Rozklad organickej hmoty v jazierku, baktérie priateľské a rizikové

Väčšina majiteľov záhradných jazierok už vie, že počas zimy by na dne nemalo zostať žiadne väčšie množstvo usadenín, najmä listov, častí bahenných a vodných rastlín, rias a iného živého (organického) materiálu. Nezáleží na tom, či je tento "materiál" ešte živý, alebo živým bol - stále je organický. Majitelia jazierok tiež vedia, že ak by väčšie množstvo zvyškov organického pôvodu zostalo v jazierku, vzniklo by tiež viac toxických plynov, ktoré by minimálne sťažovali rybám prekonanie zimy.

Organický odpad by však nemal byť v jazierku ani počas teplej časti roka a to isté platí aj pre filtráciu. Pravidelné čistenie filtra od hrubých nečistôt patrí k základným podmienkam fungovania celého jazierka.

Prečo sa vlastne musí odstrániť organický materiál z jazierka a filtrácie? Nerozložili by ho azda postupne baktérie? Veľa firiem predsa buduje v jazierku štrkové, pieskové, koreňové a rôzne iné filtre, ktoré ani nie je možné čistiť, prípadne stavia jazierka bez spodného sania, čo znamená, že nečistoty na dne alebo v štrku zostávajú. Občas sa tiež stretnete s názorom, že filter sa čistí iba 1x ročne, atď.

To ale nie je správne. Vysvetlíme si prečo. Mimo toho, že organické zvyšky podporujú rast rias a že by ich nános na filtračných materiáloch znemožnil fungovanie biologickej časti filtrovania vody, je tu ešte ďalší dôvod, prečo držať jazierko bez navrstvených usadenín.

Pre jazierka existujú dva hlavné typy baktérií. Oba zahŕňajú veľa druhov a líšia sa od seba zameraním na iný druh "potravy". 

Baktérie heterotrofné
Kmene týchto baktérií sú schopné spracovať len organické látky. V jazierku ich nájdeme v stierke, v usadeninách na dne, v záhyboch zle položenej fólie, v zahnívajúcich častiach rastlín, v partiách jazierka, kde neprúdi voda, v pravidelne nepreplachovanej filtrácii, proste všade tam, kde nájdu dostatok hmoty, ktorú môžu rozkladať. 

Baktérie autotrofné
Tieto druhy nie sú schopné využiť nič z organického odpadu, ale rozkladajú len chemické látky. Práve tieto baktérie zaujímajú majiteľov jazierok, pretože odstraňujú z vody čpavok, dusitany, dusičnany a ostatné látky. Cieľom je mať autotrofných (priateľských) baktérií čo najviac. 

Prečo sa dajú heterotrofné baktérie označiť, z pohľadu fungovania jazierka a chovu rýb v ňom, za rizikové? Dôvod je v ich "potrave". Niektoré druhy heterotrofných baktérií sa uspokoja len s mŕtvym organickým odpadom, ale vo veľkom množstve kmeňov sú tiež baktérie, ktorým nezáleží na tom, či je potrava mŕtva, alebo živá. Pokúšajú sa napadnúť a spracovať aj molekuly živej organickej hmoty, ktorá je v dosahu - ryby. Testujú ich imunitný systém, ako vo vnútri, tak aj na povrchu tela a čakajú na svoju príležitosť. Ak je ryba v dobrej kondícii s dobrou imunitou, ubráni sa. Pri oslabení, z akýchkoľvek dôvodov (zima, zlé podmienky, kvalita vody, teplotný, či iný šok, atď.), sa môže stať, že nebezpečné baktérie rodov Aeromonas (hydrophila, salmonicida, veronii), alebo Pseudomonas prekonajú obranu a vďaka ich schopnosti veľmi rýchlo sa množiť, zaplavia organizmus hostiteľa.

Patogénne baktérie číhajú takmer v každom jazierku a je len na našej starostlivosti a dobrom imunitnom systéme rýb (čo spolu úzko súvisí), či dostanú šancu. Aby sme obmedzili počet týchto baktérií a tým aj možnosť vzplanutia nákazy na minimum, je dobré mať všetky druhy heterotrofných baktérií pod kontrolou a sťažovať im podmienky pre výskyt a rast, čo najviac. Mŕtvy organický materiál v jazierku, alebo filtrácii totiž umožňuje prežívanie všetkým druhom heterotrofných baktérií vrátane tých patogénnych.

Dno aj steny jazierka bez väčších nánosov, pravidelné čistenie filtrácie, uvoľňovanie usadenín z potrubia a hadíc sú najlepšou prevenciou proti vzniku bakteriálnych ochorení nielen koi, ale aj ostatných druhov rýb

Dátum poslednej revízie a doplnenie:

22.09.2021