom nasávanej vody do tela vysávača. Zaplnenie sieťky je nutné kontrolovať a zachytené predmety z nej podľa potreby odstraňovať. 
  • Veľké jazierka od 150 m3, alebo jazierka s hĺbkou viac ako 240 cm
    Na čistenie jazierok, či skôr jazier, s naozaj veľkým objemom je tiež nutné použiť naozaj výkonný prístroj. To, o koľko vody prídete pri vysávaní, Vás v tomto prípade toľko netrápi, pretože v jazierku je jej relatívne dosť. Viac Vás zaujíma, koľko času prácou strávite a či sa podarí nasať aj usadeniny vo väčšej hĺbke a ďalej od brehu. Vypúšťanie vody iba do okolia vysávača, ktoré je možné u menších jazierok, tu nepripadá do úvahy. Musí sa použiť prístroj, ktorý je vybavený jej prečerpávaním do väčších vzdialeností. Parametrom, ktoré sú potrebné pre vysávanie veľkých vodných plôch, zodpovedajú 2 typy vysávačov - Aqualogistik Profi a Pondovac Premium.

Aqualogistik Profi - lopatky z odolnej gumy, ktoré sú uchytené na hriadeli motora a výstredne umiestnené v čerpacej komore, posúvajú svojim otáčaním vodu nasatú z jazierka ďalej do odtokovej hadice. Aby nemohlo dôjsť k poškodeniu týchto lopatiek, je k nim voda privádzaná najprv cez odlučovaciu nerezovú nádobu, v ktorej sa ukladajú kamene a väčšie chuchvalce rias. Sacia hubica nie je, ako u predchádzajúcich typov vysávačov, napojená priamo na hliníkové trubky, ale obsluha ju "vodí" po dne a stenách pomocou teleskopickej tyče. Nasatá voda prúdi voľnou, ľahkou hadicou, ktorá je pripevnená k hubici a vstupu do separačnej nádoby. Rovnaká hadica slúži na vypúšťanie vody. Vďaka spôsobu, akým vysávač vodu nasáva, je možné k saniu aj výtlaku pripojiť najdlhšie hadice zo všetkých typov vysávačov. Ako jediný dokáže tento vysávač nasať nečistoty aj z tých najhlbších jazierok. 

Pondovac Premium - extra silný vysávač nasávajúci vodu princípom podtlaku. Výkon sania je optimalizovaný tak, aby bolo možné vyčistiť aj tie najväčšie jazierka, ale aby zároveň množstvo odsatej vody neprekročilo únosnú hranicu. Nasiaknuté nečistoty, ktoré idú opäť mimo lopatky turbíny sú zo spodnej časti tela vysávača čerpané silným kalovým čerpadlom. Výkon prístroja možno plynulo zvyšovať, alebo znižovať, čo rozširuje možnosti jeho použitia. Pohyb nasávacej hlavy zaisťuje, rovnako ako u vysávača Aqualogistik Profi, teleskopická tyč. Odsávaná voda prúdi voľnou širokou hadicou k telu vysávača. Na odvod znečistenej vody je použitá odolná hadica s "hasičskou" spojkou. Na rozdiel od Pondovacu 5 chýba separačný sáčok na zachytenie najhrubších nečistôt, pretože použité kalové čerpadlo dokáže nasať častice až do veľkosti 50 mm.  


Rýchly prehľad a porovnanie jednotlivých typov vysávačov


Pontec Pondomatic

Výhody nižšia cena, dobrá sacia hĺbka, pri práci nevadí zavzdušnenie sacej hadice
Nevýhody jednokomorový, automaticky sa vypína a zapína, neprečerpává odsatú vodu, chýba sacia hadica na dno a steny, chýba vrecúško na suché vysávanie, plastové sacie rúrky, krátka elektrická prívodná šnúra, len na najmenšie jazierka

 

Pondovac Classic

Výhody přijatelná cena, dobrá sací hloubka, pytlík na suché vysávání, sací hubice na dno a stěny, při práci nevadí zavzdušnění sací hadice
Nevýhody jednokomorový, automaticky se vypíná a zapíná, nepřečerpává odsátou vodu, plastové sací trubky, krátká přívodní elektrická šňůra, jen na nejmenší jezírka


Pondovac 4

Výhody veľmi dobrý sací výkon, dvojkomorový - nepretržite vysáva, vhodný aj pre väčšie jazierka, záruka 3 roky, hliníkové sacie trubice, pri práci nevadí zavzdušnenie sacej hadice
Nevýhody neprečerpává odsatú vodu, občas je nutné uvoľniť vzpriečený kamienok vo vstupných klapkách


Pondovac 5

Výhody výborný sací výkon, nevadí zavzdušnenie sacej hadice, 3 roky záruka, prečerpáva odsatú vodu, veľmi dobrý sací výkon, možnosť nadstavenia vypúšťacej hadice
Nevýhody nutnosť čistiť separačný sáčok v tele vysávača


Aqualogistik Profi

Výhody prečerpáva odsatú vodu, neobmedzená hĺbka sania, veľká dĺžka sacej aj výtlačnej hadice
Nevýhody pri vynorení sacej hadice sa sanie môže zavzdušniť



Pondovac Premium

Výhody vynikajúci výkon sania, minimálna údržba, 3 roky záruka, možnosť nadstavenia vypúšťacej hadice
Nevýhody cena prístroja

Přehled parametrů vysavačů

Kód

Vysavač

Objem jezírka

Max. hloubka jezírka

Sací hadice

Odtoková hadice

Přečerpávání odsáté vody

Sací výkon

50754

Pontec Pondomatic

do 3m3

2m

4m

2m

ne

3000l/hod.

50529

Oase Pondovac

Classic

do 3m3

2m

4m

2m

ne

3000l/hod.

50388

Oase Pondovac 4

do 150m3

2,4m

5m

2,5m

ne

5000l/hod.

41982

Oase Pondovac 5

150m3

a více

2,5m

5m

10m

ano

8000l/hod.

60010001

Aqualogistic Profi

150m3

a více

jakákoliv

až 40m

až 40m

ano

5700l/hod.

B03003

Vysavač Reform B

150m3

a více

jakákoliv

až 40m

až 40m

ano

5000l/hod.

40256

Oase Pondovac Premium

150m3

a více

2,6m

5m

10m

ano

20000 l/hod.

Dátum poslednej revízie a doplnenie:

02.03.2023