Jazierkové čerpadlá

Keby bolo možné prirovnať fungujúce jazierko k fungujúcemu ľudskému telu, filtrácia by zastávala činnosť mozgu celého systému, čerpadlo potom činnosť jeho srdca. Čerpadlo teda patrí medzi najdôležitejšie súčasti filtrovania vody v každom jazierku. Zaisťuje kolobeh vody, jej prúdenie, čistenie a okysličovanie. Ak zostaneme pri prirovnávaní čerpadla k srdcu v tele, rovnako, ako veľkosť a výkon srdca musí zodpovedať veľkosti a spôsobu života organizmu, tiež voľba čerpadla a jeho parametrov je závislá na veľkosti jazierka a požiadavkách na jeho prevádzku.

Čo ovplyvňuje voľbu výkonu a druhu čerpadla?

1. Vzdialenosť medzi čerpadlom a miestom, kam má vodu tlačiť

Čím väčšia je táto vzdialenosť, tým menej vody na druhej strane vyteká. Podľa praktických skúseností sa s výkonom uvádzaným v parametroch čerpadla počíta zhruba do vzdialenosti 10 m. Ak má byť voda čerpaná ďalej, je potrebné pridať aj na výkone čerpadla.



2. Výškový rozdiel medzi hladinou, pod ktorou leží čerpadlo a hladinou vody na výtoku

Často sa do tejto výšky počíta aj vodný stĺpec nad čerpadlom, čo je chyba, pretože voda do úrovne hladiny stúpne aj sama bez čerpadla. Podľa výkonnostnej krivky uvádzanej pre jednotlivé druhy čerpadiel je nutné započítať straty množstva vody, vzhľadom k požadovanej výške výtoku vody.

3. Priemer hadíc, alebo potrubí

Straty, ktoré vznikajú v používaných hadiciach, alebo potrubiach sa veľmi často podceňujú. Pri prúdení vody v týchto vedeniach vzniká trenie a počet a typ použitých koliena oblúkov tiež významne ovplyvňuje konečné množstvo dodávanej vody  .


Pri pohľade na čerpadlá si môžete povedať, že používať širšiu hadicu nemá zmysel, keď vývod priamo na čerpadle má rovnako len malý priemer. Tento častý argument ale neobstojí, pretože z hľadiska strát nie je jedno, či voda prúdi za čerpadlom hadicou, alebo potrubím s rovnako malým priemerom, ako je vývod z čerpadla, alebo má možnosť pokračovať širším vedením. Stále ide o trenie.

Trenie

Sily, ktoré vznikajú na styčnej ploche kvapaliny (vody) a pevného materiálu (vnútorný povrch hadice, alebo potrubia), spôsobujú spomalenie prúdenia. Pri vrstve vody, ktorá je priamo v styku s povrchom je trecí odpor tak silný, že sa táto vrstva takmer nepohybuje. Čím bližšie k stredu hadice sa vrstvy vody zložené z jednotlivých molekúl H2O nachádzajú, tým menší je trecí odpor. Voda teda prúdi voľne iba stredom hadice.

Z toho vyplýva, že čím je menší priemer vedenia vody, tým je jeho stred bližšie vnútorným stenám a priestor v strede prierezu, kde voda prúdi voľne, je potom veľmi malý. Čím väčší je priemer hadice alebo potrubia, tým väčší je aj priestor s voľne prúdiacou vodou v ich strede, a tým väčšia je aj vzdialenosť k vnútorným plochám vedenia vody, kde je trecí odpor najväčší. Trecí odpor potrubia, alebo hadíc väčších priemerov je malý a to minimalizuje straty výkonu čerpadla.

Straty vo vedení vody však nespôsobuje len malý priemer použitých hadíc, ale aj počet a druh kolien.

4. Ako ovplyvňujú straty výkonu čerpadla použité kolená a odbočky

Kolená
Pre pochopenie týchto strát je možné si podobne, ako pri stratách spôsobených trením vody o vnútorné steny vedenia, predstaviť prúd vody, ako prúd zložený z jednotlivých molekúl H2O. Tieto molekuly sa síce pohybujú rôznou rýchlosťou (v závislosti od toho, či sa nachádzajú bližšie k stredu, alebo bližšie k stenám), ale usporiadane v priamočiarych vrstvách. Tento usporiadaný pohyb však platí len pre rovné úseky vedenia vody.

Čo sa stane, ak je potrebné s vedením vody zabočiť a musíme použiť koleno? Ak sa vrátite k predstave rovného vedenia, vnútri ktorého molekuly H2O prúdia priamočiaro a usporiadane vpred, skúste si teraz predstaviť, že na toto rovné vedenie pripojíte koleno s uhlom 90°. Dlhšia strana kolena vytvorí ,,múr,, ,ktorý je umiestnený kolmo na prúd molekúl H2O a do ktorého tieto molekuly začnú narážať. Nielen, že sa vďaka narážaniu jednotlivé molekuly zbrzdia, ale väčšina z nich sa od steny kolena odrazí a začne narážať do ostatných molekúl. Vznikajú víry, turbulencie a chaos. Tento chaos je príčinou zbrzdenia prúdenia vody.

Straty výkonu spôsobené použitím kolien, sú najväčšie pri kolenách 90° a klesajú spolu s miernejším zakrivením. Na vedenie vody je teda nevyhnutné používať, čo najmenej kolien, pokiaľ je to možné, úplne sa vyhnúť kolenám 90°, nahradiť ich menej stratovým oblúkom, alebo zložiť ich z dvoch kolien 45°.

Odbočky a rozbočenie

Ak je potrebné hadice, alebo potrubia rozdeliť na dve samostatné vetvy, nie je vôbec jedno, aký druh rozbočenia použijete. Pri odbočkách typu ,,T,, sú straty výkonu obrovské. Rovno prúdiaca voda tu naráža priamo do protiľahlej steny ,,T,, kusu. Rozbočenie typu ,,Y,,  je z hľadiska strát oveľa vhodnejšie, pretože rozdeľuje vodný prúd bez nárazu do protiľahlej steny.

Odporúčame si vedenie vody dobre premyslieť a naplánovať. Používať hadice a potrubia pokiaľ možno čo najväčších priemerov a obmedziť počet kolien, oblúkov a rozbočení na nutné minimum.

5. Objem jazierka tiež patrí medzi základné údaje, ktoré ovplyvňujú voľbu správneho čerpadla

Výkon by mal zaručiť, aby sa objem celého jazierka prečerpal cez UV lampu a filter 1x za dve hodiny. Tento objem cirkulovanej vody je dostačujúci na to, aby UV lampa zvládla ničiť voľnú riasu rýchlejšie, než riasa stihne v jazierku rásť.

Vyhovuje tiež po stránke zásobovania filtračných baktérií kyslíkom a živinami a prúd vody, ktorý sa pohybuje jazierkom od prítoku k saniu je dostatočne silný na strhnutie väčšiny hrubých nečistôt do sania a následne do filtra. Výpočet potrebného výkonu čerpadla je veľmi jednoduchý. Pretože údaj o sile čerpadiel sa uvádza v 1 000 l / h, stačí objem jazierka podeliť dvomi a výsledok označuje, aký výkon čerpadla je z pohľadu objemu jazierka nutné použiť.

Napríklad pri jazierku s objemom 10 m3 je potrebný minimálny výkon čerpadla 5 000 l / h.

6. Maximálny prietok vody filtrom

Tento údaj, ktorý označuje množstvo vody, ktoré môže pretiecť filtráciou, bez toho aby ju preplnilo
, musí byť uvedený pri každom type filtra. Dodržanie prietoku zaisťuje maximálne využitie kapacity a čistiaceho potenciálu filtrácie.

Pretože voľba výkonu čerpadla sa tiež riadi množstvom ostatných parametrov, môže sa stať, že z rôznych dôvodov je nutné zvoliť silnejšie čerpadlo, ktorého výkon prekračuje možnosti prietoku vody filtrom. Táto situácia sa rieši tak, že sa pred vstupom do filtra predradí kus ,,Y,, a vďaka tomuto rozbočeniu sa prebytočná časť vody odvedie mimo filtráciu tzv. bypassom. Opísané riešenie je však možné iba pri filtroch zapojených čerpadlovo, umiestnených nad úrovňou hladiny vody. Pri gravitačne zapojených filtráciách, kedy čerpadlo odoberá vodu priamo z filtra, musí jeho výkon presne zodpovedať prietoku použitej filtrácie.


7. Čerpadlová šachta

Obe sania v jazierku sú so šachtou prepojené širokým potrubím 110 mm.
Potrubie zabezpečuje plynulý a dostatočný prísun vody do šachty, z ktorej ju odoberá čerpadlo. Veľký priemer prepojovacieho potrubia je teda na jednej strane potrebný, ale na druhú stranu, aby bolo možné efektívne rozdeliť pritekajúcu vodu z jazierka na prítok z dna a z hladiny, (aby sanie bolo dostatočné), musí tomu zodpovedať aj minimálny odber vody čerpadlom.

Pre čerpadlové šachty je minimálny nutný výkon čerpadla 16 000 l / h, ale najlepšie dvoj vstupové šachty fungujú s čerpadlom 20 000 l / h. Pri čerpadlových šáchtách vybavených viac vstupmi pre viac dnových vpustí a skimmerov, je pochopiteľne nevyhnutné navýšiť aj výkon čerpadiel, ktoré z nich odoberajú vodu.

8. Nasávanie vody z dvoch miest súčasne pomocou Oase rozdeľovača, sacieho koša a skimmerov Oase Aquaskim

Aby bolo možné rozdeliť sanie čerpadla na odsávanie zo dna sacím košom a z hladiny zariadením Aquaskim 20, musí byť výkon použitého čerpadla minimálne 8 000 l / h. Aby sme to isté mohli vykonať so skimmerom Aquaskim 40, je potrebný väčší výkon čerpadla, a to 10 000 l / h.

Použitie čerpadiel slabších výkonov, ako vyššie uvedených umožní odsávanie vody iba z dna, alebo hladiny, ale nie z oboch súčasne. Naopak napojenie tohto rozdeľovača na čerpadlá silnejšie ako 20 m3 / h spôsobí, že úzky priemer privádzacích hadíc znemožní dostatočný prísun vody k saniu čerpadla, čo vedie k zníženiu jeho životnosti a problémom s fungovaním hladinového zberača.

Ak ste dočítali až sem, tak už viete, že faktorov ovplyvňujúcich, aké čerpadlo bude pre vaše jazierko najvhodnejšie, je veľa. Pre laika môže byť pochopiteľne ťažké sa v nich zorientovať. Preto ak si neviete rady, odporúčame sa obrátiť na našu, alebo inú odbornú firmu a využiť ponuku poradenstva.

9. Dĺžka záručnej doby a prepočet spotreby

Ak máte po prečítaní predchádzajúcich informácií jasno o spôsobe použitia, umiestnení aj výkone čerpadla pre vaše jazierko, ak jednoducho poznáte potrebné parametre, zostáva už len vybrať z ponuky rôznych výrobcov. Čerpadlá sa budú líšiť obstarávacou cenou, spotrebou a dĺžkou záručnej doby.

Podľa príkonu uvádzaného na obale čerpadla možno jednoducho spočítať celkovú spotrebu elektriny za rok. Počet uvádzaných Wattov vynásobíme 24 hodinami (deň), potom vynásobíme 30 dňami (mesiac) a následne počtom mesiacov prevádzky čerpadla (predpokladaná dĺžka sezóny je 9 mesiacov). Konečné číslo vo Wattoch prevedieme na kilowatthodiny (podelíme ho tisíckou) a výsledok vynásobíme cenou, ktorú vám predajca energie účtuje za spotrebu jednej kWh.

Ako môže túto konečnú cenu za prevádzku jazierkového čerpadla, alebo čerpadiel ovplyvniť dĺžka záručnej doby?

Môže. Existujú 3 úrovne dĺžky záručnej doby - 2 roky, 3 roky a 5 rokov. Rozdiel medzi čerpadlami s rôznou dĺžkou garancie nie je v spoľahlivosti výrobkov, ale v obstarávacej cene a spotrebe. Čerpadlá s dvojročnou zárukou bývajú lacné, ale s mierne vyššou spotrebou a naopak najdrahšie prístroje majú nízku spotrebu a päťročnú záruku.

Ak teda pri zdanlivo drahších modeloch zvážite ich nízku spotrebu a dlhú záručnú dobu, nemusí sa ich obstarávacia cena javiť až tak vysoká. Nižšia spotreba, znásobená päťročným bezplatným servisom potom väčšinou preváži nevýhodu drahšieho nákupu.

 

Na akom princípe fungujú jazierkové čerpadlá?

Medzi vlastnosti vody, ako kvapaliny patrí aj to, že sa dá ľahko rozpohybovať, teda aj roztočiť. Na vytvorenie víru na vodnej hladine, napr. kruhovitým pohybom ruky nie je potrebné vynaložiť nijako veľkú silu. Prúdenie vody možno teda ľahko vytvoriť pomocou kruhového pohybu, ktorý svojou odstredivou silou posúva vodu od stredu smerom k okrajom.

Rotor jazierkového čerpadla, ktorý je zakončený obežným kolesom so špeciálne zakrivenými lopatkami funguje práve na zhora opísanom princípe. Obehové koleso je mierne výstredne umiestnené v plastovom, alebo nerezovom kryte, z ktorého vedie von len jedna cesta a tou je výtlakový otvor čerpadla. Vo vysokých otáčkach (až 1 800 ot / min) otáčajúce sa lopatky pomáhajú odstredivému pohybu vody, ktorá je tlačená týmto výstupom ďalej do potrubia. NA zabezpečenie chodu čerpadla, ktoré tlačí vodu popísaným spôsobom, je potrebné iba malé množstvo el. energie. Jazierkové čerpadlá môžu mať teda veľmi nízky príkon, čo je obzvlášť dôležité, pri ich 24 h prevádzke.

To všetko ale platí iba so žiadnym alebo malým výškovým rozdielom hladín. So vzrastajúcou výškou miesta, kam je potrebné vodu dopraviť, klesá aj efektivita odstredivého spôsobu čerpania vody. Spôsobuje to protitlak vody, na ktorý nie sú čerpadlá konštruované a ktorý znižuje ich výkon. Pre čerpanie do väčších výšok je potrebné zvoliť iné čerpadlá (kalové, bazénové, záhradné), ktoré tlačia vodu iným spôsobom, a dokážu vodu čerpať pod tlakom. S vyšším výkonom sa ale zároveň neporovnateľne zvyšuje aj spotreba a tým cena za prevádzku čerpadiel.


Princíp konštrukcie jazierkových čerpadiel je tiež príčinou toho, že nie sú samonasávacie a obežné koleso s lopatkami musí byť trvalo zaplavené vodou. Znamená to, že musí byť umiestnené pod úrovňou hladiny vody. Ak je voda k saniu privádzaná potrubím, musí byť pod úrovňou hladiny vody prestúpené aj toto potrubie.

Pri navrhovaní cirkulačného systému pri jazierkach sa teda snažíme vyhnúť veľkým prevýšeniam v čerpaní vody. Vodné prvky (vodopády, fontány, dlhé potoky) zásobujeme vodou z iných čerpadiel, než z tých, ktoré sú napojené na filtráciu. Tieto čerpadlá je potom možné vypínať a tým aj znížiť ich vyššie nároky na spotrebu.

 

Delenie základných jazierkových čerpadiel


1. Cirkulačné

Sú to najdôležitejšie jazierkové čerpadlá a ich výberu je dobré venovať najväčšiu pozornosť. Slúžia na základné čerpanie vody z jazierka cez UV lampu, filtráciu a späť. Počíta sa u nich s nepretržitou prevádzkou. Veľký dôraz sa kladie na malú spotrebu el. energie, ktorej možno dosiahnuť na úkor výtlaku týchto čerpadiel. So zvyšujúcou sa dopravnou výškou síce ich výkon neklesá tak prudko, ako u gravitačných čerpadiel, avšak vždy dbáme na to, aby sme pri voľbe umiestnenia filtra, aj ostatných častí, zbytočne nezvyšovali rozdiel medzi hladinami nasávanej a vytekajúcej vody.

Pri cirkulačných čerpadlách sú teda najsledovanejšie parametre výkon, spotreba, ale aj dĺžka záručnej doby. Veľmi dôležitý je tiež pripojovací priemer vedenia. Používajú sa pri čerpadlovom zapojení filtrácie (gula, skimmer, čerpadlová šachta a filter nad úrovňou terénu) a tiež pre nižšie vodopády, potoky a vodné prvky.

Príklady cirkulačných čerpadiel: Aquamax Eco Premium 20000, Aquaforte 18000, Pontec PondoMax 8000, Oase Aquamax Eco Classic 11500

 
2. Gravitačné

Jazierkové čerpadlá, dokonale prispôsobené na presúvanie veľkého množstva vody s minimálnymi nákladmi. Podmienkou na dosiahnutie ekonomickej výhodnosti, je minimálny rozdiel hladín prečerpávanej vody. Aby nedošlo k negatívnemu ovplyvneniu výkonu, tento rozdiel hladín by nemal byť väčší ako 20 cm.

Gravitačné čerpadlá majú najnižšie náklady na prevádzku, používajú sa pri gravitačne umiestnených filtráciách (filter je umiestnený v zemnej šachte a čerpadlo odoberá vodu z neho), alebo ak je potrebné zvýšiť prúdenie vody v jazierku. Pre gravitačný spôsob čerpania vody je zásadné minimalizovať straty vo vedení. Preto sú tieto čerpadlá vybavené aj veľkým priemerom pripojovacích vývodov. Sú nevhodné na napájanie vodopádov, potokov a čerpanie vody do vyšších miest.

Príklady gravitačných čerpadiel: AquaMax Gravity Eco 20000, Oase AquaMax Eco Titanium 50000, Jebao JKP 16000

 
3. Výtlakové

Spotreba je najmenej sledovaným parametrom pri týchto jazierkových čerpadlách. Najdôležitejší je ich výtlak a množstvo dodávanej vody. Vačšinou majú robustnejšiu konštrukciu a ich maximálna čerpacia výška sa pohybuje okolo 8 m.

Výtlakové čerpadlá sa používajú pre vyššie vodopády, potoky, fontány, vodotrysky a všade tam, kde je potrebné prekonávať väčší výškový rozdiel, alebo vzdialenosť.

Príklady výtlakových čerpadiel: Oase Aquamax Expert 30000, Aquaking JFP 20000

 
Ako porozumieť údajom o maximálnej výške čerpanej vody pri jednotlivých čerpadlách?

Údaj o maximálnom výtlaku sa uvádza v metroch a označuje výšku, kde sa voda síce objaví, ale nepotečie. Podľa požiadaviek na výšku a množstvo vytekajúcej vody je nutné voliť aj výkon zariadenia. Na orientáciu slúži výkonnostná krivka, ktorá by mala byť uvedená pri každom čerpadle. Pretože tieto údaje výrobcovia získavajú za ideálnych podmienok, odporúčame vždy počítať so stratami a voliť o niečo silnejší výkon.

Ako rozdeliť sanie čerpadla?

Z každého záhradného jazierka by mala byť voda nasávaná z dna (najväčšia časť) a z hladiny (nevyhnutné minimum). Použiť na každé sanie samostatné čerpadlo nie je vhodné nielen z ekonomických dôvodov, ale aj preto, že dve čerpadlá znamenajú konštrukčne nevhodné dva vstupy do filtrácie, alebo UV lampy.

Na rozdelenie sania je najvýhodnejšie použiť jedno čerpadlo. Musíme však dodržať dve hlavné zásady tohto zapojenia, a to zabezpečiť dostatočný prívod vody k saniu čerpadla a môcť tieto prívody samostatne regulovať. Tieto podmienky spĺňajú dva výrobky - OASE rozdeľovač / čerpadlové šachty.

OASE rozdeľovač

Slúži na rozdelenie sania pri jazierkach do 20 m3. Podľa použitéto skimmera zvolíme výkon čerpadla a rozdeľovač pripojíme priamo na závit sacieho výstupu. Dve samostatne regulovateľné vetvy s priemerom 50 mm privádzajú k čerpadlu vodu z dna a z hladiny v dostatočnom množstve. Pri rozdeľovači je nevyhnutné vždy využiť maximálny možný priemer pripojovacích hadíc, čo je 40 mm.

Oase rozdeľovač 1 vstup a 2 výstupy

Čerpadlové šachty

Používajú sa v spojení s dnovou vpusťou a skimmerom 110 mm. Voda je do šachty privádzaná širokým potrubím z dna a z hladiny. Za vstupom do šachty sú na obe potrubia namontované regulačné posúvače. Čerpadlo odoberá vodu z komory, ktorá nasleduje za posuvnými uzávermi a do ktorej sú napojené dva, alebo viac prívodov z jazierka. Čerpadlo nikdy nie je napojené priamo na prívodné potrubie.


Čerpadlová šachta pre napojenie nasucho 60 x 110 cm (2 vstupy)

Ako rozdeliť výtlak čerpadla?

Pre rozdelenie výtlakového vedenia čerpadiel platí to isté, ako pre rozdelenie výtlaku vzduchu aj kompresora. Vzduch aj voda sa do jednotlivých rozdelených hadíc, alebo potrubí nedostávajú v rovnakom množstve. Na dosiahnutie rovnomerného rozdelenia je potrebné každú časť vybaviť ventilom, ktorým je možné regulovať množstvo vody, alebo prívod úplne zastaviť.

Zlučovanie výtlakových hadíc dvoch čerpadiel do jedného vedenia vedie často k tomu, že dochádza k pretláčaniu jednotlivých prúdov vody a čerpadlá sa navzájom obmedzujú vo výkone. Preto takéto zlúčenie neodporúčame.

Rozdelenie vedenia vody na výtlaku môžete vykonať použitím OASE rozdeľovača alebo ,,Y,, kusmi rôznych priemerov, za ktoré je vhodné zaradiť regulačné posúvače. PVC T-kus 63 mm 45°

 
Možnosti regulácie výkonu

Čerpadlá, ktoré sú napojené na filtráciu (cirkulačné), netreba nijako regulovať. Žiaduci je čo najvyšší výkon. Reguláciu by bolo možné využiť iba k prvotnému zníženiu výkonu, ak by sme zvolili príliš silné cirkulačné čerpadlo. K jazierku však tiež patria rôzne vodné prvky a efekty - vodopády, potoky, fontány a vodotrysky, u ktorých sa čerpadlá s možnosťou regulácie už uplatnia. Digitálne ovládanie pre plynulú zmenu výkonu býva najčastejšie spojené s čerpadlom pomocou kábla, samostatná skrinka ovládača je umiestnená mimo jazierko. Zmeny otáčok sa vykonávajú ručne na digitálnom displeji.

Firma OASE ďalej ponúka ovládanie výkonu cez záhradné rozvádzače. Základne rady týchto zariadení umožňujú zapínanie a vypínanie zariadení pomocou diaľkového ovládača. Pokročilé prístoje radu FM Master 3, WLAN, WLAN EGC, ponúkajú možnosť plynulej zmeny výkonu pomocou diaľkového ovládača, ale aj na princípe Wi-Fi, alebo aplikácie iCloud.

Výkon všetkých jazierkových čerpadiel možno tiež ovládať zapojením do zásuvky s reguláciou a manuálnym nastavením otočným tlačidlom. Pri týchto prístrojoch je nutné venovať pozornosť znižovaniu otáčok, pretože môže dôjsť k tomu, že príliš veľké zníženie výkonu nedovolí čerpadlu po vypnutí prekonať prvotný odpor vody a rozbehnúť sa. Manuálne regulátory otáčok môžu tiež zapríčiniť zníženie životnosti čerpadiel.

Mali by sme sa tiež zmieniť o funkcii ON / OFF, ktorou sú vybavené čerpadlá OASE. Prepínač je umiestnený priamo na tele čerpadla a po aktivovaní funkcie ON, motor reaguje na teplotu vody, a pri jej poklese znižuje otáčky čerpadla. Využiť túto možnosť by šlo počas zimnej prevádzky jazierka, kedy by slabší výkon čerpadla nemusel vadiť, ale po dobu sezóny, kedy je čerpadlo napojené na UV lampu a filtráciu a kedy je potrebný maximálny výkon, odporúčame tento prepínač ponechať v režime OFF.

Príklady čerpadiel s reguláciou výkonu: AquaForte DM-20000 Vario, Aquarius Eco Expert 22000, Oase Aquamax Eco Expert 21000, Oase FM Master 1, InScenio FM Master WLAN EGC, Jebao FC - 300

 
Tepelná pojistka, pojistka chodu na sucho

Drvivá väčšina výrobcov jazierkových čerpadiel (všetky nami predávané značky) vybavuje svoje výrobky tepelnou poistkou, ktorá automaticky vypne motor pri preťažení, prehriatí, alebo zablokovaní motora. Ako zablokovanie, tak preťaženie je potrebné ihneď riešiť. Poistka slúži na mimoriadne udalosti v chode čerpadla a rozhodne neodporúčame sa na túto funkciu spoliehať, prípadne s ňou počítať.

Oase čerpadlá sú ako najlepšie čerpadlá na trhu tiež vybavené poistkou proti chodu na sucho. Na toto istenie je nutné dávať pozor pri skúšaní chodu čerpadla mimo vodu. Že sa čerpadlo nerozbehne, nemusí znamenať jeho nefunkčnosť, ale iba fakt, že rotor nie je ponorený vo vode.

Najčastejšie chyby pri napájaní a používaní jazierkových čerpadiel

  • Dlhá hadica, alebo potrubie privádzajúce vodu k saniu čerpadla.
    Chybné zapojenie sa prejaví nižším výkonom čerpadla a skrátením jeho životnosti. Vďaka dlhému prívodu, a to zvlášť, ak je hadica, alebo potrubie malého priemeru, nie je sanie čerpadla dostatočne zásobované vodou. Čerpadlo vyberie z prívodného vedenia viac vody, než sa stačí úzkym a dlhým prívodom k nemu dostať. Rotor je nerovnomerne zaťažovaný, pracuje v rázoch, čo vedie k prehrievaniu a nižšiemu výkonu. 
    Snažte sa privádzať vodu k saniu čerpadla hadicou, alebo potrubím čo najväčšieho priemeru. Dĺžku prívodu skráťte na minimum a ak je to možné, obmedzte počet kolien, presuviek, ventilov a iných prvkov, ktoré brzdia prúd vody. Platí to najmä pre napojenie prívodu k saniu čerpadla na sanie z hornej časti stĺpca vody (skimmer). Nasávanie vody z dna (sací kôš, gula) má väčšiu vztlak. Všetko uvedené platí, ako pre rozdelenie sania pri duálnych čerpadlách a pri použití rozdeľovača (minimálny priemer prepojovacích hadíc musí byť 40 mm), tak pre prívody vody do čerpadlových šácht (potrubia od guly a skimmeru musí byť 110 mm).

  • Malý priemer hadíc, alebo potrubia na výtlaku čerpadla.
    Prejavuje sa výrazne menším množstvom dodávanej vody oproti parametrom čerpadla, často tiež prehrievaním.
    Z dôvodu strát spôsobených trením je nutné, aby vedenie vody od čerpadla malo čo najväčší priemer. Ako trenie negatívne ovplyvňuje množstvo dodávanej vody, popisujeme v kapitole Trenie. Skrátene povedané ide o to, aby ste za watty, ktoré musíte platiť za prevádzku čerpadla dostali tiež najväčšie možné množstvo vody. 

  • Zle upevnené sacie, alebo výtlakové hadice pri čerpadle.
    Otáčanie rotora vydáva počuteľný zvuk (pískanie, hučanie). Po vypnutí sa čerpadlo nerozbehne, prehrieva sa.
    Plastový, prípadne nerezový kryt rotora čerpadla, ktorého súčasťou je vstupný a výstupný otvor so závitmi, je síce vyrobený z odolného materiálu, ale za určitých podmienok ho možno zdeformovať. Tieto podmienky môžu nastať práve nevhodným, alebo žiadnym upevnením, najčastejšie rúrky či hadice, na výtlaku. Pokiaľ ju riadne neuchytíme a ona sa zaplní, váha vody začne buď tlačiť na kryt rotora, alebo ho vyvracať. Kryt rotora sa v niektorom bode začne dotýkať točiacich sa lopatiek. Často až potom, keď čerpadlo úplne odíde, môžete nájsť na vnútornej strane krytu rotora vydretú drážku od lopatiek. Chybná montáž sa najčastejšie stáva pri pripájaní čerpadiel v suchých čerpadlových šachtách, ale pri troche nepozornosti môže nastať aj inde. K jej odstráneniu stačí väčšinou okamžite podoprieť, alebo upraviť hadice či rúrky vedúce od, alebo k čerpadlu.

  • Čerpadlo pripojené priamo k saniu.
    Dnes už málo sa vyskytujúca neznalosť základných jazierkových pravidiel, zapríčiňuje poškodenie rotora, alebo zničenie celého čerpadla. Čerpadlo je pripojené do siete, ale nedodáva vodu, prípadne len veľmi málo.
    Plastové vrtuľky jazierkových čerpadiel sú náchylné k upchatiu (ihličie, listy, riasy), alebo k rozbitiu (kamienky štrku z okrajových zón). Preto, aby sme zamedzili zničeniu rotora a často aj celého čerpadla, vybavujeme všetky zariadenia, pomocou ktorých nasávame vodu z jazierka, krycími koši a mriežkami. Košík je zasunutý do každého skimmera, z dna je voda nasávaná cez sací kôš, čerpadlo voľne položené v jazierku je opäť v koši, ktorý tvorí jeho obal. Pri dnovej vpusti (guly) nahrádza kryt sania prostredná komoračerpadlovej šachty rozdelená mriežkou, u gravitačne umiestneného filtra je čerpadlo síce bez krytu, za to ale umiestnené až za filtrom. K rôznym dodatočným úpravám nasávanie vody z jazierka existujú dodatočné kryty sania. Aby ste sa vyhli zničeniu čerpadla z týchto dôvodov, stačí dodržať základnú zásadu - sanie nikdy nesmie byť napojené priamo bez krytu na nasávanie vody z jazierka.

  • Regulácia vody pred saním, alebo na výtlaku vykonaná guľovými ventilmi.
    Prejavuje sa nedostatočným množstvom dodávanej vody. Narozdiel od bazénových čerpadiel, nevyvíjajú jazierková čerpadlá tlak, takže každé zúženie vedenia vody vedie k obmedzeniu výkonu. Guľové ventily, hoci vyzerajú masívnejšie než ťažné posúvače, majú vo vnútri oveľa menšiu svetlosť. Keď už teda musíte kvôli regulácii, alebo uzatvoreniu namontovať na vedenie vody uzáver, vyberte vždy posúvač, ktoré prietok vody brzdí menej. 

  • Regulácia dodávaného množstva vody škrtením výtlaku čerpadla.
    Táto montážna "nešikovnosť" vedie k prehrievaniu a skráteniu životnosti čerpadla. Pokiaľ má čerpadlo väčší výkon ako požadujete, používajte na nastavenie presného množstva vody rozdeľovač, prípadne Y-kusposúvačmi. Prebytočnú vodu týmto spôsobom odvediete späť k čerpadlu, alebo iným vtokom do jazierka. Škrtenie regulačným prvkom, ktorý by bol namontovaný priamo na výtlaku, bez možnosti rozbočenia, vedie k prehrievaniu a skráteniu životnosti čerpadla.

  • Jazierkové čerpadlo, umiestnené nad úrovňou hladiny
    Žiadne z jazierkových čerpadiel nie je samonasávacie, takže ich umiestňujeme priamo do vody. V prípade, že je čerpadlo mimo jazierko, je nutné viesť k nemu prívodné hadice, alebo potrubia pod úrovňou hladiny vody. 

  • Príliš veľké nasávanie vody cez skimmer 
    Zle nastavený pomer nasávania, alebo príliš silné čerpadlo, pripojené na hladinový zberač, môžu skrátiť dĺžku životnosti čerpadla. U jazierok, kde je čerpadlo priamo vo vode a jeho sanie je rozdelené na sanie z dna a z hladiny, majú majitelia jazierka obvykle snahu otvárať ventil, privádzajúci vodu zo skimmeru naplno. Sanie vody z hladiny je totiž vidieť, kdežto sací kôš, ktorý je umiestnený v hĺbke, je menej pod kontrolou.
    Nielenže pre správne fungovanie jazierka je nutné, aby bola väčšina vody naopak nasávaná dnom (kde je tiež najviac nečistôt), ale ak u silnejšieho čerpadla priškrtíte dno a otvoríte veľa sania z hladiny, môže sa stať, že spolu s vodou bude skimmer nasávať tiež vzduch . Voda s prímesou vzduchu následne spôsobí nerovnomerné zaťaženie rotora. Obdobne to dopadne pri jazierku, kde je skimmer napojený priamo na čerpadlo bez rozdvojenia sania. Zbytočne veľký výkon čerpadla môže opäť spôsobiť primiešavanie vzduchu do vody.
    Keď budete nabudúce regulovať sanie medzi hladinu a dnom, alebo vyberať čerpadlo pre samostatný skimmer, nezabudnite na to, čo môžete nevedomky spôsobiť, prípadne sa poraďte v odbornej firme. 

  • Spoliehanie sa na tepelnú poistku
    Poistkou proti prehriatiu je dnes už vybavené takmer každé jazierkové čerpadlo. Toto istenie slúži na mimoriadne preťaženie motora počas prevádzky čerpadla. Spoliehať sa na vypnutie čerpadla, ak napríklad prečerpáva vodu z šachty, či záchytky, určite neodporúčame, pretože tepelná poistka sa vo väčšine prípadov veľmi skoro ,,unaví'' a nenávratne poškodí čerpadlo.

  • Nevhodné používanie gravitačných čerpadiel
    Ako sme už opisovali v kapitole o gravitačných čerpadlách, ich konštrukcia je prispôsobená na prečerpávanie vôd o rovnakých hladinách. Ak zdvihneme výtlak o viac ako cca 20 cm nad hladinu, začne dochádzať k neúmerným stratám výkonu. Ak uvažujete o použití gravitačného čerpadla, preštudujte si zvlášť dôkladne jeho výkonnostnú krivku.  

  • Pravidelné odstraňovanie vodného kameňa
    Tenká vrstva vody, ktorá je u jazierkových čerpadiel medzi rotorom a statorom, na jednej strane pomáha chladiť motor a prispieva k hladkému chodu čerpadla, na druhej strane sa však minerály obsiahnuté vo vode usádzajú na steny rotora a statora a po čase bránia hladkému otáčaniu. Miera tohto usadzovania je závislá na množstve minerálov, ktoré jazierková voda obsahuje, avšak kontrolu možných usadenín odporúčame vykonávať aspoň jedenkrát ročne. Na odstránenie vodného kameňa stačí kyselina chlorovodíková, alebo iný prostriedok. Hladký povrch rotora, alebo statora neumožňuje trenie týchto dvoch častí, čo zaisťuje maximálny výkon a dlhú životnosť čerpadla.   

  • Zle zvolené čerpadlo z hľadiska výkonu
    Rôzne zariadenia, ktorými je nasávaná voda z jazierka, vyžadujú zodpovedajúci výkon čerpadiel, ktoré sú pre nasávanie použité. Povedané v kocke, aby mohla byť voda z jazierka súčasne nasávaná z hladiny aj z dna, a aby zostalo dodržané to, že sanie z dna musí byť výrazne silnejšie, je nutné odsávať množstvo vody, ktoré takéto rozdelenie umožní. Pre základnú orientáciu, aký výkon čerpadla zvoliť, slúžia nasledujúce príklady:

      a) nasávanie vody z jazierka pomocou čerpadla s duálnym saním, alebo rozdeľovačom
Tento variant je vhodný pre jazierka s objemom do 20m3. Hadica s priemerom 40 mm prepája sací kôš na dne a skimmer so saním čerpadla. Ak je ako skimmer použitý Aquaskimm 20, tak výkon čerpadla musí byť minimálne 8m3 / h. Ak použijeme Aquaskimm 40, je tento výkon minimálne 10m3 / h. Slabšie čerpadlá umožňujú prevádzku len jednej časti sania - buď len sacieho koša, alebo len skimmera, ale nie oboch súčasne. 

      b) nasávanie vody z jazierka pomocou dnovej vpuste, gravitačného skimmera a čerpadlovej šachty
Pre súčasné fungovanie jednej dnovej vpuste a jedného skimmera je nutný výkon čerpadla minimálne 16m3 / h, ale najlepšie 20m3 / h. Použiť slabšie čerpadlo síce môžete, ale opäť bude fungovať iba sanie z dna, alebo z hladiny, prípadne bude sanie z dna nedostatočné.  

      c) nasávanie vody z jazierka cez filter (gravitačné zapojenie filtra)
Do filtrácie, ktorá je umiestnená vo filtračnej šachte je voda privádzaná z guly a gravitačného skimmera. Aby fungovali obe tieto sania súčasne, a aby sanie z dna bolo silnejšie, platí to isté, ako pre čerpadlovú šachtu. Aby sme teda mohli opäť zvoliť výkon čerpadla 16 alebo 20m3 / h, musí to pri gravitačne zapojenom filtri umožňovať jeho prietok, pretože voda z jazierka je nasávaná cez filter. Z toho vyplýva, že gravitačne možno napojiť iba filtre, ktoré majú prietok 16 alebo 20m3 / h a viac. 


Servis, čištění a údržba čerpadiel

Vnútorná, elektrická časť jazierkových čerpadiel, vrátane motora, je z hľadiska údržby, alebo opravy neprístupná. Z bezpečnostných dôvodov sa vo výrobe tento diel, v prostredí s vyčerpaným vzduchom, zalieva do špeciálnej živice, ktorá síce všetko dokonale utesní, ale zároveň znemožní akékoľvek úpravy. Prístupný tak zostáva iba rotor, zakončený lopatkami a nádobka statora, v ktorej je uložený. Rotor sa otáča elektromagnetickou indukciou a jeho stredové uloženie v statore zaisťuje keramický valček na jeho konci. Medzi rotorom a statorom sa pri prevádzke nachádza tenká vrstva vody, ktorá obe časti chladí a často spôsobuje vytváranie nánosov vodného kameňa. Vodný kameň spôsobuje trenie rotora a statora, postupne znižuje výkon čerpadla a vedie k jeho nadmernému zahrievaniu. V extrémnych prípadoch môže spôsobiť aj zadretie čerpadla.

Na odstránenie usadenín je možné použiť niektorý z prípravkov proti vodnému kameňu, alebo priamo kyselinu chlorovodíkovú (soľnú). Odstraňovanie minerálnych usadenín odporúčame vykonávať minimálne jedenkrát ročne.

Rotor čerpadla je veľmi namáhanou časťou a pôsobia naňho nielen otáčavé sily, ale aj veľké teplotné rozdiely pri prevádzke. Môže dôjsť k rozlomeniu keramického uloženia, prasknutiu osi alebo poškodeniu lopatiek nasatým kameňom. Mimo čerpadiel OASE Aquamax Dry je u všetkých čerpadiel možné rotor vymeniť za nový.

Pri manipulácii s čerpadlami je dobré venovať pozornosť aj prívodnému káblu. Jeho poškodenie je nenávratné. Odstránenie koncovky tohto kábla vedie u všetkých výrobcov k strate záručnej doby.

Najmä hlavné cirkulačné čerpadlo zabezpečujúce chod filtrácie by malo bežať nepretržite. Keďže sa aj kratšia odstávka prejaví na stave jazierka, odporúčame mať v zálohe iné, ktoré zabezpečí chod jazierka počas prípadnej opravy hlavného čerpadla.

 
Tabuľka základných jazierkových čerpadiel podľa požiadaviek na ich použitie

Kategória Rada čerpadiel
Čerpadlá pre vodotrysk a fontány Oase Aquarius, Pontec Pondovario, Aquamax Eco Premium, Aquamax Expert, Aquaking JFP, AquaForte O-series, AquaMax Expert
Čerpadlá pre vodopád a potok Aquamax Expert, Aquaking JFP, AquaForte P-series
Čerpadlá pre trvalú cirkuláciu vody cez filter pri čerpadlovom zapojení (šachta v zemi, filtrácia na teréne) Aquamax Eco Premium, PondoMax , AquaForte O-series, AquaMax Classic
Čerpadlá pre trvalú cirkuláciou vody cez filter pri gravitačnom zapojení (filter v šachte v zemi) AquaMax Gravity, AquaMax Titanium
Špeciálne čerpadlá pre prevádzku na sucho AquaMax Dry, Linn
Čerpadlá vhodné pre zvýšenie prúdenia vody Aquaking JKP,  Jebao JKP,  AquaMax Gravity

Dátum poslednej revízie a doplnenie:

02.09.2020