Vysvetlenie a trocha histórie

Ako množstvo iných informácií o jazierkach, sú aj odpovede na otázky, aké veľké by malo jazierko byť, akého tvaru, alebo ktoré miesto na záhrade je pre stavbu najvhodnejšie, obostreté tajomstvom, mýtmi a niekedy aj vyloženými nezmyslami. Podobné to býva, ak chcete vedieť, akú použiť techniku, čím jazierko vyfóliovať, ktoré liečivo zvoliť na liečbu rýb, atď. Vrcholom, na ktorom sa stretávajú najrôznejšie názory asi najviac, potom býva otázka, akú vybrať filtráciu. Príčina, mnohokrát úplne protichodných rád, je pravdepodobne v histórii zakladaní jazierok v ČR.

Nedostatok informácií, skúseností, tovaru a materiálu za socializmu ovplyvňoval takmer každý odbor a záľubu. Každý si vytváral a preveroval vlastné spôsoby a teórie fungovania jazierka sám (môžete to napokon pozorovať aj dnes na rôznych diskusných fórach - prispievateľov je vždy veľa, rovnako tak ako rád a názorov). Nadšenci naprieč republikou vytvárali svoje, väčšinou menšie jazierka, rôznymi spôsobmi, používali k tomu rôzne materiály, skúšali prvé filtrácie, atď. Ústne sa medzi týmto "kmeňom" prvých jezierkárov šírili sporadické správy o čerpadlách, filtroch a UV lampách, ktoré sa používajú na západ od našich hraníc. Postupne sa začala objavovať prvá literatúra, ktorá zodpovedala vtedajšej úrovni vedomostí. Odborné firmy samozrejme úplne chýbali. Všetko, čo bolo nad rámec základných potrieb, si musel každý vyrobiť, vymyslieť a zohnať sám. To síce veľmi podporovalo kreativitu ľudí, na druhej strane výrobky a znalosti podľa toho vyzerali. Práve tento živelný vznik tvorby jazierok, ale hlavne jeho dlhé trvanie, je príčinou súčasných občas zmätených informácií o jazierkach. 

Túžbu mať vo svojej záhrade jazierko a sledovať život pod vodnou hladinou to však nemohlo zastaviť, iba zbrzdiť. Medzi výrazne kladné črty českej povahy určite patrí zvedavosť, a záujem o techniku. Česi jednoducho radi prichádzajú veciam na kĺb, nie nadarmo Česká republika predstavuje v súčasnosti jeden z najväčších trhov v Európe v našom odbore. Je radosť sledovať zákazníkov v našej predajni, ako im nestačia samotné informácie, ale chcú pochopiť a vedieť prečo a cítia uspokojenie, ak im veci dávajú zmysel. Neustály záujem o novinky aj snaha o vysvetlenie a pochopenie ukazujú, že u nás budú mať jazierka zaistenú budúcnosť.

Ťažko sa Vám vybaví odbor, ktorý by sa po roku 1989 zásadne nepremenil. Nebola to len záplava nových informácií a tovaru, ktoré k nám vtrhli po páde režimu, ale aj vývoj techniky a technológií, čo umožnilo rýchly vývoj tvorby jazierok. Bývalí nadšenci zakladali profesionálne firmy, dopĺňali si vedomosti a rýchlo si osvojovali nové technológie. Úroveň jazierok sa posunula skokom dopredu. Jednoducho - všetko je inak. Dnes Vám môžeme vysvetliť to, čo sa predtým nevedelo, alebo len tušilo a tento proces neustále pokračuje. Na prirodzený vývoj však nezareagovali všetci a v diskusiách, alebo horšie aj v odborných radách, odporúčajú stále to, čo odporúčali už pred tridsiatimi rokmi. 

29.07.2019