Prečo musí voda cirkulovať cez UV lampu a filtráciu po celú sezónu 24 hodín denne?

Kdeže, nie sme nijako napojení na výrobcov elektrickej energie. Spotreba elektrických zariadení nás trápi zrovna tak, ako väčšinu našich zákazníkov a aj našim cieľom je držať náklady na prevádzku čo najnižšie. Napriek tomu vieme, že hoci vyzerá "cyklovanie" obehu vody lákavo, bolo by možné vďaka nemu ušetriť, odporučiť sa rozhodne nedá.

Vedú k tomu 3 základné dôvody

1) Zvýšená tvorba povlakov a usadenín

V biologicky živom prostredí jazierka vodným stĺpcom neustále putujú najrôznejšie častice - kúsky rias, listov, koreňov, zlepence prachu a kalu, inými slovami drobná organická hmota. Tento neustále sa tvoriaci odpad putuje, vďaka pozdĺžnej cirkulácií vody, od jednej krátkej strany jazierka k tej protiľahlej. Pretože nič nie je úplne dokonalé, tak sa znečistenie v malej miere tiež vracia späť a dostáva sa znovu do prúdu, než sú nasané saním na dne alebo hladine a dostane sa konečne do filtra, kde sa jeho väčšia časť zachytí. Vodným stĺpcom teda neustále "niečo" putuje, a pretože voda prúdi 24 hodín bez prestávok, usadí sa tento odpad len minimálne. V momente, keď sa ale z dôvodu úspory vypne čerpadlo, ktoré zaisťuje pohyb vody, všetok tento odpad začne sadať na dno i steny jazierka. Sedimenty sa potom tvoria v závislosti na dĺžke vypnutia, a pretože prúd zo znovu zapnutého čerpadla potom nie je schopný usadeniny opäť zdvihnúť a dostať do vodného stĺpca, nánosy postupne v jazierku narastajú. na nich sa po krátkej dobe objavia riasy, znižuje sa kvalita vody , pribúdajú nechcené baktérie rozkladajúce organický odpad a také jazierko v lepšom prípade trpí opakujúcimi sa problémami.

2) Problémy s voľnou riasou - zelenou vodou

Voľná ​​riasa sa vo vodnom stĺpci neustále tvorí. Má k tomu všetky predpoklady - svetlo aj živiny. UV lampa, ktorá je súčasťou jazierkovej techniky zničí iba tú riasu, ktorá ňou spolu s vodou pretečie. Úplne čistého stĺpca vody (dokonalej transparentnosti) dosiahneme len tým, že vzhľadom na objem vody správne zvolíme výkon UV lampy a čerpadla, ktoré cez ňu, tak dlho ženie vodu až dôjde k jej úplnému vyčisteniu. Takže najpresnejšie označenie funkcie UV lampy pri jazierku je to, že drží voľnú riasu "na uzde", pretože vodný stĺpec sa od nej čistí nepretržitým prietokom vody okolo UV žiariča, zatiaľ čo riasa v jazierku neustále dorastá. Čistá voda je teda dosiahnutá nepretržitým behom celého systému. Vypínanie UV lampy, čerpadla alebo oboch vedie vždy k ťažkostiam s priehľadnosťou stĺpca vody. Jednoducho povedané riasa stihne vo vode viac narastať, než ju stačí prerušovaná cirkulácia vody cez UV lampu likvidovať.

3) Obmedzenie fungovania biologického čistenia vody

Či už zvolíte pre čistenie vody v jazierku akýkoľvek druh filtrácie, k biologickému rozkladu látok, ktoré v jazierku nepretržite vznikajú, môže každý filter využiť iba činnosti baktérií, ktoré tieto látky rozkladajú. Iná cesta pre jazierka neexistuje. Aby mohli filtračné baktérie čo najefektívnejšie a v dostatočnom množstve vo filtri "pracovať", potrebujú k tomu nielen čo najväčšiu plochu pre osídlenie, ale aj neustály prísun živín (čpavku, dusitanov, uhlíka), ale aj kyslíka, minerálov, ktoré sa vo vode vyskytujú. Vypínaním čerpadla a teda aj prísunu všetkých týchto látok do filtra s baktériami nie je možné nikdy dosiahnuť 100% výkonu filtrácie, pretože časť baktérií počas doby vypnutia uhynie, prípadne sa potrebný počet vôbec nevytvorí. Ale nielen to. Vypnutím čerpadla ustane tiež pohyb vody v celom jazierku a to isté potom platí aj pre baktérie osídlující všetky dostupné povrchy pod vodnou hladinou celého jazierka. aj tieto baktérie sú nutné pre celkové čistenie a kvalitu vody a aj týmto baktériám vypínanie pri najmenšom nesvedčí.

Dátum poslednej revízie a doplnenie:

04.09.2020