Riasy v jazierku

Riasy produkujú takmer 80 % kyslíka, ktorý je v atmosfére. Prvé dochované fosílne dôkazy o výskyte jednobunkových rias sú staré 3 miliardy rokov. Riasy stáli tiež za vznikom prostredia s kyslíkom na našej planéte. Zemská atmosféra bola najprv anaeróbna - obsahovala vo veľkej miere dusík a iné, z pohľadu dnešných organizmov, nedýchateľné plyny. Až so vznikom jednobunkových rias sa, ako vedľajší produkt ich metabolizmu, začal do atmosféry dostávať kyslík. Jeho úroveň postupne stúpala a viedla k vyhynutiu všetkých prvotných foriem života, ktoré sa na tento plyn neboli schopné adaptovať. Kyslík však umožnil vývoj obsrovského množstvo zložitejších organizmov, vrátane človeka a teraz je jeho úroveň v zemskej atmosfére približne 21 %.

Riasy sú mikroskopické jednobunkové formy živých rastlín, ktoré sú prítomné vo vegetácii, vzduchu, pôde aj vo vode. Je známych viac ako 7000 druhov rôznych rias a siníc. Pre svoj rast potrebujú predovšetkým svetlo, kysličník uhličitý a živiny rozpustené vo vode. V prírodných nádržiach tvoria riasy významnú zložku v potravinovom reťazci. Sú súčasťou biotopu a slúžia ako zdroj potravy a kyslíka pre planktón a ryby. Riasy sa šíria mikroskopickými spórami a veľmi skoro osídlia každé vodné prostredie s vhodnými podmienkami. Riasy tiež významne redukujú obsah dusičnanov vo vode a niektoré druhy (napr. Spirulina, chlorella) tvoria dôležitú zložku potravy rýb. Z tohto dôvodu sa v japonskej Niigate v jazierkach, určených k rastu rýb, riasy nelikvidujú. Riasy sú v jazierkach nežiaduce, aj napriek výhodám, ktoré prinášajú.
Vláknité aj mikroskopické formy sa môžu reprodukovať ohromujúcim tempom a zapríčiniť nedostatok kyslíka vo vodnom prostredí. Mimo možného kyslíkového deficitu je hlavným dôvodom vzhľad jazierka. Jazierko s nepriehľadnou zelenou vodou sa doma len ťažko obhajuje, hoci by v ňom boli ryby zdravšie a menej stresované.

Rozlišujeme dva základné druhy rias, ktoré si navzájom konkurujú. Ak máte v jazierku zelenú vodu, ktorá je spôsobená premnožením mikroskopickej, jednobunkovej riasy, nebudete mať problémy s riasou vláknitov. Je to spôsobené tým, že tento konkurent vláknitej riasy znemožní priechod svetla pod hladinu a dokáže spotrebovať všetky voľné živiny. Jazierko extrémne zarastené vláknitou riasou naopak máva vodu krištáľovo čistú.


Mikroskopické druhy rias

Popis: Sú to druhy voľne sa vznášajúce vo vodnom stĺpci. Tieto druhy rias môžeme jednotlivo uvidieť len mikroskopom, ale vo veľkom počte spôsobia zakalenie vody do hnedej alebo zelenej farby.


Riešenie: Potlačenie rastu mikroskopických rias (zelenej vody) je pomerne jednoduché. K ich likvidácii, mimo kvalitnej filtrácie, postačí správne zvoliť UV lampu a čerpadlo.

Stanovenie výkonu UV lampy

  • jazierko bez rýb napr. kúpacie: 2 W výkonu na 1 m3 vody v jazierku
  • jazierko s rybami: 3 W výkonu na na 1 m3 vody v jazierku

V prípade, že nepoznáme presný objem vody v jazierku alebo nám výpočet výkonu UV lampy nevychádza presne, vždy odporúčame zvoliť výkonnejší model. Žiarenie nemožno predávkovať.Vstup do eshopu na UV lampy.

Stanovenie výkonu čerpadla
Výkon čerpadla alebo čerpadiel sa udáva v m3 / hod. a mal by zodpovedať polovici objemu jazierka. Tento výkon je potrebný na prečerpanie celého objemu jazierka nielen cez filter, ale hlavne cez UV lampu 1x za 2 hodiny. Takýto pomer sily čerpadla a objemu jazierka je nutný pre udržanie rovnováhy medzi narastaním riasy a jej likvidáciou v tele UV lampy.

UVC svetlo, ktoré je aj napr. súčasťou slnečného svitu, je v UV lampe usmernené a zosilnené. Čistenie vody prebieha len v tele lampy, zloženie vody nijako neovplyvňuje a ani sa ňou ďalej nešíri. Tento spôsob úpravy vody je zdravotne nezávadný, používa sa aj na ošetrenie vody v bazénoch pre plávanie dojčiat. Pri použití UV lampy proti "zelenej vode" sa úplne vyhneme chemickým prípravkom, ktoré proti tejto riase rovnako nemajú dlhodobejší účinok. Pretože mikroskopická riasa vo vodnom stĺpci neustále rastie, je priehľadnosť vody založená len na nepretržitej prevádzke UV lámp a čerpadiel.

Rady a odporúčania: Pri rozhodovaní, akú UV lampu zakúpiť, odporúčame zvoliť značkový prístroj, ktorý zaručí spoľahlivosť a dlhú životnosť. Zdanlivo lacné prístroje majú väčšinou drahé náhradné žiarovky a horšie dostupné náhradné diely. Další důležitý faktor je délka těla UV lampy. Čím je tělo kratší, tím kratší je dráha, kterou voda prochází kolem zářivky a tím menší je efektivita UVC lampy. 

Odporúčame výrobky od anglickej firmy TMC, ktoré máme dlhodobo vyskúšané na našich realizáciách.

Intenzita žiarenia v UV lampe slabne od jej sprevádzkovania. Po cca 3 mesiacoch tak už výkon nestačí k likvidácii baktérií, po cca 1 roku je nutné žiarivku vymeniť, pretože prestane ničiť aj voľnú riasu. UV žiarivková trubica je od vody v UV lampe oddelená krycou trubicou z kremíkového skla, ktorú je potrebné min. 1x ročne očistiť od vodného kameňa. Nepriehľadnosť tejto trubice výrazne znižuje výkon UV lampy. Na čistenie je možné použiť domáce prípravky na vodný kameň, ocot popr. kyselinu soľnú.

Prípravky proti voľnej riase:

Zafarbenie vody, jej zhnednutie, zozelenanie alebo zlá transparentnosť, znamená takmer vždy problém s UV lampou. UV lampa je teda to prvé, čo je potrebné skontrolovať.

Najčastejšie príčiny rastu mikroskopických rias vo vodnom stĺpci - zelenej vody

V tejto tabuľke si sami môžete nájsť najpravdepodobnejšiu príčinu nadmerného rastu rias vo vašom jazierku.

Možné závady: Riešenie:
Prasknutá žiarivka výmena poškodenej žiarivky za novú
Uvoľnené pätice kontrola uloženia žiarivky v päticiach, dotlačiť alebo upraviť uchytenie žiarivky v päticiach, prípadne vymeniť za nové
Prekročenie životnosti žiarivky odporúčame výmenu žiarivky za novú po jednoročnej prevádzke
Usadeniny na krycej trubici z kremíkového skla usadenie vodného kameňa kontrolujte minimálne 1 x ročne a na jeho odstránenie použite kyselinu soľnú, ocot alebo prípravky proti vodnému kameňu
Zle zvolený výkon UV lampy viď článok UV lampa - áno, či nie
Zle zvolený výkon čerpadla viď článok Jazierkové čerpadlá
Vypínanie UV lampy rovnako, ako všetky zariadenia, spojené s cirkuláciou vody v jazierku cez filter, musí UV lampa bežať 24 hod po celú sezónu

Vláknité druhy rias

Popis:
Na rozdiel od voľných rias, ktoré sa vznášajú vo vodnom stĺpci, sú vláknité riasy pevne naakumulované k podkladu. Na uchytenie v jazierku využijú akýkoľvek povrch, a pretože je konkurenčná voľná riasa odstránená, veľmi skoro sa objavia v takmer každom jazierku. Tieto riasy najčastejšie rastú u prítoku vracajúcej sa vody, v plytkých častiach jazierok, v potôčikoch, vodopádoch a v pobrežných zónach. Skrátka všade tam, kde je veľa svetla, plytká voda a vhodný podklad. Riasam sa najviac darí v teplej vode, ale dokážu prosperovať aj vo vode studenej počas zimy.

Riešenie:
Mechanická likvidácia
Ak presiahne množstvo vláknitej riasy únosnú hranicu, je potrebné zasiahnuť. K mechanickému obmedzeniu rastu riasy sa najčastejšie používa vysávač. Pomocou rôznych koncových hubíc odstránime riasu zo štrku, stien alebo dna. Na kamene a na dočistenie možno použiť kefu alebo dnovú sieťku na teleskopickej tyči. Riasu je dobré takto odstrániť aj pred použitím chemických prípravkov.

Likvidácia pomocou chemických prípravkov
Pri niektorých jazierkach stačí vláknitú riasu odstraňovať iba pomocou techniky a nie je potrebné do vody pridávať žiadnu chémiu. U väčšiny záhradných jazierok sa však prípravkom proti vláknitej riase bohužiaľ nevyhneme. Vždy platí, že je aplikujeme iba keď riasa rastie, uvážene a dodržiavame pokyny na ich použitie.

Rady a odporúčania:

  • správne zvolená filtrácia, UV lampa a čerpadlo sú základnou podmienkou k obmedzeniu rastu riasy
  • každú filtráciu je nutné pravidelne čistiť od usadenín, rovnako ako všetky vnútorné časti jazierka
  • vždy na jar a pri akomkoľvek neštandardnom zásahu do prevádzky jazierka nezabudnite doplniť štartovacie baktérie
  • počet rýb v jazierku je limitovaný veľkosťou a kvalitou filtrácie, viac rýb znamená viac problémov s riasou
  • neprekrmujte ryby, ak zle odhadnete množstvo krmiva, jeho zvyšky okamžite z vody odstráňte
  • ak používate k dopúšťaniu inú vodu než z vodovodného radu, pravidelne kontrolujte jej parametre; voda zo studne alebo vrtu môže mať vyšší obsah dusičnanov a iných látok, ktoré podporujú rast rias
  • všetky zariadenia, ktoré sú spojené s filtráciou vody v jazierku, musia byť v prevádzke nepretržite


Vláknitá riasa patrí medzi najčastejšie preberané témy hovorov a diskusií medzi jazierkármi. Nie je naozaj jednoduché sa jej úplne zbaviť, teda ak je to vôbec možné. Vyššie popísané rady a odporúčania smerujú k tomu, aby nebolo nutné v boji proti nej používať žiadne chemické prípravky alebo len v minimálnej miere.

Prípravky proti vláknitej riase:


Vláknitá, chumáčová riasa

Popis: Ide o druhy vláknitých rias, ktoré nie sú pevne prirastené k podkladu. Táto riasa sa vyskytuje najmä na dne a v štrkových zónach. Tvorí tu rôzne veľké chumáče a vrstvy, ktoré sa počas dňa uvoľňujú a sú vyprodukovaným kyslíkom vynášané na hladinu. Jazierka, v ktorých sa vyskytuje táto riasa, mávajú počas poludnia hladinu pokrytú nevzhľadnými chumáčmi riasy.


Riešenie: 
U jazierok s príliš rozsiahlymi štrkovými zónami, prípadne štrkom na dne
Odstráňte z dna všetko, čo by bránilo nečistotám odchádzať do filtrácie. Tieto druhy rias narastajú práve na usadeninách. Obmedzte na minimum štrkové zóny s plytkou vodou, ktoré sú pre túto riasu ideálne. Dno i steny jazierka musia byť hladké.

U jazierok s nedostatočným výkonom čerpadla alebo zle vytvoreneu cirkuláciou vody
Prúd, ktorý unáša nečistoty do sania a následne do filtrácie, je slabý, čo vedie k ich usadzovaniu na dne a stenách jazierka. Minimálna hodnota výkonu čerpadla alebo čerpadiel sa musí rovnať polovici objemu jazierka. Prítok vody z filtrácie do jazierka a sanie vody z jazierka musí byť na protiľahlých, krátkych stranách. Cieľom je, aby voda v jazierku prúdila po celej ploche dna.

Rady a odporúčania:

  • udržujte dno aj ostatné časti jazierka bez usadenín, používajte vysávač, dnovú sieťku, kefu
  • pri plánovaní jazierka nebudujte rozsiahle okrajové štrkové zóny; najlepšie fungujú úzke, dlhé a hlboké jazierka s kolmými stenami
  • predstava jazierka, ktoré má dno pokryté čistým štrkom, je síce veľmi lákavá, ale nemožná; v biologicky živom prostredí s množstvom stále vznikajúcich nečistôt sa štrk na dne čoskoro zaplní a pokryje nepekným povlakom s riasou


Prípravky proti chumáčovej riase:

  • Algen Stop
  • Pond Clear

    Najčastejšie príčiny nadmerného rastu vláknitej a chumáčovej riasy

    V tejto tabuľke si sami môžete nájsť najpravdepodobnejšiu príčinu nadmerného rastu rias vo vašom jazierku.

Možná príčina:

Riešenie:

Napojenie jazierka na vodu zo striech táto voda nie je pre jazierko vhodná z mnohých dôvodov a z hľadiska rias prináša do jazierka nečistoty zo striech a živiny pre riasy (peľ, pevné častice šírené vzduchom)
Voda z okolitého terénu sa pri daždi alebo zavlažovaní dostáva do jazierka zle vyspádovaný okolitý terén, zlé ukončenie okrajov alebo neoddrenážovaný svah, spôsobujú prísun živín pri každom daždi, prípadne pri zalievaní záhrady. Prespádovanie terénu, či odvedenie vody mimo jazierko, predstavujú jednoduché a nutné riešenie týchto problémov
Príliš veľký počet rýb väčšina jazierok je schopná zvládnuť aj väčší počet rýb, než by bolo vzhľadom k ich objemu a použitej filtrácii žiaduce. Prerybnenie však so sebou nesie nielen zvýšený výskyt zdravotného problému rýb, ale tiež viac živín, z ktorých žijú riasy. Menej rýb znamená menej problémov s riasou
Prekrmovanie rýb

správne kŕmenie jednotlivých druhov rýb popisujeme v článku Koi a ostatní ryby.  Prekrmovanie a nespotrebované krmivo predstavujú významný zdroj živín pre riasu.

Dno jazierka pokrité štrkom kamene, štrk alebo iný štrk na dne znemožňujú pohyb nečistôt jazierkom smerom k saniu. Na vrstve nasedimentovaného kalu následne narastá vláknitá riasa.
Zle zvolená filtrácia nedostatočné filtrovanie viditeľných i neviditeľných látok z jazierkovej vody umožňuje ideálne podmienky pre rast riasy. Platí, že filter nie je nikdy dosť veľký.
Veľká plocha plytkých, štrkových zón jazierka tieto zóny, rovnako ako vodopády a potoky, ohrievajú vodu a umožňujú usadzovanie nečistôt. Ak chcete mnimalizovat problémy s riasou, obmedzte plochu plytčín a vodné prvky nechávajte bežať iba po časť dňa, len vtedy keď ste doma a pod.
Neopatrné použitie hnojív v okolí jazierka záhradné hnojivá podporujú nielen rast rastlín, ale ak sa dostanú do vody, zapríčinia rast rias, zakalenej vody a môžu spôsobiť aj zdravotné problémy rybám. Pri hnojení trávnika a výsadby v okolí jazierka je potrebné byť veľmi opatrný a náležite poučiť aj záhradnícke firmy, ak vám vykonávajú údržbu záhrady.
Príliš veľa nečistôt na stenách a dne jazierka k starostlivosti o jazierko patrí tiež pravidelné vysávanie dna a plytkých častí. Na odstraňovanie nasedimentovaných nečistôt, ktoré podporujú rast rias, používajte tiež dnovú sieťku a kefu.

Dátum poslednej revízie a doplnenie:

28.04.2023