Prečo je potrebné, čo najpresnejšie poznať objem Vášho jazierka?

Objem jazierka - jeden z najdôležitejších, ale zároveň najviac podceňovaných údajov. Presný objem by ste mali vedieť, v prípade ak už jazierko doma máte. Predstavu o objeme, alebo aspoň o približnej veľkosti, musíte mať, aj keď o stavbe jazierka len uvažujete. Aby Vám odborná firma mohla poradiť a porovnať rôzne spôsoby stavby, navrhnúť systém filtrovania vody, nutne musí z niečoho vychádzať. Najpresnejší podklad, od ktorého sa odvíja poradenstvo, ako pred stavbou jazierka, tak aj počas celej doby jeho prevádzky, poskytuje práve objem jazierka.

Čo všetko sa teda riadi objemom jazierka?

1) Pri jazierkach do 20 m3 možno vodu z nich nasávať, ako čerpadlom s rozdeleným saním umiestneným priamo vo vode, tak pomocou dnovej vpuste, skimmeru 110 mm a čerpadlovej šachty. Pri jazierkach väčších ako 20 m3 už jednoznačne odporúčame nasávanie vody dnovou vpusťou, 110 mm skimmerom a čerpadlovou šachtou. Objem teda podstatne ovplyvňuje spôsob nasávanie vody z jazierka.

2) Objem jazierka by mal byť prečerpaný cez UV lampu a filter 1x za 2 hodiny. Znamená to, že sa objem vydelí 2 a výsledok zodpovedá sile čerpadla v m3 za hodinu. Presný objem je teda jedným z dôležitých faktorov pri voľbe výkonu čerpadla.

3) Pre výber správneho výkonu UV lampy je rozhodujce, či budú v jazierku ryby, alebo nie. Pre jazierka bez rýb sa počítajú 2 W na 1 m3, ak však osadíte jazierko rybami, je nutné výkon zvýšiť na 3 W na 1 m3. Pre to, aby ste zistili potrebný výkon UV lámp pre dané jazierko je nevyhnutné vedieť, či v ňom budú, alebo nebudú ryby, ale aj objem jazierka, ktorým vynásobíte zvolený počet W na 1 m3.

4) Podobne ako sa výber vhodného výkonu UV lámp riadi objemom jazierka, riadia sa ním aj typ a veľkosť filtrácie. Čím väčší bude objem jazierka, tým výkonnejší a väčší musí byť aj filter. Objem teda zásadne ovplyvňuje aj čistenie vody.

5) Biologická časť filtrovania vody je založená na činnosti baktérií. Pre zrýchlenie a skvalitnenie procesu čistenia vody je nevyhnutné pridávať tieto baktérie do filtrácie aj jazierka. Pri štartovacích baktériach sa síce nemusíme báť predávkovania, ale na výber veľkosti balenia rôznych výrobcov opäť potrebujete poznať presný objem Vášho jazierka.

6)Spôsob konštrukcie, technika, všetky naše rady a odporúčania slúžia k tomu, aby záhradné jazierko fungovalo bez používania chemických prípravkov. Použitie chémie je v prevádzke jazierka malá prehra, avšak ak už to musí byť, je nevyhnutné pri aplikácii dodržiavať predpísané dávkovanie prípravkov. Nielen dávkovanie chémie (ktorému sa dá vyhnúť), ale tiež dávkovanie soli, prípravkov proti vláknitej riase, alebo napríklad liečivá pre ryby (ktorým už sa vyhýba horšie), sa riadia objemom vody.

7) Jazierka s rybami bývajú často preplnené rybami. Malé prostredie nezabezpečí rybám kvalitné podmienky na život a často sa u nich prejavia rôzne zdravotné problémy. Jeseterovité ryby vyžadujú väčšie životné prostredie (odporúčame 10 m3 a viac) a ešte náročnejšie ryby, ako napríklad lopatonos, nemožno chovať v jazierku menšom ako 30 m3. Druh a počet chovaných rýb teda tiež závisí na objeme jazierka.

Údaj o objeme Vášho jazierka je dôležitý aj z hľadiska poradenstva. Či už sa chcete spýtať ohľadom jazierok na čokoľvek, predtým než Vám odpovieme, bude jedna z prvých otázok - A aký objem má Vaša jazierko?

Spôsoby merania objemu jazierka

Najjednoduchšie je to pri nových jazierkach. Prvýkrát ich možno jednoducho napustiť cez vodomer. Najlepšia voda je z vodovodného radu, takže pre zistenie objemu jazierka sa jednoducho odpočíta stav vodomeru pred a po napustení. Pokiaľ nemáte možnosť napustiť jazierko upravenou pitnou vodou stále rovnakých parametrov a ste nútení použiť vodu zo studne, alebo vrtu, tak aj v tomto prípade existuje možnosť presného zmerania objemu. Je možné požičať si na napúšťanie vodomer požičať od niektorej z vodárenských firiem vo Vašom okolí. Týmto firmám zostávajú vyradené použité vodomery z pravidelných výmen, ktoré vykonávajú. Neciachované, ale funkčné vodomery potom jednoducho pripojíte na koniec hadice s akoukoľvek vodou a po odpočítaní zistíte objem jazierka s presnosťou takmer na 1 liter.

Pre už napustené jazierka, pri ktorých neviete ich objem, môžete využiť na ich zmeranie napr. odstávky pri ich väčšom čistení, kedy je nutné vypustiť väčšinu vody. Ak ste pri čistení jazierko nevyčerpali úplne, zvyšnú vodu prečerpáte do nádob, u ktorých poznáte ich objem a vrátite späť, alebo zvyšnú vodu čo najpresnejšie prepočítate. Novú vodu dopustíte v oboch prípadoch už cez vodomer.

Laické odhady veľkosti jazierok, alebo pokusy dopočítať sa k objemu meraním ich častí, bývajú veľmi nepresné. Nie je možné z nich vychádzať už len z dôvodu nepravidelných tvarov a profilov záhradných jazierok.

Dátum poslednej revízie a doplnenie:

02.09.2020