Stavba jezírka obecně

Skôr ako začnete s výkopom nového jazierka, je dobré sa zamyslieť, ako chcete jazierko využívať. Môžete sa v ňom len kúpať, môžete pri kúpaní plávať medzi svojimi rybami, využiť ho iba pre chov Koi kaprov a iných rýb alebo doplniť vašu záhradu o vodnú plochu len okrasnú s leknami a bujnou vegetáciou. Každé jazierko a jeho využitie má svoje špecifiká, ktoré je nutné rešpektovať pri jeho stavbe. Vysvetlíme vám základné rozdiely, a prečo sa držať osvedčených postupov.

Aký je rozdiel medzi kúpacom jazierkom a jazierkom pre ryby?

Zásadný rozdiel nie je žiadny, iba v kúpacom jazierku je z bezpečnostných dôvodov nutné mať čerpadlo namontované nasucho tj. Buď v šachte alebo tak, aby neležalo vo vode. Jedná sa o rovnaké pravidlo, ako pri bazénoch, ak by došlo k poškodeniu čerpadla alebo prívodného kábla a zlyhal by aj prúdový chránič, hrozí úraz elektrickým prúdom. To, či sú v jazierku ryby alebo nie, záleží len na majiteľovi, avšak väčší počet rýb viac zaťažuje filtračný systém a je nutné zvoliť výkonnejšie filtraci.

Montáž jazierkových čerpadiel nasucho je výhodná pre všetky druhy jazierok z niekoľkých dôvodov:

  • pri poruche ide čerpadlo ľahko z šachty demontovať, vyčistit
  • čerpadlo nenasáva toľko hrubých nečistôt, a tým mu predlžujete životnost
  • nehrozí úraz elektřinou
  • čerpadlo aj káble nie sú v jazierku vidieť

Veľkosť jazierka a umiestnenie

Pri rozhodovaní aké veľké bude vaša jazierko, je nutné myslieť na to, že čím je väčšia, tým väčšie budú nielen obstarávacie náklady, ale aj tie prevádzkové. Stúpne nielen účet za elektrinu, ale aj za prevádzku čerpadiel popr. UV lámp a bakteriálnych násad a prípravkov na potlačenie rias. Zanedbateľná nie je ani spotreba vody. Hoci platí, že jazierka nad 100 m3 nie sú tak chúlostivá na výkyv teplôt a vodné prostredie je v nich stabilnejší, z ekonomických dôvodov a z dôvodu zvládnutie filtračného procesu je najvhodnejšie voliť veľkosť medzi 20 až 50 m3. Pokiaľ ide o umiestnenie jazierka priamo na pozemku, snažíme sa vyhnúť miestam, ktoré sú na priamom slnku. Ak nemáme inú možnosť, môžeme si pomôcť vysadením stromov okolo jazierka, vyššími druhy pobrežných rastlín. Názor, že v blízkosti jazierka nemajú byť väčšia stromy, je mylný. Naopak vyrastené stromy sú ozdobou záhrady, vytvárajú tieň a tak, ako veľké kamene, zásadne prispievajú k prirodzenému začleneniu vodnej plochy do vašej záhrady. Samozrejme je nutné v týchto prípadoch vhodne prispôsobiť filtráciu z dôvodu väčšieho spadu lístia alebo ihličia.

Hĺbka vody by sa mala pohybovať od cca 1 m u prítoku do jazierka až po 2 m a viac v najhlbšom mieste u sania. Správne vyspádované dno zaistí samovoľný pohyb nečistôt k dnovej vpuste. Ak nebránia v tom zložení teréne, je vhodné sa dostať v najhlbšom mieste až na tri metre, čo vytvorí výborné podmienky pre zimovanie rýb, zaistí teplotnú stabilitu vody a využijeme ju aj u kúpacích jazierok.

 

Najčastejšie omyly a mýty, ktoré sa dozviete o záhradných jazierkach

Tu by sme radi opravili nesprávne informácie niekedy doslova bláboly, s ktorými sa denne stretávame pri kontakte s našimi zákazníkmi. Niekedy sa veľa zabavíme radami kolegov z neodborných predajní a supermarketov.

Samočistiace jazierko, regeneračné štrkové zóny, čistiace rastliny

Bohužiaľ, toto prírodné „perpetum mobile“ na vašej záhrade funguje len obmedzenú dobu alebo vôbec. Dobre je to vidieť na rybníkoch a vodných nádržiach, ktoré sú založené na spodnej vode a nie sú vyizolované z fólií. Len naozaj veľmi výnimočne ich nájdeme v prírode s priezračnou vodou. U jazierok, kde je používanie fólie absolútne nevyhnutné je čistá voda zaistená pomocou filtračného systému, ktorý musí byť správne navrhnutý.

Externé filtre sa často obchádza vybudovania tzv. Štrkové regeneračný zóny, ktorá funguje rovnako, ako filtrácia. Rozdiel medzi týmito dvoma spôsobmi je v nemožnosti čistení tejto štrkovej vrstvy. A práve čistenie sa stáva po niekoľkých málo rokoch pri štrkových zón s často mnohými tonami štrku neriešiteľným problémom. Musíme si uvedomiť, že vrstva akékoľvek filtračnej hmoty, cez ktorú neprúdi voda s živinami pre baktérie je z hľadiska filtrácie úplne nefunkčný. Aby túto filtráciu bolo možné čistiť, nezostáva nič iné, než štrk vybagrovat a nahradiť novým, čo možno ručne urobiť len ťažko a použitia ťažkej techniky v dokončenej záhrade, kedy sa vegetácia okolo hotového jazierka začína konečne rozrastať, nie je dobrým riešením. Ďalším spôsobom je tiež preplach štrkov sústavou rúrok so silným čerpadlom, s čím však musíme počítať už pred výstavbou jazierka. Vopred ju do štrkov zložito zabudovať a po dvoch, až troch rokoch potom len dúfať, že všetko bude riadne fungovať. Zanášanie štrkov nečistotami väčšinou po krátkej dobe spôsobí upchatiu sústavy rúrok.

Hoci sa musíme priznať, že opravy týchto samočistiacich jazierok nás celkom slušne živí a radi ich robíme, odporúčame sa týmto drahým experimentom vyhnúť.

Koreňová čistiareň

Aj v prípade, že je správne vykonaná, opäť dobre funguje len obmedzenú dobu. Prúdiaca voda s nečistotami zanáša vrstvu štrku, čistička prestáva fungovať a nastáva problém s výmenou alebo prepláchnutím štrku.

Čistenie pomocou rastlinných zón

Každá rastlina napomáha čistenie vody tým, že odoberá z vody živiny a čím menej živín, tým menej rias. Problém je v tom, že aj keď máte okraje jazierka husto zarastené bahennými rastlinami, tie absolútne nestačí odčerpávať ohromné ​​množstvo živín, a tým nahradiť správne fungujúci filtráciu. Problém je aj s vegetačnou dobou rastlín, pretože po zhruba šiestich mesiacoch, keď rastliny naplno pracujú, prichádza šesť mesiacov odpočinku, počas ktorých naopak odumreté listy a stonky vo vode zahnívajú a zhoršujú jej kvalitu. Rastlinné čistenie tiež nemožno jednoducho na jar spustiť a na jeseň vypnúť. Počas rozrastanie a zaťahovanie, rastliny spotrebúvajú opäť len obmedzené množstvo živin.

Nedá sa teda povedať, že by tieto systémy čistenia vody vôbec nefungovali, otázkou je ale, ako dlho. Doba funkčnosti závisí na mnohých faktoroch, ktoré nemožno ovlivnit.

My preto používame externý filtre, ktoré majú viackomorový, mechanicko-biologický systém čistenia vody a hlavne sa ľahko čistí. Táto metóda je vyskúšaná a funguje.

 

Dátum poslednej revízie a doplnenie:

14.09.2021