Veľkosť, tvar, orientácia a umiestnenie jazierka

Veľkosť

Čím väčšie, tým lepšie, keď už tu ten bager máme. Hovoril to aj bagrista a tiež som niekde čítal, že veľké jazierka sa ani nemusia filtrovať, pretože sa čistia sami.
S takýmito úvahami sa môžeme stretnúť celkom často. Do človeka zrazu vojde budovateľské nadšenie a miesto toho, aby sa zľakol obrovskej diery v zemi, nechá sa strhnúť a odsúhlasí bagristovi ešte jednu alebo dve tatry ... Prečo je potrebné sa udržať a trvať na presne vykonanom výkope a dodržaní obrysu budúceho jazierka? Ideálne je, dávno predtým, než pozvete stavebné stroje alebo sa dáte do kopania, presne vedieť, čo Vás čaká. Ak navštívite odbornú predajňu, musia byť schopní Vám povedať, čo všetko je potrebné k objemu jazierka, o ktorom uvažujete, čo Vás to bude stáť a koľko miesta technika zaberie. Ak teda budujete jazierko s objemom napr. 100 m3, je nutné tento objem pri kopaní dodržať, pretože všetko, čo máte k jazierku vopred navrhnuté a odporúčané, sa viaže práve na tento objem.

Čím väčšie, tým lepšie? Ale kdeže. Pravda iba je, že vo veľkých objemoch všetko prebieha pomalšie. Väčšiu zotrvačnosť má chladnutie a ohrievanie vody, jej vyčistenie aj zezelenanie, zmeny kvality, atď. Stručne povedané, dlhšie bude trvať, než sa veľké jazierko zakalí, ale dlhšie tiež vydrží zakalené. Pretože však stále platí, že aj najväčšie jazierka sú len "diery" v zemi vyloženej fóliou a tým odizolované od okolitého prostredia, je aj v nich nutné vodu filtrovať. Aj obrovské jazierka o objeme 500 m3 a väčšie sa filtrujú aspoň od hrubých nečistôt bubnovými filtrami.

Viete, ja mám veľkú záhradu, ale už sa mi ju nechce kosiť, tak som premýšľal, že namiesto trávy urobím jazierko. Jediná možná odpoveď na takéto vysvetlenie zákazníka, ktorý uvažuje o stavbe jazierka je: "To by ste spomínal na kosenie trávy". Jazierko, najmä jeho údržba, je samozrejme oveľa náročnejšie na prácu, ako kosenie trávy, takže z tohto dôvodu si určite neobstarávajte veľké, ale ani malé jazierko.

Čo všetko teda vziať do úvahy, keď premýšľame o veľkosti jazierka? 

  • Obstarávacie náklady - do ceny za vytvorenie jazierka je potrebné zahrnúť mimo výkopu a vymurovania tiež cenu za položenie a zvarenie fólie, za čerpadlá, UV lampy a filtráciu. Časom dôjde aj na niektorý z vysávačov. Čím väčšie jazierko, tým drahšie je jeho obstaranie.

  • Prevádzkové náklady - zahŕňajú cenu za spotrebu elektrickej energie, čerpadla/čerpadiel, UV lampy/UV lámp, prípadne kompresora (výpočtu spotreby sa venujeme v inom článku). K tejto cene pribudne každoročná výmena žiariviek v UV lampe, veľmi pravdepodobne suma za prípravok proti vláknitej riase a za štartovacie baktérie. Priama úmera o veľkosti a cene platí aj pre prevádzkové náklady.

  • Veľkosť filtrácie - najlepšie opäť v odbornej predajni si zistite, ako vyzerá, ale hlavne, aké sú rozmery filtra alebo filtrov, ktoré sú nutné pre Váš objem jazierka. Čím väčší objem jazierka, tým viac miesta Vám filtrácia zaberie a včasným zistením podrobností predídete nepríjemnému prekvapeniu.

  • Kúpacie jazierko - kúpať sa môžete v každom jazierku, ak teda máte čerpadlo umiestnené mimo vody. Pravda ale je, že kúpacie jazierka s objemom menším ako 20 m3 slúžia skôr ako ochlaďovne po saunovaní alebo nádrže na ovlaženie. Plávať v nich príliš nejde. Pár temp bez strachu, že narazíte do protiľahlej steny Vám umožní jazierko väčšie ako 20 m3 a slušné plávanie bez obáv z nárazu Vám poskytne až veľkosť jazierka cca 50 m3.U kúpacieho jazierka preťahujeme jeho dlhé strany a staviame ho dlhšie a užšie - práve s ohľadom na plávanie. Kúpacie jazierka o objemoch viac ako 50 m3 potom so stúpajúcim objemom pozvoľna vyvažujú svoje výhody, z hľadiska plávania, nevýhodami z hľadiska prácnosti ich údržby.

  • Čas potrebný na údržbu - jazierko je pracné. V porovnaní s prevádzkou a údržbou bazéna niekoľkonásobne. K údržbe jazierka patrí čistenie filtra, vysávanie dna a stien, čistenie pobrežných zón opäť pomocou vysávača alebo plastových hrablí, odstraňovanie nánosov a rias dnovou sieťkou a kefou, čistenie filtrácie. Zvlášť, keď chcete, aby Vaše jazierko trochu vyzeralo, aby ste z neho mali radosť a mohli sa ním pochváliť, je nevyhnutné jeho údržbe venovať čas. Pri plánovaní veľkého jazierka ide s trochou zveličenia povedať, že by Vám nemusel zostať čas na iné koníčky. Samozrejme môžete údržbu a čistenie filtrácia zveriť odbornej, prípadne záhradníckej firme, ale rovnako ako musíte s narastajúcou veľkosťou jazierka zvážiť množstvo svojho voľného času, musíte tu počítať so zvýšením nákladov za prácu týchto firiem.

  • Počet a druhy rýb - ak má budúce jazierko slúžiť na chov rýb, mal by tomu zodpovedať jeho objem a hĺbka. Jednotlivé druhy rýb majú rôzne nároky, ktoré sa z hľadiska veľkosti jazierka dajú zhrnúť takto:

- Karas, závojnatka - minimálna hĺbka 120 cm, objem jazierka 1 - 3 m3. Tieto druhy nepatria do väčšieho prostredia, pretože sa dokážu v jazierkach väčších ako 3 m3 veľmi skoro premnožiť. Prekročenie únosného počtu rýb následne vedie k ťažko riešiteľným problémom s riasami, čistotou a kvalitou vody, u rýb sa často objavujú zdravotné ťažkosti, rôzne plesne, bakteriálne nákazy, a pod.

- Koi - minimálna hĺbka 150 cm, objem jazierka 3 m3 a viac. Chov koi v menších jazierkach (3 - 10 m3) nie je síce úplne ideálny, tieto ryby si svojím vzrastom nárokujú skôr väčšie prostredie, ale obmedzený počet možno takto chovať dlhodobo. Jedincov, ktorí po pár rokoch začínajú v malom jazierku prerastať, môžete predať, či niekomu venovať a kúpiť si opäť malé koi. V jazierkach väčších ako 10 m3 je chov koi z hľadiska priestoru bez problému.

- Jeseter malý - minimálna hĺbka 150 cm, objem jazierka 6 m3 a viac. Aj keď je tento druh z chovaných jeseterov najmenší, malo by prostredie, ktoré tvoríme, mať aspoň uvedený objem. U poľských predajcov na burzách a v ZOO predajniach Vám síce budú tvrdiť, že tieto ryby možno dať aj do plastového jazierka s objemom 1 m3, ale ich informácie sú vedené iba túžbou predať, o aspoň trochu dôstojný chov rýb im nejde.

- Ostatné druhy jeseterov - minimálna hĺbka 150 cm, objem jazierka 10 m3 a viac. Hranica 10 m3 je pre zvyšné druhy jeseterov chovaných v jazierkach úplne nutná a najmä ak chcete chovať viac jedincov, odporúčame jazierko väčšie.

- Všetky dostupné druhy rýb pre chov v jazierku, veslonos - minimálna hĺbka 150 cm, objem jazierka 30 m3 a viac. Jazierko s objemom 30 m3 Vás už neobmedzuje čo do výberu chovaných rýb (je to základný objem, v ktorom je možné chovať všetky dostupné druhy), obmedzenie platí len pre ich počet, ktorý môže narastať iba spoločne s rozmermi jazierka.

Existuje optimálny objem? Ak zovšeobecníme a zhrnieme všetky informácie, ktoré je nutné zvážiť pri rozhodovaní o veľkosti budúceho jazierka, dostaneme sa približne na objem od 30 m3 do 100 m3. Jazierka menšie alebo väčšie so sebou nesú viac komplikácií, ktoré je nutné vyriešiť. Hĺbka sa najčastejšie pohybuje od 80 do 150 cm u krátkej strany, z ktorej sa voda z filtrácie vracia do 180 až 200 cm a viac u krátkej strany, z ktorej je voda z jazierka nasávaná.
Zo všetkého vyššie napísaného potom vyplýva, že ak sa rozhodnete stavať jazierko, je konzultácia s odbornou firmou takmer nevyhnutná. 


Tvar

Bezproblémové fungovanie jazierka je do veľkej miery podmienené jeho tvarom. Najprv by bolo dobré si vysvetliť, ako sa v jazierku pohybuje voda. Prúd, ktorý vytvárajú čerpadlá nepretržite cirkulujúce vodu cez filter a UV lampy, prúdi od prítoku do sania medzi protiľahlými krátkymi stranami. Pretože sanie býva umiestnené uprostred krátkej strany s najväčšou hĺbkou, je voda prúdiaca z opačnej krátkej strany priťahovaná k tomuto bodu. Voda, zároveň s nečistotami, teda prúdi v akomsi páse stredom jazierka. V častiach jazierka, ktoré sa nachádzajú mimo tento prúd, sadajú zvyšky a nečistoty. Cieľom je, aby pás prúdiacej vody prechádzal, pokiaľ možno, po čo najväčšej ploche dna, na dlho celým jazierkom.

Z toho vyplýva, že najlepšie fungujú jazierka úzke a dlhé, s minimálnou šírkou okrajových zón (týmito zónami voda neprúdi vôbec). Samozrejme nebudeme budovať úzke, dlhé, hlboké a rovné koryto, ktoré by fungovalo najlepšie, ale pri voľbe tvaru jazierka musíme myslieť na ideálne prúdenie vody v ňom. Radšej volíme tvar dlhší na úkor šírky, obmedzujeme plytké okraje. Krátku stranu, z ktorej sa vracia voda z filtra, vytvárame menej širokú než protiľahlú krátku stranu so saním. Prúd vody by sa mal do jazierka akoby rozbiehať z úzkeho miesta a postupne sa pri pohybe jazierkom rozširovať.

Úplne sa vyhýbame jazierku v tvare kruhu, štvorca a tiež rôznym zálivom a vybočeniam z hlavného pôdorysu. Pre tvar jazierok sa najčastejšie používa "hruška" so saním uprostred širšej krátkej strany, tvar "rožku", elipsy, obdĺžnika, vlnovky. Avšak, ak sa budete pri navrhovaní tvaru riadiť vyššie popísanými pravidlami, môžete zvoliť aj tvar iný.

Orientácia a umiestnenie

Snáď Vás nesklameme, keď sa nebudeme zaoberať orientováním jazierka z hľadiska východu a západu slnka, smeru vetra, prípadne svetových strán. Od toho je tu jazierková technika, aby eliminovala prípadné nevýhody priestoru, ktoré ste na záhrade pre jazierko zvolili. Zameriame sa skôr na orientáciu jazierka voči domu, terase, záhrade.

Predstavte si miesto, z ktorého sa na Vaše budúce jazierko budete najčastejšie pozerať. Väčšinou ich tvorí terasa pri dome, mólo, záhradný altánok alebo len ukončenie cesty vedúce záhradou k jazierku. Či už si sem idete vypiť kávu alebo kŕmite ryby a kocháte sa u toho jazierkom, vždy je pod Vami jeho krátka strana s najväčšou hĺbkou, v ktorej je umiestnené sanie. Voda, ktorá sa vracia z filtrácie, priteká z protiľahlej krátkej strany s najmenšou hĺbkou a prúdi prirodzene proti Vám. Pozdĺžne strany jazierka sú napravo a naľavo, ale nemusia byť kolmo k miestu, kde stojíte. Môžu ísť pod rôznym uhlom doprava alebo doľava, však krátka strana so saním zostáva pod Vami. Táto strana slúži u kúpacích jazierok k vstupu do vody, takže tu býva umiestnený rebrík.

Pre protiľahlú krátku stranu, s vracajúcou sa vodou, sa často využíva roh záhrady, miesto, kde sa začína dvíhať terén alebo časť záhrady so zarastenými zákutiami. Je to z toho dôvodu, že vracajúca sa voda potrebuje nejaké pozadie, tvorené zeleňou, jedným, či dvoma veľkými kameňmi, pred ktorými je miesto, z ktorého vyviera a vteká do jazierka.
Mohyla z kameňov, trčiaca bez pozadie na konci jazierka, z ktorej vrcholu vyteká voda, nepôsobí dobre.

Pri pohľade na jazierko z móla alebo terasy, by ste sa mali tešiť z úplne odlišného prostredia na Vašej záhrade. Voda vracajúca sa z filtrácie, by na protiľahlej krátkej strane mala prúdiť späť do jazierka zo stredu akejsi "podkovy", obrátenej otvorenou stranou k Vám. Túto "podkovu" tvoria buď nevysoký a zeleňou osadený val zo zeminy, prípadne ju možno vytvoriť výsadbou kríkov rôznych výšok. Jej stred je uprostred krátkej strany s prítokom a pozdĺžne strany sa tiahnu do stratena, cca do jednej polovice pozdĺžnych strán jazierka. "Podkova" zaistí aj odrušenie jazierka a jeho najbližšieho okolia od iných častí záhrady (napr. úžitkových), od cesty, suseda, detskej trampolíny, sušiaku na bielizeň, hojdačky atď.

Najhlbšie časti jazierka teda priliehajú k miestu, odkiaľ sa na neho najčastejšie pozeráme a vracajúca sa voda prúdi proti Vám. Snažíme sa vyhýbať jazierkam umiestneným uprostred trávnika, ktoré nevyzerajú prirodzene. Pohľad na jazierko a jeho okolie oddeľujeme pomocou terénu alebo zelene od okolitej záhrady.

Dátum poslednej revízie a doplnenie:

                                                                                                                                

 

04.09.2020