Jarné spustenie jazierka

Pre spustenie techniky na jar a jej vypnutie pred zimou všeobecne platí, že cirkuláciu vody v jazierku vypíname čo možno najneskôr a zapíname čo najskôr, samozrejme s ohľadom na aktuálne počasie.
Rovnako ako na jeseň ide iba nočný mráz, ktorý by mohol spôsobiť zmrznutie vody v rúrkach, či hadiciach a následne spôsobiť ich poškodenie, časté býva tiež namŕzanie pritekajúcej vody do jazierka, ktorá sa tak môže dostať mimo neho. Preto musíme pozorne sledovať jarné výkyvy teplôt.

Obnovenie prúdenia vody má na jazierko a všetkých jeho obyvateľov blahodárny vplyv. Pohyb vody umožní jej účinnejšie odvetranie a prekysličenie. Cirkulujúca voda prináša živiny a kyslík tiež pre znovu sa obnovujúce nárasty filtračných baktérií, tzv. biofilmy, ktoré sa vytvárajú na všetkých povrchoch pod vodnou hladinou. Od 5 °C teploty vody v jazierku sa rozbieha proces nitrifikácie, ktorý v studenej stojatej vode takmer ustal.

Pre ryby, ktoré prečkali zimu, nastáva najkritickejšie obdobie roka. Oslabené dlhým pôstom a ťažkými životnými podmienkami, sa pomaly začínajú rozplávavať. Ich tráviace ústrojenstvo ešte nie je pripravené na prijímanie potravy a pritom sú nútené pohybom vydávať posledné zvyšky energie. Veľké teplotné rozdiely medzi dňom a nocou ryby ďalej oslabujú. Radosť každého chovateľa, že ryby v zdraví prečkali zimu, pretože plávajú, môže byť predčasná.

Čo by sme teda mali v tejto dobe urobiť?

  • Filtráciu spúšťame čo možno najskôr. Pre spustenie neexistuje univerzálny dátum, je nutné iba starostlivo sledovať predpoveď počasia. Pre rýchle zlepšenie životných podmienok v jazierku je spustenie filtrácie zásadné.
  • Pred spustením čerpadla vyskúšajte, napr. pomocou skrutkovača, či sa voľne otáča rotor s lopatkami. Pomocou kyseliny soľnej vyčistíme rotor aj stator čerpadla od usadeného vodného kameňa.
  • Uzavrite "zimovacie" výpustné ventily na potrubí a filtrácii.
  • Je potrebné skontrolovať funkčnosť UV lampy, vymeniť žiarivku, kyselinou soľnou vyčistiť trubicu z kremíkového skla, ktorá ju kryje od vody. Skontrolovať všetky tesnenia a kontakty UV lampy.
  • Po spustení cirkulácie prepláchneme, vyčistíme dnové sanie aj skimmer (hladinový zberač). Jazierko často kontrolujeme, či všetko beží ako má a nestráca sa voda.
  • Dno a steny jazierka čo najskôr vyčistíme od usadenín pomocou vysávača, dnovej sieťky a kefy. S väčšou obmenou vody alebo so závažnejším zásahom v jazierku čakáme na teplejšie obdobie.
  • Podľa objemu jazierka doplníme primerané množstvo štartovacích baktérií. Dávku rozdelíme na štvrtiny, ktoré po týždni rozlejeme alebo rozsypeme po komorách vo filtri. Zároveň s aplikovaním baktérií vypneme na 24 hodín UV lampy. Vytvorenie rovnováhy medzi počtom baktérií a množstvom látok, ktoré majú „spracovať“ je zložitý proces, ktorý trvá dlhšiu dobu. Pridávanie štartovacích baktérií je tým efektívnejšie, čím je vyššia teplota vody v jazierku, preto je výhodné zodpovedajúce balenie rozdeliť na viac dávok a dávať po týždni v prvých jarných mesiacoch. Pomalému rozbehu biologickej časti filtrácie je nutné prispôsobiť aj množstvo kŕmenia.

Čo nesmieme urobiť a na čo je ešte skoro?

  • Ryby nekŕmime. Tráviace ústrojenstvo rýb nie je ešte na potravu pripravené. Opatrne začíname kŕmiť, až voda dosiahne teplotu 10 °C alebo až ryby začnú javiť záujem o potravu na hladine. Odporúčame kŕmiť ľahko stráviteľným krmivom Wheat Germ. Toto krmivo je vhodné ďalej obohatiť o vitamíny a probiotiká, ktoré pomôžu rybám opäť posilniť imunitu. Pre rýchle a účinné povzbudenie prirodzenej obranyschopnosti organizmu rýb opäť odporúčame najmä Vitamín C, Beta Glucan a cesnakový koncentrát.
  • Prípravky proti rastu rias má zmysel aplikovať až pri teplote nad 10 °C.

Dátum poslednej revízie a doplnenie:

16.10.2021