Bio jazierka

Slovo BIO je zaklínadlo súčasnej doby. Sprvu sa začalo používať ako prirodzená odozva na modernú pretechnizovanú dobu, na strojovú, unifikovanú poľnohospodársku produkciu potravín, v ktorej účel svätil prostriedky. Postupom času však masoví výrobcovia, obchodníci a realizačné firmy objavili potenciál tohto výrazu a od tej doby je slovo BIO zneužívané v mnohých odboroch. Platí to aj pre informácie o záhradných jazierkach a ich fungovaní.


Slovo BIO pochádza z gréckeho βIOÇ - [bios], čo znamená život. Prenesene by sa teda dalo povedať, že označenie BIO jazierko znamená - jazierko, v ktorom je život. Vo vode BIO jazierka sa vyskytujú všemožné živé organizmy - baktérie, vírusy, riasy, fytoplanktón aj zooplanktón, neustále v ňom niečo vzniká a zaniká.Pokiaľ máte doma jazierko, alebo o ňom uvažujete a skúšate sa zorientovať v rôznych ponukách a informáciách, môžete si všimnúť, že niektoré firmy ponúkajú techniku a realizujú BIO jazierka, iné predponu BIO nepoužívajú.

Aký je teda rozdiel medzi normálnym a BIO jazierkom?

Ako už asi tušíte - vôbec žiadny. Každé jazierko, v ktorom udržujete čistú a kvalitnú vodu pomocou čerpadla, UV lampy a filtrácie, je BIO. UV lampou je možné iba zbaviť vodu voľnej riasy, nič viac. Dokonca aj jazierka, u ktorých nič z tejto filtračné techniky nie je namontované, sú BIO. Život vo vode jazierka nedokáže zničiť ani UV lampa, ani čerpadlo a filtrácia.

Výrazom BIO nemožno označiť iba bazény, fontány a rôzne vodné prvky, v ktorých je čistá vody dosiahnutá pomocou prípravkov na báze chlóru (Savo, bazénová chémia). Chlór vo vode zničí všetko živé a sterilizuje vodu chemickou cestou.

Označením BIO jazierko sa teda oháňajú rôzni predajcovia a realizátori a spoliehajú na čarovný účinok tohto slova na zákazníkov.

Zo svojej podstaty je každé jazierko, nech už má čistú vodu, zelenú vodu, nech je s filtrom alebo bez, plné života, takže BIO a nikdy to nepôjde inak.

Keďže nemáme potrebu klamať našich zákazníkov, týmto sa teda ospravedlňujeme za nadmerné užívanie slova BIO v tomto článku :-).

Dátum poslednej revízie a doplnenie:

02.09.2020