Rozdiel medzi vtokom, sacím košom a čerpadlom. Rôzne spôsoby nasávania vody z jazierka.

Ako uvádzame aj v iných kapitolách, veľkosti, presnejšie objemu, by mala zodpovedať celá jazierková technika. Sila čerpadla, výkon UV lampy a predovšetkým veľkosť a kvalita filtrácie. Aby boli všetky tieto zariadenia efektívne využité a aby teda čistenie vody perfektne fungovalo, je nutné prečerpať cez UV lampu a filter celý objem jazierka minimálne 1x za dve hodiny, ideálne 1x za jednu hodinu. Avšak prečerpať nie je nutné iba čistú vodu, zároveň musí cez filter prejsť a v ňom sa zachytiť aj veľké množstvo usadenín, listov, zvyškov rias a všetkých ostatných hrubých nečistôt.
Ako ale väčšie častice do filtra dostať, keď sanie každého čerpadla je zabezpečené krytom, cez ktorý prejdú nečistoty iba do veľkosti 8 mm? Zväčšiť otvory v kryte nie je možné, pretože väčšie zvyšky, kamienkov a riasy môžu upchať, alebo zničiť vrtuľky rotora čerpadla. Takže, čo s tými väčšími a ako vyfiltrovať z vody, čo najviac tých malých?

Najľahšie sa to dá dosiahnuť gravitačným umiestnením filtra. Voda je pri tomto zapojení z jazierka odsávaná cez gulu (dnovú vpusť) a čerpadlo je umiestnené vo filtračnej šachte až za filtrom, takže jeho sanie už nemusí byť zabezpečené mriežkou. Širokým priestorom guly sa do prvej komory filtra dostanú bez problémov aj veľké listy a chumáče rias. Pohybu nečistôt nič nebráni. Gravitačne zapojiť je ale možné iba veľké filtre a okrem toho je to z mnohých dôvodov ten horší spôsob umiestnenia filtrácie.
Väčšina filtrov je zapojená čerpadlovo, tzn. voda je do nich tlačená čerpadlom, čo so sebou ale práve nesie obmedzenia z hľadiska veľkosti nečistôt. 

Riešenie tohto problému spočíva vo využití rôznych spôsobov nasávania pri čerpadlovom zapojení filtrácie podľa objemu jazierka:

Menšie jazierka - najlepšie fungujúci spôsob nasávania vody je bez diskusie pomocou dnovej vpuste. U malých jazierok však väčšia prácnosť a hlavne vyššia cena za silnejšie čerpadlo a čerpadlovú šachtu (sú neoddeliteľnou súčasťou prepojenia guly s čerpadlom) nezodpovedá ich malému objemu. Použitie sacieho koša, alebo čerpadla ležiaceho na dne tu toľko nevadí, pretože prúdenie vody medzi protiľahlými stranami je krátke a silné, nečistôt nie je veľa a ich odsávanie dobre funguje aj cez malé otvory sacích mriežok. Stačí len sledovať zanášanie koša, alebo čerpadla väčšími zvyškami a udržiavať ich priechodné vysávačom, dnovou kefou, alebo obyčajnou metlou.

  • Jazierka do 10 m3 - voda je nasávaná z dna buď čerpadlom s duálnym sáním (odbočkou pre pripojenie skimmera), alebo je v najväčšej hĺbke jazierka umiestnený sací kôš, od ktorého vedie hadica ku kraju jazierka, kde je cca v 60 cm hĺbke umiestnené čerpadlo, ktorého sanie je rozdeľovačom rozbočené na súčasné odsávanie dna iajhladiny. K tomu, aby sa na vrtuľky čerpadla nedostali väčšie predmety, slúži plastový košík v skimmeri a na dne ochranný kryt sacieho koša, alebo obalu čerpadla. Dnová vpusť sa u väčšiny takto malých jazierok nepoužíva.
  • Jazierka od 10 do 20 m3 - zabezpečiť dobré prúdenie vody, ktorá sa spolu s hrubými časticami pohybuje väčším jazierkom, už nie je tak jednoduché. Vo väčšom objeme vzniká aj viac zvyškov a nečistôt. Znamená to, že pribúda aj dôvodov použiť na nasávanie vody dnovú vpusť. Avšak nasávať vodu cez otvory mriežok je u takto veľkých jazierok stále ešte možné, najmä ak sú dobre konštrukčne dobre zrealizované. Objem 20 m3 je však hornou hranicou veľkosti jazierka a časté udržiavanie priechodnosti všetkých sacích mriežok podmieňuje jeho bezproblémové fungovanie. 

Veľké jazierka - viac ako 20 m3 - nečistôt väčších ako 8 mm, ktoré neprejdú sacími mriežkami, je už tak veľké množstvo, že sa usadzujú vo všetkých častiach jazierka. Prúdenie vody v rozľahlých, hoci správne zrealizovaných jazierkach, už nemôže byť tak priamočiare ako u tých malých. Dnová vpusť, prípadne dnové vpuste sú pre všetky jazierka väčšie ako 20 m3 absolútne nevyhnutné.
Gula takmer nemá obmedzenia z hľadiska veľkosti nasávaných nečistôt, ktoré sa ďalej potrubím, alebo hadicou 110 mm dostanú ľahko až do čerpadlovej šachty. Zo strednej komory tejto šachty, kam je voda z guly privedená ju potom čerpadlo nasáva a tlačí ďalej do UV lampy a filtrácie. Pozorní čitatelia teraz určite namietnu, že väčšie listy, riasy, alebo aj štrk, ktorý širokým potrubím prepláva do strednej komory, môže byť čerpadlom nasávaný a môže ho tiež poškodiť. To áno, ale preto, aby sa to nestalo, je stredná komora čerpadlovej šachty vybavená nerezovou mriežkou. Uhlopriečne umiestnená mriežka rozdeľuje komoru na 2 časti a sanie čerpadla je prestúpené cez stenu na opačnej strane ako je prívod vody z dna a hladiny. Deliaca mriežka má veľkú plochu, ľahko sa čistí a jej priechodnosť stačí skontrolovať cca 1x za mesiac.
Vďaka mriežke sa tak na vrtuľky čerpadla nedostane, snáď mimo žaby, ktorá ju občas prelezie, nič, čo by ju mohlo poškodiť. Zmysel čerpadlovej šachty je práve v tom, že čerpadlo nesmie byť nikdy napojené priamo na dnovú vpusť, ale odoberá vodu nepriamo zo strednej komory, ktorá je osadená deliacou mriežkou. 

Podľa objemu jazierka sa volí aj prípadný počet dnových vpustí a skimmerov. To, koľkými vstupmi bude voda z jazierka nasávaná, však tiež ovplyvňuje počet a výkon čerpadiel, umiestnenie filtrácie, atď.
Veľmi častá chyba býva osadenie viac dnových vpustí a skimmerov pre jazierko u ktorého je použitý nedostatočný výkon čerpadiel. Aby bolo možné nasávať vodu širokým potrubím z viacerých miest naraz, je potrebné tiež odoberať patričné ​​množstvo vody, aby išlo sanie upraviť regulačnými posuvnými uzávermi.
Všeobecne je, napríklad pre odsávanie vody z jednej dnovej vpuste a jedného skimmera, nutné použiť čerpadlo s výkonom 20.000 l / hod. Takýto odber vody zaistí, že je pomer súčasného sania z dvoch miest nastavený tak, že väčšia časť vody ide zo dna a menšia časť z hladiny. Prepojenie viac dnových vpustí a viac skimmerov so saním čerpadla o výkone 20.000 l / hod. (cez čerpadlovú šachtu) nemá zmysel, pretože jednoducho odoberáte príliš málo vody a nadbytočné sania je rovnako nutné posuvnými uzávermi uzavrieť. Naopak, u gravitačne umiestnených veľkých filtrov je nutné do každého z nich privádzať vodu samostatne z jednej dnovej vpuste a jedného skimmeru.

V tomto článku sme sa snažili popísať rôzne spôsoby nasávania vody z jazierok od tých najjednoduchších, až po tie zložitejšie. Zvlášť pri druhej skupine sa však odporúčame pri nejasnostiach vždy obrátiť na odbornú firmu realizujúcu jazierka. 

Dátum poslednej revízie a doplnenie:

25.01.2022