Pestovanie lekien

Lekná patrí bezpochyby medzi najkrajšie ozdoby každého záhradného jazierka, preto im venujeme mimoriadnu pozornosť. Čeľaď leknovitá (Nymphaeaceae) zahŕňa lekná a leknice. Tieto rastliny patria k vodným rastlinám vzplývavým, ktoré korenia na dne a ich listy a kvety plávajú na vode..

Kvet

Púčik sa vyvíja pod vodou a postupne s predlžovaním stonky je vynesený na hladinu. Ak by sme lekno so zrelýmy pukmi posunuli hlbšie, púčik by vykvitol pod hladinou, už by nedorásto na hladinu. Preto s leknami, ktoré majú vyvinuté puky, nemanipulujeme do väčšej hĺbky. Radšej počkáme, až odkvitne a potom môžeme zvoliť patričnú hĺbku, aby sme sa nepripravili o vykvitnutie na hladine. Môžeme tak hĺbku rastliny postupne regulovať.

Kvitnutie

Lekná kvitnú spravidla podľa počasia, zvyčajne od júna do októbra. Ich kvety sa roztvárajú medzi 8-11 hodinou a zatvárajú medzi 15-18 hodinou, podľa odrody, svetovej strany, počasia, atď. Farebnosť kvetov je závislá na teplote, veku a množstve živín. Rovnako premenlivosť farby je úplne normálny jav. Máloktoré červené lekno je úplne červené, jedná sa skôr o karmínové alebo červenoružové sfarbenie. Rovnako ako ružové lekná prechádzajú postupne do bielej farby. Vôňa lekien môže pripomínať vanilku, citróny, pomaranč a aníz.

List

Listy sa objavujú na hladine od marca do apríla. Čerstvo vynorený list býva vyfarbený do purpurova, červenohneda a starnutím zozelenie. Zaujímavé je tiež mramorovanie listov, ktoré sa vyskytuje u oranžových alebo žltých odrôd.

Podzemok

Je to zásobný orgán rastliny pevne ukotvený v substráte pomocou prídavných koreňov. Sú v ňom nahromadené zásobné látky, ktoré rastlina potrebuje na prežitie zimy. Živiny získava zo substrátu, fotosyntézy, nie z vody, tú teda nečistí.

Stanovisko

Leknám vyhovuje stojatá (prípadne mierne tečúca) voda so správnym pH (6,8-8,5), slnečné stanovisko (aspoň 4-6 hodín slnečného svitu) a pokiaľ možno stabilná teplota vody. Veľkosť jazierka volíme s hĺbkou 40-100 cm a rozlohou aspoň 5 m².

Množenie a sadenie

Delenie vykonávame spravidla po 3-4 rokoch, kedy je rastlina vyčerpaná a nádoba prerastená koreňmi, prípadne listy vyčnievajú nad hladinu, nie len na nej ležia. Lekná množíme začiatkom jari, kedy stopky ešte nie sú narastené a s rastlinou sa lepšie manipuluje. Rastlinu vyberieme z nádoby, podzemky rozrežeme a jednotlivé časti s púčikom rozsadíme. V prípade, že rastlina je už olistená, uchovávame po dobu sadenia jednotlivé odnože vo vode, aby sa zamedzilo vysušeniu listov.

Voľba nádoby

Pre lekná používame pevné, celoplošné, plastové, radšej širšie ako hlbšej nádoby bez otvorov. Vďaka nim nedochádza k vyplavovaniu substrátu do okolitej vody a obmedzí sa rast riasy. Veľkosť nádoby volíme v rozpätí objeme od 5 - 40 (60) litrov podľa toho, ak ide o trpasličie alebo vzrastné lekná. Použiť môžeme i vedrá, džbery, vedierka.

Substrát

Volíme presne určený pre vodné rastliny a lekná, obohatený o ílovitú zložku. Alebo namiešame 4 diely kompostu, 2 diely dobre zotlelého hovädzieho hnoja (primiešaním nezotlelého by sme podporili tvorbu rias), 1 diel rašeliny, 1 diel ílu, môžeme obohatiť kostnou múčkou 1 kg múčky na 30 kg zeminy (1:30)

Sadenie

Dodržujeme zásadu, že do jednej nádoby sadíme vždy len jednu odrodu, aby nedošlo k prerastaniu jednej bujnejšej nad druhú menej vzrastnú odrodu.

Presadenie starších rastlín, sadenie mladých rastlín

Nádoby naplníme substrátom do dostatočne udusíme, môžeme vložiť tabletové hnojivo, zasypeme, utlačíme, vložíme podzemok, ktorý obsypeme substrátom a dbáme na to, aby bol opäť substrát aj pod podzemkom. Vrcholový púčik by mal byť tesne pod povrchom substrátu. Od okraja nádoby nám stále zostáva asi 10 cm miesto pre zasypanie substrátu štrkom a kameňmi, aby nedochádzalo k vyplavovaniu substrátu do okolia a zamedzilo sa podpore rastu rias. Rovnako je to ochrana proti vyhrabávaniu lekien rybami.

Nádoby zvoľna zalejeme vodou, aby došlo k vyplaveniu vzduchu. Až potom ich umiestnime do jazierka, a po zakorenení do ich požadovanej hĺbky.

Prihnojovanie

Použitý substrát na vodné rastliny je dostatočne zásobený hnojivom a vystačí až na 3-ročné pestovanie. V prípade, že sa nám zdá, že lekná menej kvitnú, môžeme použiť hnojivé tyčinky, ktoré zasunieme hlbšie do zeminy. Chemické hnojivá používame opatrne a dbáme na to, aby nedochádzalo k ich vylúhovaniu do vody. Hnojivo uvoľnené do vody podporuje rast rias. Spravidla stačí prihnojovanie 2-3 rokom.

Lekná môžeme sadiť po celú jar a leto. Ideálne apríl, máj, jún, aby do jesene stihli zakoreniť.

Hĺbka vody

Lekná prezimujú najlepšie vo vode pod ľadom. S príchodom zimy odstránime listy, aby nezahnívaly vo vode a netvorili sa jedovaté plyny. Rastliny však prežijú aj v bezmrazých priestoroch v nádobách s vodou (pivnice, garáže, verandy) pri teplote do 4 °C, radšej svetlej než tmavej miestnosti.

Zimovanie

Lekníny přezimují nejlépe ve vodě pod ledem. S příchodem zimy odstraníme listy, aby nezahnívaly ve vodě a netvořily se jedovaté plyny. Rostliny však přežijí i v bezmrazých prostorách v nádobách s vodou (sklepy, garáže, verandy) při teplotě do 4 °C, raději světlé než tmavé místnosti.

Trpaslíčie lekná

Pestujeme je v malých nádobách (misy, vedrá) spravidla na balkónoch, terasách. Hĺbka vody je postačujúca 10-30 cm. Stačí im 3-5 litrov substrátu, ktorý sa každoročne obmieňa. Zabezpečíme dostatočný slnečný svit 4-8 hodín denne. Zimuje v nemrznúcej hĺbke vody od novembra do februára. Ak nemáme vhodnú nádrž postačí iná nádoba, ktorú umiestnime do bezmrazých priestorov na svetlé miesto.

Dátum poslednej revízie a doplnenie:

16.10.2021