Príprava záhradného jazierka na zimu a zimnú prevádzku

O záhradné jazierko sa staráme celú sezónu, avšak s postupným ochladzovaním sa v jazierku menia podmienky. Rastliny zaťahujú miazgu do koreňov, postupne sa znižuje kvalita biologického čistenia vody, metabolizmus rýb sa spomaľuje a chystajú sa na zimný spánok. Poďme si teda prejsť, čo treba urobiť pre úspešné prekonanie zimy.

Počas augusta a septembra, kedy sú rozdiely medzi teplotou vody cez deň a v noci minimálne, sa snažíme do Koi a ostatných rýb dostať čo možno najpestrejšiu stravu, obohatenú o
probiotiká, vitamíny a potravinové doplnky. Ryby v tomto období veľmi dobre prijímajú ponúkanú potravu a my môžeme využiť celú škálu vitamínov a potravinových doplnkov, ktoré pridávame na krmivo.

S ochladením, kedy sa začne zväčšovať rozdiel medzi teplotou vody cez deň a v noci a priemerná teplota klesne na približne 15 °C, je dobré zvoliť ľahko stráviteľné krmivo, ktoré tak nezaťažuje trávenie rýb. V našej ponuke je takým vhodným krmivom Wheat Germ (pšeničné klíčky). V tomto období z doplňujúcich látok volíme Beta Glucan, cesnakový koncentrát a vitamín C, ktoré obzvlášť podporujú tvorbu a správne fungovanie imunitného systému rýb. Krmivom Wheat Germ môžeme kŕmiť aj na jar, kedy sa voda pomaly ohrieva nad 10 ° C a ryby začínajú pomaly prijímať potravu.


Metabolizmus Vašich rýb sa riadi teplotou vody. Všeobecne platí, že ryby prestávame kŕmiť pri dlhodobejšom poklese teploty vody v jazierku na 10 °C a menej, keď Koi strácajú o potravu záujem a ich aktivita sa výrazne spomaľuje, organizmus sa pripravuje na zimu. Teplota vody 10° nie je žiadna dogma. Zvlášť v jesenných týždňoch teplota vody dosť kolíše a po prestávke sa možno na kŕmenie vrátiť aj po niekoľkých dňoch. Ak starostlivo sledujeme správanie rýb, samy vám „povedia“, kedy a koľko krmiva pred zimou podávať. Je ale veľmi dôležité sa vyvarovať prekrmeniu a prípadné granule navyše ihneď z jazierka odstrániť. Kŕmiť prestávame až pri dlhodobom poklese teploty a po celú zimu potom Koi nekŕmime, a to ani pri prípadnom krátkom oteplení. Z tráviaceho traktu rýb sa totiž v období zimného útlmu strácajú tráviace enzýmy. Kŕmením Koi v tejto dobe by sme im naopak mohli ublížiť. Ak správate spoločne s Koi v jednom jazierku aj jesetery, platí, že ich musíte prestať kŕmiť zároveň s Koi. Jeseterovité ryby sú síce uspôsobené na prijímanie obmedzeného množstva potravy aj cez zimu, ale Koi by kŕmenie počas zimy mohlo spôsobiť vážne zdravotné problémy. Cez zimné mesiace je taktiež väčšinou vypnutý filtračný systém a prípadné zvyšky krmiva by výrazne zhoršili prostredie v jazierku. Zároveň s vypnutím cirkulácie vody cez filter končí, až do jarného spustenia, aj kŕmenie rýb.

Bahenné rastliny

nůžky s kleštěmi v jednom,Po príchode prvých mrazíkov je potrebné zamerať pozornosť na bahenné rastliny. Ich listy a nadzemné časti sú už v tejto dobe nevzhľadné a miazga rastlín je stiahnutá do cibuliek a koreňov. Mimo hladinových výhonov vachty trojlisté, ktorých výhony vydržia aj zamrznuté v ľade, odstránime nadzemné časti všetkých rastlín. Dlhé stonky a listy lekien ostriháme. Ako názornú ukážku sme pre Vás nafotili "firemné" jazierko po práve spomínanej údržbe, ktoré si môžete pozrieť pod článkom.

Listy rastlín odstraňujeme preto, že počas zimy uhnívajú, padajú na dno jazierka a pri ich tlení vznikajú jedovaté plyny, ktoré zhoršujú rybám zimovanie. Radikálneho ostrihania sa nemusíte obávať, na jar znova obrazia. Dno jazierka je nutné pred príchodom prvých mrazov dobre upratať vysávačom alebo dnovou sieťkou. Odstraňovanie nečistôt z dna aj z celého jazierka je veľmi dôležité počas celého roka, ale absolútne nevyhnutné pred zimou.

 

Predaj nožníc s kliešťami, vysávače PondoVac 4, kief a dnových sieťok.     

                    
 
 

Filtrácia

Pokiaľ je Váš filter umiestnený nad úrovňou hladiny jazierka, sledujeme predpoveď počasia as prvými väčšími mrazmi (-5°C) filtráciu vypneme, vypustíme z nej vodu a otvoríme ventily (šúpata). Filtračné náplne zostávajú počas zimy vo filtri, nie sú síce pod vodou, ale väčšine druhov filtračných baktérií to príliš nevadí, pretože sú schopné prežiť bez problémov aj mimo vodného prostredia a po spustení filtra sa opäť aktivujú. Všeobecne vždy platí, že sa snažíme mať zapnutú filtráciu čo najdlhšie a jarné spustenie vykonávame čo najskôr. Vodu vypustíme aj z hadíc, potrubia a všetkých miest, kde by mohla zamrznúť a napáchať škody. Čerpadlo a UV lampu schováme do priestoru, kde nemrzne a dlhé zimné večery využijeme na ich údržbu. Pri čerpadle vyberieme a skontrolujeme rotor, je vhodné jeho umytie v kyseline chlorovodíkovej, aby sme ho zbavili vodného kameňa. Rovnakú kyselinu použijeme na očistenie statora čerpadla a kremíkovej trubice u UV lampy. Po ošetrení dobre opláchneme čistou vodou.

Pri gravitačných filtráciách a filtráciách, ktoré máme schované v šachtách a nehrozí ich poškodenie mrazom, môžeme cirkuláciu vody nechať zapnutú. Pri zimnej cirkulácii vody je možné vymeniť filtračné čerpadlo za čerpadlo slabšie, a to až o polovičný výkon.




Zazimovanie čerpadlovej šachty

Až budete nútení kvôli počasiu zastaviť cirkuláciu vody v jazierku, zatvorte obe prívodné šupátka 110 mm v prvej komore šachty. Šúpatá môžu aj po uzavretí prekvapkávať, preto použite na uzavretie potrubia za šúpaty niektorú z nasledujúcich zátok: HT hrdlo nástrčné 110 mm + KG zátka 110 mm nebo KG spojka s hrdlami 110 mm + KG zátka 110 mm. Tieto uzávery zaprite o zadnú stenu strednej komory šachty tak, aby ich tlak vody nemohol počas zimy vysunúť. Tým máte uzavretý prívod vody z jazierka. Ak pochádzate z vyššie položených miest, môžete do časti šachty so šupátkami vsunúť napríklad igelitové vrece s minerálnou vatou. Skrutkovanie pred a za čerpadlom povoľte, nechajte vytiecť vodu, ktorú následne zo všetkých častí šachty vyčerpajte. Ak Vám nevytečie voda z výtlakovej hadice po odmontovaní čerpadla sama, použite na jej odstránenie kompresor alebo jazierkový vysávač. Pokiaľ čerpadlo nechávate počas zimy v šachte, obráťte ho saním dole tak, aby v ňom nezostala stáť voda. Šachtu uzavrite vekom a zazimovanie je hotové.


Všeobecné rady a odporúčania


Po dobu, kedy je voda vo vašom jazierku pokrytá ľadom, je vhodné odmetať sneh z jeho povrchu. Ide o to, aby riasa, ktorá sa na kameňoch a fólii počas zimy vytvorí, mala normálny denný a nočný cyklus. Riasa, ako každá rastlina, cez deň vypúšťa pri asimilácii kyslík, v noci potom pri disimilácii kysličník uhličitý. Pri ponechaní vrstvy snehu na zamrznutej ploche dlhšiu dobu má riasa iba nočný režim a vypúšťaním CO2 zhoršuje rybám prostredie. Korčuľovanie a iné zimné radovánky na zamrznuté jazierko a jeho okolie nepatria. Ryby potrebujú na úspešné prekonanie zimy pokoj.

Aj pri starostlivom dodržaní všetkých zásad a pokynov pri zimovaní Koi, jeseterov a ostatných rýb sa môže stať, že niektoré ryby cez zimu uhynú. Minimalizovať straty je možné vybudovaním zimoviska alebo vytvorením podmienok pre zimné filtrovanie vody. Z tohto dôvodu je dobré jazierko, ryby aj kvalitu vody počas zimy sledovať, vytvárať si svoje vlastné postupy a opatrenia a radiť sa pri tom s profesionálmi. Pracujeme so živou prírodou, ktorej sa snažíme vnútiť akýsi náš poriadok a je pochopiteľné, že nám občas ukáže, kto je tu pánom.


Vytvorenie nezamŕzajúceho otvoru v ľade

Pri jazierkach, rovnako ako pri prírodných vodných nádržiach, slúži vodná hladina ako obojstranná membrána, cez ktorú prestupujú plyny obsiahnuté vo vode aj vo vzduchu. Pre úspešné zimovanie vašich rýb, je nutné z dôvodu prístupu vzduchu a naopak odventilovanie jedovatých plynov udržovať časť hladiny bez ľadu. Je úplne zlé otvor v ľade vysekávať, vyrezávať alebo rozbíjať. Hluk a otrasy rybám veľmi vadí bez ohľadu na možnosť pretrhnutia fólie. Veľkosť otvoru v ľade sa riadi objemom jazierka a počtom rýb. Otvor je možné vytvoriť mnohými spôsobmi:


Oase Aquaoxy 10001) Použitím vzduchovacieho kompresora
Počas sezóny môžeme vzduchovanie použiť na zväčšenie plochy hladiny, cez ktorú dochádza k výmene plynov. Povrchová plocha jednotlivých bubliniek sa sčíta, a tým navyšuje celkovú plochu hladiny jazierka. V zimnom období je možné kompresor použiť na rozvlnenie hladiny jazierka. Kompresor umiestňujeme do prostredia s nízkou vlhkosťou, kvôli častému vytváraniu vodného kondenzátu, ktorý následne zamŕza v prívodných hadičkách a znemožňuje prístup vzduchu k vzduchovacím kameňom. Vždy menšia vlhkosť je mimo budovy. Vzduchovacie kamene alebo placky umiestňujeme do vody nad najhlbšie miesto jazierka (nie však na dno), ale zavesujeme ich cca 50 cm hlboko pod hladinu, aby nemohlo dôjsť k upchatiu vzduchovacieho kameňa a aby prúd bublín čo najviac rozrážal hladinu.

Predaj vzduchovania                                                                                                                                                                   

ice free 4 season2) Použitím Icefree 4 Seasons od firmy Oase
Toto iba 5W čerpadlo, ktoré je zavesené na polystyrénovom plaváku, je vhodné do všetkých jazierok pri normálnej posádke rýb a do 20m3 vody v jazierku. Ide o najpoužívanejší spôsob udržania otvoru v ľade. Voda je čerpadlom tlačená nahor k hladine, kde narazí na polystyrénový plavák čím rozvlní hladinu. Polystyrénový plavák upevníme napr. pomocou rybárskeho vlasca nad najhlbšie miesto jazierka tak, aby čerpadlo nebralo vodu od dna, kde by mohlo dôjsť k upchatiu krytu čerpadla. Pri hĺbkach 1,2 ma nižších skrátime primerane výtlakovú hadičku. Tento výrobok umožňuje využitie aj počas sezóny, kedy ho po jednoduchej úprave je možné využívať ako menší vodotrysk.


Predaj IceFree 4Seasons 

                                                                                                                                                  

Použití čerpadla se zkráceným oběhem3) Použitím čerpadla so skráteným obehom
Ak máme v jazierku veľa rýb a pri jazierkach s objemom väčším ako 20 m3 zaisťujeme otvor v ľade pomocou čerpadla s nízkou spotrebou, ktoré opäť zavesíme nad najhlbšie miesto v jazierku cca 1 m pod hladinu, výtlakovú hadicu vyvedieme späť a necháme vodu voľne dopadať na hladinu jazierka. Týmto jednoduchým riešením zaistíme rozvlnenie hladiny a priemer vytvoreného otvoru v ľade sa riadi výkonom použitého čerpadla. Výtlakovú hadicu alebo rúrku je možné tiež skrátiť primerane pod hladinou a nechať čerpadlo tlačiť nasávanú vodu zospodu proti hladine. Čerpadlo umiestnime do hĺbky, kam nemôže siahať ľad alebo ho zavesíme za výtlačnú hadicu. Ukončenie hadice pod hladinou volíme tak, aby prúd vody hladinu čo najviac rozvlnil, ale aby voda nevystrekovala von. Ohyb hadice, prípadne koleno 45 ° na konci rúrky nasmerujeme nad otvorenú plochu jazierka.

 
4) Pontec PondoPolar Air 

Udržuje nezamŕzajúci otvor na hladine jej rozvlnením vzduchovacím kompresorom. Vzduchovací kameň je zavesený pod hladinou pomocou plaváka z odolného polystyrénu.

Výhodou je veľmi nízka spotreba a možnosť výmeny membrány. Nevýhodou je možnosť zamrznutia kondenzátu v prívodnej hadičke alebo zanesenia vzduchovacieho kameňa nečistotami. PondoPolar Air je vhodný pre malé jazierka do 10m3. Odporúčame umiestniť nad najhlbšiu časť jazierka a komôrky v spodnej časti vyplniť štrkom. Spotreba paliva PondoPolar Air je 2 W.




5) Pontec PondoPolar 
Udržuje nezamŕzajúci otvor na hladine pomocou odolného polystyrénového plaváku s otvormi na výmenu plynov. Je vhodný pre jazierko bez elektrického pripojenia. Nevýhodou je, že vytvoria veľmi malý otvor v ľade a je to iba pasívna ochrana proti zamrznutiu. Umiestnite nad najhlbšiu časť jazierka a komôrky v spodnej časti vyplňte štrkom.

Plaváky proti ľadu na e-shope

Ice Free Termo6) Ice Free Thermo
Udržuje nezamŕzajúci otvor na hladine pomocou vykurovacej špirály. Kúrenie sa aktivuje iba pri poklese teplôt pod hranicu mrazu. Vykurovacie teleso je upevnené do plaváku z odolného polystyrénu. Funguje aj pri veľmi silných mrazoch, aktivuje sa len ak hrozí zamrznutie hladiny. Nevýhodou je, že Ice Free Thermo udržuje pomerne malý otvor v ľade a je u neho väčšia spotreba elektrickej energie. Používajte v jazierkach do 20m3. Ice Free Thermo umiestnite nad najhlbšiu časť jazierka. Ice Free Thermo je k dispozícii v dvoch variantoch teda: Ice Free Thermo 200 (nie je vybavené automatickým spínaním pri poklese teploty) a Ice Free Thermo 330.

Plávajúce ohrievače na e-shope                                                                                                                     

Zimovisko

Ak sa chcete tešiť z koi aj v zime a radi by ste im poskytli tie najlepšie podmienky, môžete im postaviť tzv. zimovisko v dome, zimnej záhrade alebo skleníku. Veľkou výhodou tohto spôsobu zimovania je, že sa ryby nevysiľujú počas zimnej pauzy, môžu prijímať potravu a tiež ich máme celú zimu pod dohľadom. Zimoviská môžete nechať v chladnej miestnosti s prirodzeným alebo umelým svetlom s teplotou okolo 10 °C. Pri týchto podmienkach nekŕmime a postačí vodu iba základne filtrovať, zaistiť vzduchovanie a pravidelne obmieňať časť vody.

Najlepší spôsob, pokiaľ to podmienky dovolia, je vybudovať zimovisko vo vykurovanej alebo temperovanej miestnosti. Za týchto okolností môžeme ryby prikrmovať, je však nutné mať zapojenú zodpovedajúcu filtráciu a vzduchovanie. Teplotu držíme na 18 – 20 °C. Zimoviská vždy napúšťame vodou z jazierka, do ktorej ešte len prelovíme ryby (aby nezaznamenali žiadny rozdiel v teplote a zložení vody). Pri jarnom vypúšťaní rýb späť do jazierka volíme obdobný postup, kedy vodu z jazierka pripúšťame pomaly do vody v zimovisku tak dlho, až dôjde k porovnaniu teploty a parametrov vody. Vždy postupujeme čo najpomalšie. Umiestňovaním rýb do zimoviska minimalizujeme riziko strát, či ochorení rýb. To platí najmä pre chov špičkových, drahších Koi. Nádrž, v ktorej držíme ryby cez zimu, si môžeme vybudovať sami alebo kúpiť už hotovú.



Zimovanie rýb z plastových jazierok, jazierok malých alebo málo hlbokých
Pre karasy, závojnatky a iné drobné ryby nie je potrebné zimovisko stavať. Môžeme využiť staré akvárium, rôzne nádoby na vodu, plastový IBC kontajner a pod. Dôležitá zásada pri týchto nádobách je, že ich šírka by mala byť vždy väčšia ako ich výška. Jazierkové ryby majú rady horizontálne, nie vertikálne priestory. Pre tieto malé nádrže môžeme využiť aj jednoduché akvarijné filtre, prípadne využiť filtráciu, ktorá beží pri jazierku cez sezónu. Nádrže je vždy nutné zakryť proti možnému vyskočeniu rýb. Pokiaľ napríklad v chladnej miestnosti filtráciu nepoužijete, je nutné vzduchovanie alebo menšie čerpadlo, ktoré zabezpečí pohyb vody. Vodu je nutné taktiež v cca 14 denných intervaloch čiastočne vymeniť za čerstvú. Odsávame ju vždy od dna, aby sme sa zároveň zbavili usadenín. Objem vymenenej vody tvorí približne max. 20 % objemu nádrže. Ak nemáme v miestnosti s nádržou dostatok prirodzeného svetla, je nutné umelé osvetlenie so spínacími hodinami.

Stavba zimoviská
Na vybudovanie je možné využiť napríklad časť garáže, technickej miestnosti alebo pivnice. Väčšinou využijeme roh miestnosti, ktorý vytvorí dve steny a zvyšné steny pristavíme zo strateného debnenia, ytongu a pod. Časť bazéna oddelíme prepážkou, čím vytvoríme priestor pre filter.


Vymurované vnútorné plochy natiahneme stavebným lepidlom. V podlahe, ktorú vytvoríme z tvrdeného polystyrénu, môže byť uložené prepojovacie potrubie medzi časťou pre ryby a časťou pre filter.


Vnútornú časť bazéna necháme vyvariť z fólie tak, že vzniknú dva vodotesne oddelené priestory – časť pre ryby a časť pre filter. Dna nádrže a filtra prepojíme potrubím pomocou fóliových prírub. Do hornej časti filtra umiestnime čerpadlo, ktoré odoberá vodu z filtra, prečerpáva ju do časti s rybami a voda od rýb sa potom potrubím na dne, pomocou princípu spojených nádob, vracia späť do filtra.

Zaobstaranie hotového zimoviská
Zakúpením hotového bazéna odpadá prácnosť, nádrž je ľahká a mobilná. Podľa množstva a veľkosti rýb môžete využiť nádrže na zimovanie rýb z našej ponuky.


Nádrž na chov a predaj rýb 100 x 120 cm - 600 l, PE

Kruhová nádrž pre KOI 150 x 76 cm, objem cca 1,3 m3

Laminátová nádrž 165 x 165 x 90 cm s filtrom

 

Všetci pracovníci firmy Jazierka Banat s.r.o. Vám želajú úspešné prekonanie zimy a sú pripravení Vám poradiť.

Dátum poslednej revízie a doplnenia:

10.01.2024