Stavba koupacího jezírka

Na úvod si objasnime, čo vlastne kúpacie jazierko je. Vôbec nie je potrebné zaoberať sa pojmami, ako sú kúpací biotop, biobazén, regeneračná zóna a podobnými zavádzajúcimi označeniami a termínmi. Nie je nutné si lámať hlavu nad kategóriami kúpacích jazierok a premýšľať, do ktorej z nich bude spadať to Vaše. Naozaj sa nemusíte trápiť nad množstvom planktónu vo vode, ani tým, či ste Vaše jazierko obsypali dostatkom štrku a či rastliny v ňom zasadené spotrebovavajú dostatok živín. Čo keby sme všetky tieto, často protichodné informácie, z internetu a niektorých kníh trochu zjednodušili?

Jednoducho povedané - kúpacie jazierko je nádrž, kde sa k očisteniu vody nepoužíva chlór alebo iná chémia. Vodu vhodnú ku kúpaniu dosiahneme mechanickým zachytávaním a odstraňovaním pevných, okom viditeľných častíc, vznikajúcich vo vode. Rozklad nežiadúcich látok pre ľudské oko neviditeľných, je zabezpečený činnosťou vhodných druhov baktérií. Správne fungovanie týchto dvoch spôsobov očistenia zaisťuje čerpadlo, ktoré  zabezpečuje cirkuláciu vody cez UV lampu, ktorá čistí vodu od voľnej riasy a filter, v ktorom sa zachytávajú pevné častice, a prebieha rozklad neviditeľných látok pomocí baktérií. 

Neriadeným čistením vody jazierok bez techniky sa nemá zmysel zaoberať, pretože takéto vodné prostredie nemáte možnosť ovplyvňovať, a pokiaľ to spočiatku funguje, tak len obmedzenú dobu. Jazierka s filtráciou cez štrkové lože, podľa nášho názoru, tiež neodpovedajú vloženému úsiliu a financiám. Štrkový filter v drvivej väčšine nemožno čistiť, len vymeniť, čo vedie k pracnosti, nemožnosti riadenia procesu čistenia vody, niekedy i k výmene štrkového lože a tým i ku skráteniu životnosti celého jazierka. Jediný zaručený spôsob filtrovania vody (správne prevedený funguje neobmedzenú dobu u každého jazierka, na každom mieste, v akejkoľvek záhrade a zemepisnej polohe) je cez odpovedajúce externé filtre s jednoduchou obsluhou a čistením. 

Ak zhrnieme tento krátky úvod, tak u kúpacieho jazierka nejde o vytvorenie rybníka s rákosím a planktónom (to vďaka izolačnej fólii ani nie je možné), ale o kúpanie v zdravotne nezávadnej vode na Vašej záhrade. Kvalitu vody i celého kúpania sa snažíte do čo najväčšej miery ovládať pomocou jazierkovej techniky. Tieto zariadenia zachytávajú z vody hrubé nečistoty, likvidujú voľnú riasu UV žiarením, umožňujú a podporujú biologické čistenie vody baktériami. Ak sa rozhodnete zveriť sa do rúk odbornej firmy, mala by byť schopná Vám zodpovedať každú otázku, vysvetliť či už technológiu stavby, tak proces čistenia vody vrátane dĺžky doby jeho prevádzky.

Do výstavby kúpacích jazierok sa kvôli veľkému zájmu verejnosti púšťa veľké množstvo firiem, a bohužiaľ, jedinou možnosťou Vás, ako laika „nenaletieť", je pýtať sa, porovnávať informácie, ktoré Vám poskytnú a v neposlednom rade zhodnotiť profesionalitu zamestnancov realizačnej firmy . 

Budeme sa teda zaoberať len jazierkami určenými výhradne ku kúpaniu alebo hlavne ku kúpaniu. Budúci majitelia už majú jasnú predstavu - ich cieľomje ožnosť kúpania sa v čistej, prírodnej vode, ktorá nieje chemicky upravovaná. Nechcú bazén, pretože im vadí chlór, neprirodzená farba vody alebo sa im svojim celkovým vzhľadom nehodí k domu, či štýlu záhrady. Stále pribúda, hlavne mladých rodín, ktoré chcú žiť viac v súlade s prírodou, bývať a odpočívať mimo mesta a ich ruch. 

Požiadavky sú teda jasne vymedzené a teraz je nutné zoznámiť sa so všetkým, čo výstavba a prevádzka kúpacieho jazierka prináša. Medzi prvé informácie, ktoré sa zákazník v našej firme dozvie, patrí porovnanie výhod a nevýhod vybudovania bazénu a kúpacieho jazierka. Porovnaním sa zaoberáme v článku Bazén alebo jazierko?. Až keď zdolá záujemca tento prvý pomyselný schodík, môžeme pokročiť k ďalším, už konkrétnejším popisom a vysvetleniam. 


Veľkosť, tvar a umiestnenie kúpacieho jazierka

Všeobecne platia všetky zásady, ktoré nájdete v článku Veľkosť, tvar, orientácia a umiestnenie. Z týchto základných informácií a návodov, platných pre všetky jazierka, je možné zdôrazniť tie, ktoré sa vzťahujú k tvaru, objemu, hĺbke, umiestneniu v záhrade, veľkosti a orientácií.

Tvar
Dlhé a úzke jazierka sú vhodné nielen (i keď hlavne) na plávanie, ale podporujú tiež dobré fungovanie a jednoduchšiu údržbu. Z hľadiska plávania by kúpacie jazierko malo mať na dĺžku aspoň 10 metrov. Jazierkom naprieč väčšinou neplávate, takže túto dĺžku je dobré dodržať i na úkor šírky, ktorá sa môže pohybovať okolo 2,5 - 3 metrov. Úzke a dlhé jazierko však hneď neznamená rovné. Môže byť vytvorené vo všetkých možných základných tvaroch - kvapka, ovál, elipsa, rohlík, hruška, obdĺžnik, atď. 

Objem
V umení, architektúre i prírode existuje „zlatý rez“ - akýsi univerzálny, ideálny pomer rôznych vecí voči sebe. Podobný zlatý pomer by bolo možné použiť i pre jazierka určené ku kúpaniu. Pre priemernú, zamestnanú rodinu pomer obstarávacej ceny, ceny za prevádzku, nutné údržby, veľkosti filtrácie a ostatnej techniky, doby, cez ktorú je možné sa na Slovensku kúpať a objemu kúpacieho jazierka, vychádza najpriaznivejšie objem okolo 50 m3. Jazierka menšie než 20 m3, z hľadiska malých rozmerov, nemôžu slúžiť na plávanie (len  napr. na osvieženie po saune). U jazierok väčších než 50 m3 už zase musíme zvážiť,  či už väčšie náklady na zhotovenie a spotrebu, tak časové možnosti majiteľa, ktoré môže venovať údržbe jazierka. Obdobne je potrebné, čo najpresnejšie vedieť, čo Vás čaká u jazierok väčších než 100 m3. Vôbec to nie je o tom, že by väčšie jazierka nebolo možné zrealizovať, len odporúčame nepodceniť ich prípravu. 

Umiestnenie
Ďalšia z vecí, ktorá sa dá u kúpacích jazierok zdôrazniť, je výhoda umiestenia jazierka v blízkosti domu. Mať ho totiž stále na očiach prináša samé bonusy. Pohľadom na vodu v záhrade sa môžete kochať po celý rok a sledovať tak premeny jazierka a jeho okolia v rôznych ročných obdobiach. Zároveň ľahko a z tepla domova skontrolujete, či funguje cirkulácia vody, dohliadnete na kúpajúce sa deti, k jazierku sa dostanete suchou a čistou nohou bez toho, že by ste sa museli prezúvať, atď. Výhodné je určite predĺženie móla až k domu alebo ku terase či verande. Mólo vždy obopína krátku stranu s najväčšou hĺbkou jazierka (tú, ktorá je pri bezprostredne pod Vami). Mólo by nemalo byť v tejto časti príliš vysunuté nad hladinu a zvlášť u jazierok nepravidelného tvaru by jeho pôdorys nemal byť pravidelný.

Správne zrealizované mólo by teda malo kopírovať tvar jazierka, obopínať minimálne jeho krátku stranu s najväčšou hĺbkou, umožňovať vstup do vody (drevené schodíky) a pokiaľ je možné, mohlo by byť prepojené s domom. 

Za nevhodne umiestnené kúpacie jazierka možno označiť vodné plochy, ktoré nie sú spojené s okolím domu a to aj v prípade, pokiaľ ku nim vedie záhradná cesta. Pokiaľ sa s takým jazierkom alebo jeho návrhom stretnete, vždy sa pýtajte, ako sa majiteľ dostane do vody, ako skontroluje jeho fungovanie, ako je zohľadnené pohodlie a funkčnosť kúpania a prevádzky. 


Filtrácia pre kúpacie jazierka

Obligátna veta, že filtrácia nie je nikdy dosť veľká, platí aj pre kúpacie jazierka. Majiteľ má pochopiteľne, tie najvyššie nároky na čistotu vody, pritom všetko komplikuje svojim pohybom vo vode, kedy sa pri kúpaní uvoľňuje do vodného stĺpca veľké množstvo usadených malých organických častíc. Tomuto je potrebné prispôsobiť veľkosť a kvalitu filtrácie.

Pre kúpacie jazierko sa volia rovnaké filtre ako pre jazierka s väčším počtom rýb, aj keby v ňom žiadne neboli. Či sa kúpať s rybami alebo bez rozoberáme ďalej, avšak z hľadiska filtrácie je pre ne jazierko pripravené. Pokiaľ to umožňuje finančná situácia, rozhodne odporúčame použitie bubnového filtru k predčisteniu od hrubých nečistôt. Na kvalite vody je to zásadne vidieť, mimo to, použitie kombinácie bubnového filtra a kvalitnej biologické filtrácie, je pravdepodobne jediný zaručený spôsob, ako sa vyhnúť problémom s vláknitou riasou a tým pádom i prípravkom proti nej. 

Jednoznačne najlacnejšie a najlepšie fungujúce je čerpadlové umiestenie filtrácie, čo znamená, že je postavená nad úrovňou vody, na teréne. Gravitačné umiestenie, u ktorého je filter postavený vo filtračnej šachte, takmer pod úrovňou hladiny vody, je výrazne drahšie (výstavba šachty, zakrytie, automatické dopúšťanie vody, atď.), zložitejšie a sťažuje údržbu. Konkrétne typy filtrov popisujeme v článkoch Filtre, filtračné materiály a biologické čistenie vody, kde si môžete vyhľadať veľkosť a typ vhodného komorového či bubnového filtru. Ako bolo povedané, vyberáte filtre pre jazierka s rybami, či už tam budú alebo nie. Len pre skutočne veľké jazierka (300 m3  a viac), u ktorých by komorová filtrácia bola nie len priestorovo príliš veľká, ale aj finančne nákladná, je možné pre biologickú filtráciu vody využiť štrkové časti jazierka, ktoré sú zvlášť pre tento účel vytvorené, dajú sa aspoň základne odkaliť a voda, ktorá je cez ne čerpadlami hnaná, prechádza najskôr vždy patrične výkonným bubnovým filtrom. Objem týchto štrkov by sa mal blížiť ½ objemu vody. 

Najlepším možným spôsobom je navštíviť našu predajňu, kde Vám všetko vysvetlíme, predvedieme a navrhneme vhodnú filtráciu.


Ukončenie okrajov kúpacieho jazierka

To, že jazierko bude využívané hlavne ku kúpaniu, ovplyvňuje aj spôsob, ako ukončiť jeho okraje. Najskôr si zhrnieme požiadavky a praktické skúsenosti s kúpaním dospelých, ale tiež detí v bazénoch a prírodných kúpaliskách. 

Začnime tým, čo preferujú dospelí:

  • jednoduchý vstup aj výstup z vody
  • čo najväčší priestor pre plávanie
  • ľahký prístup z domu k vode bez nutnosti sa prezúvať alebo si pred kúpaním umyť chodidlá

možnosť si pred a po plávaní si pri jazierku oddýchnuť, posedieť, či vypiť kávu

 

Väčšina kúpacích jazierok je ale budovaná kvôli deťom, rozhodne by sme teda nemali zabudnúť, čo sú ich priority:

  • pokiaľ možno, prístup do vody po celom obvode jazierka tak, aby mohli na viacerých miestach skočiť do vody alebo z nej vyliezť vyliezť
  • potápať sa a plávať
  • mať možnosť byť počas jedného dňa tisíckrát vo vode a zase vonku, inými slovami - mať jazierko po ruke

 

Po porovnaní všetkých požiadaviek oboch skupín používateľov môžeme za nevhodné označiť zakončenie okrajov jazierka štrkovými plytčinami. Ako absolútne nevhodné, potom pravidelné betónové stavby obklopené plytkou vodou nepravidelného tvaru (ak si odmyslíme, ako neprirodzene také jazierko vyzerá). Ak použijete štrk pre ukončenie okrajov jazierka, potom tieto zóny minimalizujte a ich hĺbku urobte čo najmenšiu. Na dne a stenách sa štrku vyhnite úplne. Chôdza cez štrk do tzv. kúpacej časti je už po krátkom čase po spustení jazierka veľmi nepríjemná. Víria sa tým usadeniny a jemné bahno sa tlačí medzi prsty na nohách. Vstúp z vody do týchto okrajových častí prináša rovnaký efekt. Z tohto pohľadu taktiež odpadajú aj nevymurované jazierka, ktoré majú pozvoľný alebo stupňovitý sklon bočných stien. Nutná požiadavka na priestor pre plávanie hovorí proti jazierkam s kúpacou a nekúpacou časťou - na kúpanie sa vždy využíva celý objem jazierka.

Ako by malo vyzerať ukončenie okrajov, ktoré zahŕňa všetky zmienené nároky?

Základom sú vymurované, kolmé steny. Veľmi výhodné je mólo (drevené, kamenné bloky) obopínajúce krátku stranu jazierka s najväčšou hĺbkou, ale nielen to. Pre kúpacie jazierka je najvhodnejšie, ak je mólo aj z jednej alebo oboch dlhých strán, prípadne okolo celého jazierka. Zvyšuje to využitie jazierka či už pre deti i dospelých, uľahčuje vstup aj výstup z vody, umožňuje skákanie a podstatne uľahčuje údržbu aj prístup k jazierku. Ak sa rozhodnete pre toto riešenie, domurujte potom betónové tvarnice v mieste, kde bude mólo až tesne (cca 3 cm) nad budúcej hladinu. Samotné mólo by malo byť vyrobené z vhodného druhu dreva. Jednoznačne bezkonkurenčné je drevo z tropických krajín.

Iný možný spôsob je ukončenie murovania pod úrovňou hladiny, kedy fólia natiahnutá cez hranu betónových tvarnic pokračuje mimo obvodu jazierka a potom kolmo nahor. Tesne nad hladinou je privarená k poplastovanému pásku, ktorý je pripevnený na koniec lemovky 25 cm. Do takto vytvoreného priestoru, zaplaveného vodou, je možné následne položiť napríklad pravidelne opracované kamenné bloky, podľa ich šírky a výšky sa dá ukončenie vymurovania a šírka priestoru vytvoriť na mieru. Viditeľná vodná hladina je u tohto spôsobu cca 3 cm pod hornou hranou kamenných blokov a jazierko sa dá vďaka nim čistou nohou obísť, skočiť z nich do vody alebo vystúpiť na breh. Takto vytvorené ukončenie je možné doplniť o priestrannejšie drevené mólo obopínajúce iba krátku stranu s najväčšou hĺbkou. To isté platí, aj ak sa rozhodnete do vytvoreného priestoru položiť menšie kamene s minimálnou štrkovou zónou s rastlinami alebo bez nich.

Prúdenie a prietok vody v kúpaciom jazierku

Často podceňované a pritom zásadné. Nielen u kúpacích jazierok sa často nedodržiava dostatočne silné prúdenie vody a jej výmenu cez filter. Najčastejšie k tomu vedie snaha ušetriť náklady za prevádzku čerpadiel. Bohužiaľ, práve tu sa šetriť neoplatí. Prietok vody jazierkom sa viaže na jeho objem a je ním úplne jasne daný. Ideálne je 1x za hodinu, minimálne potom 1x za 2 hodiny. Znamená to teda, že napríklad správne zvolené čerpadlo alebo čerpadlá pre jazierko s objemom 50 m3 majú optimálny výkon 50.000 l / hod., Minimálny výkon 25.000 l / hod. To však len vtedy, ak sa nezapočítavajú straty spôsobené prietokom vody hadicami, kolenami, ohyby a UV lampou. Ak by sme ich zohľadnili, tak sa ideálne výkon posunie na 60.000 l / hod. (Alebo 2 x 30.000 l / hod.). Pre rovnaký objem modelového jazierka je minimálny prietok vody (1 x za 2 hodiny) 25.000 l / hod. Opäť ale musíme započítať straty, takže sa s minimálnym prietokom dostaneme na 30.000 l / hod. Zatiaľ čo u menších jazierok sú tieto prietoky pomerne ľahko dosiahnuteľné, u väčších sa im aspoň snažíme čo najviac priblížiť.

Nedostatočný prietok vody jazierkom spôsobí 3 zásadné problémy s jeho fungovaním:

slabý prúd nedokáže neustále sa tvoriace organické zvyšky a častice doniesť až na druhú stranu jazierka k saniu, takže niekedy aj dobre zvolený filter zostáva v podstate čistý, pretože nemá čo zachytávať a nečistoty zostávajú v jazierku

Zvýšené usadzovanie organického materiálu je príčinou tvorby povlakov a nánosov, ktoré sú živnou pôdou pre rast vláknitých, či chumáčových rias a negatívne ovplyvňujú kvalitu vody

 

Biologické čistenie vody funguje u každého, teda aj u kúpacieho jazierka, vďaka činnosti baktérií. Aby sa títo neviditeľní pomocníci mohli rozvíjať a tvoriť nárasty, tzv. Biofilmy, potrebujú živiny, minerály, uhlík a kyslík. Všetky tieto nevyhnutné veci im prináša práve prúdenie vody. Baktérie však nie sú usadené iba vo filtri, osídlia každý povrch pod vodnou hladinou, ktorý im ponúknete - fóliu, kamene, štrk, ale usadia sa aj na čerpadle, v hadiciach, proste všade a všade tiež potrebujú prísun pre život nevyhnutných látok - práve to im zaistí dostatočné prúdenie

Dosiahnuť alebo sa aspoň priblížiť ideálnemu prietoku vody jazierkom, teda použiť dostatočný výkon čerpadla alebo čerpadiel, je teda možno o niečo energeticky náročnejšie, ale rozhodne Vám výrazne zníži objem nutnej údržby, obmedzí problémy s riasou a prejaví sa aj v bezproblémovom fungovaní jazierka.



Nasávanie vody

Pre kúpacie jazierka pripadajú do úvahy 3 spôsoby nasávania vody:

  • asi najhoršia varianta - pomocou čerpadla 12 V
  • stredne výhodná možnosť - dnová vpust, gravitačne (filter umiestnený takmer pod úrovňou hladiny a čerpadlo na sucho odoberá vodu z neho)
  • najvýhodnejší spôsob - dnová vpusť, čerpadlová šachta, čerpadlo v poslednej suchej komore odoberajúce vodu zo šachty

 

Čerpadlo 12 V

Kúpať sa môžete vlastne v každom jazierku. To kúpacie sa dá v mnohých smeroch prispôsobiť, ale naozaj zásadný rozdiel medzi bežným a kúpacím jazierkom je v umiestnení čerpadla, respektíve jeho pripojného kábla a miesta, kde z čerpadla vychádza. Väčšina jazierkových čerpadiel totiž pracuje s napätím 230 V, čo je, z hľadiska možného úrazu plavca, zakázané. Prvá možnosť, ako splniť bezpečnostné požiadavky, je použiť čerpadlo, ktoré pracuje s bezpečným napätím 12 V. Toto riešenie, však nie je príliš šťastné a to preto, že na použitie čerpadla s nízkym napätím by nemal byť vôbec dôvod.

               Ak predpokladáme, že kúpacie jazierko má objem väčší ako 20 m3, vieme, že pre tieto a väčšie jazierka platí už nutnosť nasávania vody z dnovej vpuste (gule). Dnová vpusť je vždy napojená na čerpadlovú šachtu, prípadne gravitačne umiestnený filter. V oboch týchto prípadoch je čerpadlo umiestnené nasucho (posledná suchá komora šachty alebo je za filtrom mimo vody), takže nehrozí úraz elektrickým prúdom a teda nie je nutné používať čerpadlo 12 V. Umiestnenie čerpadla 12 V do väčšieho jazierka ako 20 m3, je absolútne nevhodné. Otvory v kryte čerpadla alebo sacieho koša, ktoré majú iba 8 mm brzdia nasávanie vody a všetky nečistoty väčšie ako 8 mm, zostávajú v jazierku.

Ďalším limitujúci faktor pre čerpadlá 12 V je obmedzený výkon. Bežná ponuka končí prečerpávacou schopnosťou 12.000 l / hod., Iba jeden rad čerpadiel dosahuje výkon 20.000 l / hod., Je však pomerne nákladná, čo pri použití viacerých čerpadiel nákup i prevádzku zbytočne predražuje.

Gravitačne umiestnený filter

Druhou spomínanou možnosťou, ako sa vyhnúť umiestneniu kábla čerpadla priamo do vody, je napojenie filtrácie priamo na dnovú vpusť a gravitačný skimmer. Filter je teda inštalovaný do  filtračnej šachty, takmer pod úroveň hladiny vody a čerpadlo namontované nasucho za vývod z filtra z neho odoberá vodu. Gravitačné zapojenie filtrácie so sebou nesie pomerne dosť nevýhod (popisujeme ich v článku Ukážky rôznych zapojení a umiestnenia filtrácie), takže ani tento spôsob nie je ten najlepší.

Čerpadlovo zapojený filter

Nasávanie vody dnovou vpusťou cez čerpadlovú šachtu, predstavuje jednoznačne najvýhodnejší spôsob pre kúpacie, ale aj bežná jazierka. Čerpadlo je namontované do poslednej suchej komory šachty, takže spĺňa podmienky prevádzky pre kúpacie jazierka. K výhodám patrí možnosť pridania ďalších až 3, u väčších typov šácht, i viac čerpadiel, veľká kapacita čerpadlových šácht z hľadiska prietoku vody, jednoduchá a lacná inštalácia i prevádzka.

Návrat vody do kúpacích jazierok

Všeobecne je u všetkých jazierok voda nasávaná zo stredu krátkej strany s najväčšou hĺbkou. Späť sa voda vracia z protiľahlej krátkej strany s najmenšou hĺbkou, takže nepretržite prúdi dĺžkou jazierka. Bodka. Čo viac napísať, zmeniť alebo zdôrazniť pre kúpacie jazierka? Niečo by sa predsa len našlo ...

Aby sa čo najviac nečistôt, ktoré v jazierku neustále vznikajú a pohybujú sa vodným stĺpcom, dostalo do filtrácie, je u kúpacích jazierok zvlášť podstatné, čo najlepšie vyriešiť miesto a spôsob, akým sa voda vracia späť z filtrácie. Samozrejme platí, že voda vteká z protiľahlej krátkej strany, ale nielen to. Optimálne by bolo, aby tento prítok, pokiaľ je možné, obsiahol celú šírku krátkej strany a prúdenie vody tak prebiehalo v celom objeme jazierka. Ako na to?

U jazierok nepravidelného tvaru (rožok, hruška, elipsa, osmička) sa krátka strana so spätným prítokom robí vždy užšia, ideálne lievikovitého tvaru, takže prúd dostatočnej sily začína v jeho najužšej časti a postupne sa rozlieva po celej šírke jazierka. Tvar jazierka sa teda rieši aj s ohľadom na návrat vody.

Horšie je to u kúpacích jazierok obdĺžnikového tvaru, ktoré majú obe krátke strany rovnakej šírky. Tu pochopiteľne nie je možné, aby voda vytekala zo zúženého miesta. Rozšíriť prúd vracajúcej sa vody je možné tak, že sa hadice alebo potrubia rozdelia na 2 či 3 "vetvy" osadené regulačnými posuvnými uzávermi a voda sa vracia z krátkej strany na viacerých miestach. U kúpacieho jazierka s mólom okolo celého obvodu alebo jednoducho u tých, ktoré majú mólo aj nad prítokovú krátkou stranou, možno pre návrat vody využiť aj špeciálny nerezový výver. Zjednodušene povedané,  nerezový box kónického, rozširujúceho sa tvaru, ktorý je možné pripojiť v najužšom mieste na hadicu alebo potrubie 110 mm. v najširšej časti boxu sa vracajúca voda rozleje do širokej a úzkej štrbiny. Výška tejto štrbiny zodpovedá výšce podkladového hranolu prken móla a prkná jeho hornů plochu pokrývajů, tak je patrný iba predný otvor nerezového vývěra, ktorým voda vytéká späť do jazierka. Iný možný spôsob návratu vody je vytvorením bežného výverového miesta priamo v teréně, alebo jeho vymúrování a izoláciou fólií.Tvar výveru je pravidelný štvorcový alebo obdĺžnikový s nižšou stranou, ktorou voda preteká späť. Umiestňuje sa do rohov alebo do stredu krátkej strany jazierka s najmenšou hĺbkou.

Rozhodne neodporúčame riešiť návrat vody z filtrácie cez potok, vodopád alebo kaskádu. Filter je zbytočne umiestnený vyššie nad hladinou, čo predražuje prevádzku. Prietok vody slnkom rozpálenými kameňmi ohrieva vodu a zvuk vracajúcej sa vody môže byť obzvlášť v noci rušivý pre majiteľa (takmer vždy ale ruší spánok suseda) a pretože sa cez tieto prvky vracia voda z filtra, nemôže ju majiteľ po sťažnostiach  jednoducho vypnúť.

Ďalej sa nedá odporučiť vtok späť sa vracajúce vody umiestnený pod vodnou hladinou. Často sa s ním stretnete práve u pravidelných moderných jazierok, kde býva problém s miestom a spôsobom spätného vtoku vody. Voda, vracajúca sa z väčšiny filtrov gravitačne (samospádom), u tohto spôsobu zapojenia narazí do masy vodného stĺpca ještě pred svým vstupom do jazierk v úzkej prívodnej hadici alebo trubce, což zposobí pribrděnie vracajucej sa vody. Na prvý pohľad jazierko s podvodným prívodom vody funguje a nasávanie vodu ženie čerpadlom cez UV lampu a filter späť do jazierka (čo sa nasaje, musí sa aj na druhej strane vrátiť). Bohužiaľ, skúsenosti z praxe aj logika hovoria niečo iné. Voda sa u tohto návratu v objeme jazierka iba vymieňa, ale prúdenie medzi miestom vtoku a miestom nasávania vody nie je žiadne. Opäť sa to prejaví zvýšením množstva usadenín  a problémov s riasami.

 

Hĺbka a sklon dna kúpacieho jazierka

Ak ste dočítali až sem, už viete, že kúpaniu sa u kúpacieho jazierka dá veľa vecí prispôsobiť a upraviť. Nie je tomu inak ani s jeho hĺbkou. Z pohľadu hlavného účelu, to znamená plávanie, platí pre priestor s najväčšou hĺbkou (krátka strana pod Vami), hĺbka vody 180 - 250 cm (nie viacej z dovodu dosahu bežných vysavačov). Protiľahlá krátka strana s návratom vody z filtra je potom minimálne 150 cm hlboká. Hoci protiľahlá strana je najplytšia časť jazierka, hĺbka 150 cm je potrebná preto, aby sa plavec mohol pri plávaní na pozdĺž vo vode otočiť, bez toho aby si musel stúpnuť na dno, alebo sa bál, že sa udrie do holene alebo členku o dno. Dostatočná hĺbka jazierka zaistí tiež to, že sa v lete neprehreje (teplá voda je pre plavcov síce príjemná, avšak tvorí ideálne podmienky pre rast rias) a naopak neprechladí cez zimu.

Pomerne veľkého spádu dna sa netreba nijako obávať. Po prvé, tento spád sa rozloží na plochu dna, takže si ho pri pohľade zhora ani nevšimnete. Po druhé, po dne nechodíte a pre občasné stúpnutie si pri kúpaní sklon nehrá rolu. Smer spádovania je od prítoku k strane so saním, kde spád celého dna končí pri dnovej vpusti. Vyspádované dno teda plavcovi nijako nevadí, ale zásadne a kladne ovplyvní pohyb nečistôt od prítoku k saniu.

Akékoľvek stupne, plošinky s rovným dnom alebo dokonca štrk a kamene na dne rozhodne neodporúčame. Čo sa usadí na rovnom dne bez spádovania alebo sa tam vytvorí, už prúd vody nezdvihne a kamene alebo štrk na dne bránia pohybu nečistôt k saniu zcela. Jakékoliv stupně, podesty s rovným dnem nebo dokonce kačírek a kameny na dně nemůžeme rozhodně doporučit. 

 

Vstup do  kúpacieho jazierka

Krátky rozbeh, odraz, zavrieť oči a skok. Šípka alebo "bomba" - veď je to jednoduché. Teda aspoň pre deti a niektorých dospelých počas horúcich dní. V ostatných prípadoch môže byť vstup do kúpacieho jazierka problém. Drobný a jemný povlak, ktorý pokrýva, na rozdiel od bazéna, všetky plochy pod vodnou hladinou, je klzký. To, ako veľmi kĺže, závisí od množstva svetla dopadajúceho na vodnú hladinu, teploty vody, ročnom období, atď. Ale s klzkým povrchom treba počítať. Asi namietate, že ste videli veľké množstvo fotiek kúpacích jazierok, do ktorých vedú schody. Áno, to je pravda, ale podľa našich skúseností, majitelia či realizačné firmy vzápätí prídu na nepraktickosť tohto riešenia. Po väčšinu sezóny sa dá po schodoch vstúpiť do vody nepohodlne a klzký povrch spôsobuje problémy, nech sú schody zhotovené z akéhokoľvek materiálu. U niektorých jazierok môžete vidieť na stene vedľa schodov madlo, ktoré pod uhlom smeruje do vody. Čo však, povedzme zdvorilo, vyzerá veľmi zvláštne. Udržať esteticky prijateľné vodorovné nášľapy schodov je v podstate nemožné.

Ako sa teda bezpečne a pohodlne dostať do vody? (Neplatí pre deti, ktoré sa riadia vlastnými pravidlami :)). Ideálne je drevený rebrík (čiže schodíky s madlami). Najčastejšie je vyrobený z rovnakého materiálu ako mólo, ku ktorému sa tiež väčšinou upevňuje. Dá sa použiť aj kovový rebrík, ale drevo, ako materiál, sa k jazierku predsa len hodí lepšie. Inštalujeme ho do hlbokej časti jazierka, aby sa ku schodíkom dalo doplávať a nebolo nutné sa vodou brodiť – opäť, to kĺže. Tenkým povlakom sa pokryje samozrejme aj povrch tohto rebríka, ale jednak sú jeho stupienky úzke, jednak sa vystupujúci plavec drží postranných madiel.

Čím väčšia časť obvodu kúpacieho jazierka pokrýva, či už len úzke mólo, tým je to z hľadiska kúpania lepšie. Uľahčí to vstup aj výstup z vody a to nielen pre deti. Mólo je výhodou aj pri údržbe jazierka, keď ho obchádzame s vysávačom, dnovou sieťkou alebo kefou. A naopak, kúpacie jazierka ku ktorým prilieha po obvode trávnik, kôra, štrk a iné povrchy, ktoré aj pri údržbe bránia pristúpu k okraju jazierka, nie sú užívateľsky príliš šťastným riešením.

 


Bahenné a vodné rastliny v kúpaciom jazierku

Máte radi bahenné rastliny? Baví Vás ich pestovanie? Nevadí Vám, že Vám pridajú prácu s jazierkom? Ak to tak je, potom si okraje kúpacieho jazierka osádzejte podľa vlastného želania. Rastliny Vám nič nehovoria? Nechcete bahenné rastliny, baví Vás viac okolitá záhrada? Máte vybudované kúpacie jazierko tým najlepším spôsobom, takže ani vlastne nemáte pobrežné pásma, ktoré by bolo možné vysadiť? Potom tam žiadne bahenné rastliny nedávajte! Nemusia tam zo žiadneho dôvodu byť - je to len na Vás. Jazierko musí dobre fungovať, či už je rastlinami husto vysadené, alebo nie. Čistota a kvalita vody je udržiavaná filtrami, čerpadlami a UV lampami.

Bahenné rastliny môžu doplniť aj jazierka bez štrkových okrajov. V týchto prípadoch sa zasadia do pevných plastových, niekedy betónových nádob. Kontajnery s rastlinami stoja na vopred vytvorených stupňoch na okraji jazierka, niekedy sú umiestnené aj mimo vodu v jeho blízkom okolí. Používame k tomu uzavreté nádoby bez akýchkoľvek otvorov, koše nie sú vhodné, pretože sa zemina dostáva cez steny do vody a ovplyvňuje jej kvalitu. V kúpacích jazierkach musí byť stabilita nádob volená s ohľadom na rázové vlny, ktoré vznikajú pri kúpaní.

Malú výnimku tvoria snáď len lekná. Ako vodné, nie bahenné rastliny, vyžadujú pevnú nádobu a tiež priestor vo vodnom stĺpci a na hladine. V prípade, že už pred stavbou kúpacieho jazierka viete, že v ňom lekná chcete, pripravte pre nich na dne, uprostred menej frekventovanej, dlhej strany, zvýšený stupienok. Jeho šírka aj dĺžka by mala zodpovedať rozmeru alebo rozmerom nádob pre lekná. Výška stupienka je taká, aby po odpočítaní výšky nádoby zostával k hladine maximálne 1 m. Odolné stonky a listy urastenejších druhov lekien takú hĺbku zvládnu a ich umiestnenie ku kraju obmedzia kolízie rastliny a plavcov. Všeobecne je však nutné napísať, že kúpacie jazierko nie je príliš vhodné pre pestovanie lekien.

 


Ryby v kúpaciom jazierku

Mimo kúpaciu sezónu ryby síce svojim neustálym pohybom víria prilepené nečistoty najmä na dne a pomáhajú tým filtračnému procesu (prirodzene tiež oživujú jazierko), ale tým ich pomoc končí.

Ak opomenieme možnosť, kedy sa do kúpacieho jazierka umiestni len jedna ryba - koi, karas, jesen, ktorej sa nikdy nekúpi kamarát a ktorá sa nekŕmi, prinášajú ryby už len problémy. Vďaka krmivu a všetkým odpadovým látkam, ktoré vznikajú v dôsledku ich metabolizmu (čpavok, exkrementy, atď.), sa významne zvyšuje množstvo týchto látok vo vode, čo podporuje rast rias. Väčšie množstvo nečistôt, ktoré je potrebné zachytávať a rozkladať zvyšuje prácnosť údržby jazierka a požiadavky na kvalitu filtrácie. Problémy, najmä s vláknitou riasou, so sebou prináša nevyhnutnosť použitia niektorých z prípravkov proti nej. Všetky účinné prípravky sú založené na chemickej báze, a ak sa naozaj majiteľ jazierka chce kúpať v prírodnej, nijako neupravovanej vode, zvyšuje si umiestnením rýb pravdepodobnosť, že sa niektorému z prípravkov proti vláknitej riase nevyhne. Všetko teda záleží na citlivosti a vnímaní majiteľa. Z hľadiska filtrácie je ale dobre zhotovené kúpacie jazierko na ryby pripravené, a to v ratanie filtračnej techniky. Ryby je možné doň ho kedykolvek dať alebo ich kedykolvek odstranit.

Ryby, bežne sa vyskytujúce v jazierkach, nepredstavujú pre plavcov žiaden problém. Koi, jeseter, kaprovec, amur, či lopatonos ho nemôžu nijako ohroziť. Pre citlivejšieho jedinca môže byť iba nepríjemný dotyk ryby pri plávaní. U kúpacích jazierok s rybami nie je vhodný rýchly vstup do vody a skákanie, pretože náhly stres môže byť príčinou výskoku rýb a neprispieva ani k ich dobrému zdravotnému stavu.

Pokiaľ už od začiatku viete, že sa budete s rybami kúpať, filtrácia je na to pripravená a Vy upravíte iba výkon UV lámp - pre jazierka s rybami platí výkon 3 W na 1 m3 vody v jazierku.

 


Riasy v kúpaciom jazierku

Riasy- nutná daň za nepoužívanie chlóru. Túto daň spláca každý, kto má kúpacie jazierko. Väčšie či menšie problémy Vás čakajú s vláknitou riasou a hustou, avšak nesúdržnou a neprirastenou chumáčovitou riasou. Ako sme spomínali v predchádzajúcich kapitolách, ryby podstatne zvyšujú pravdepodobnosť ich rastu. Či si ich do jazierka majiteľ dá, ponechajme teda na jeho zvážení a venujme sa ďalej jazierkam bez rýb.

U jazierok bez rýb je pravdepodobnosť rastu rias takmer o 100% nižšia, avšak stať sa to môže. Predpokladajme teraz, že sa staviteľ jazierka vyhol všetkým častým školáckymi chybám - nedostatočná filtrácia, zle ukončené okraje, kedy voda z okolia pri daždi vteká do jazierka, zle nastavený pomer satia, kedy hladina saje viac než dno, upchaný prívod vody z dna, atď. Vychádzajme z toho, že je všetko tak, ako má byť a napriek tomu sa objaví riasa. Voľná ​​riasa to byť nemôže, UV lampa je správne zvolená a je v prevádzke 24 hodín, takže prichádza do úvahy vláknitá alebo chumáčovitá riasa. Čo teraz? V prvom rade je potrebné odhaliť príčinu. Ak si neviete rady, obráťte sa na poradenstvo odborné firmy. Rady na internete, od suseda, od kamaráta, ktorý je rybár, takže tomu musí rozumieť, zavrhnite ako prvé - tu sa, až na vzácne výnimky, správnej rady nedočkáte.

Po odhalení príčiny, prečo sa problémy s riasou objavili, ju čo najrýchlejšie odstráňte. Použite na to jazierkový vysávač a snažte sa  odsať povlak z dna, stien či štrku, aj riasu samotnú. Podľa potreby zopakujte nasledujúce dni a potom vyčistite filtráciu aj mimo pravidelný mesačný cyklus. V prípade, že ani po mechanickom odstránení riasy a povlaku nedôjde k zvládnutiu rias, nezostáva nič iné než, opäť po dohode s odbornou firmou, použiť niektorý z prípravkov proti vláknitej riase. Účinný prípravok je ale vždy na chemickej báze, takže Vašim cieľom by malo byť sa mu vyhnúť, prípadne ho použiť len, ak je to nevyhnutné. Táto nevyhnutnť by ale mala nastať maximálne 1x až 3x za sezónu alebo vôbec. Ak ho používate častejšie, neprišli ste na príčinu rastu rias.

Tip:

Prírodná cesta likvidácie vláknitej alebo chumáčovitej riasy je v podstate len jedna. Nie sú to žiadne zaručené baktérie, ani enzýmy, ani modrá skalica, ani meď, ani peroxid, ani Savo, ani vápno, ani ozón. Je to, ako je napísané, prírodná cesta a funguje len pre záhradné jazierka bez bahenných rastlín a lekien! Je to soľ - jedlá, čistá, bez prídavkov (fluór, jód). V našej firme ju máme vedenú pod názvom Jazierková soľ. Dávkovanie pre kúpacie jazierko je 3 - 5 kg na 1 m3. Nerozpustená sa rozsype po ploche jazierka. Úroveň koncentrácie môžete kontrolovať pomocou testera na obsah soli po dobu problémov s riasou alebo soľ použiť jednorázovo. Vyššie popisovanú úroveň soli síce pri kúpaní mierne pocítite na koži, ale nie je nutné sa po kúpeli osprchovať. Možno Vám soľ zaberie, možno ale tiež nie. Záruka na to nie je. Nie je to ale chemický prípravok a Vy ho skúšate naozaj len v prípadoch núdze.

 

Bazénik pre deti

Neoplatí sa. Pomer dĺžky doby, na ktorú si jazierko kupujete a množstvo práce s údržbou bazéniku a času, po ktorý bude deťmi využívaný, nevychádza pre bazénik prizanivo.

Argumenty, prečo sa nezaoberať bazénikom:

  • prácnosť údržby
  • klzkosť a problémy s rastom riasy
  • hlboká časť jazierka je hneď vedľa, takže malé deti musíte rovnako starostlivo strážiť
  • deti čoskoro odrastú a ich cieľom bude vyčíňať v hlbšej vode a skákať do nej, Vám zostane práca s nepotrebným bazeníkom

Niečo iné je vytvoriť deťom bazénik ako vodný prvok. Môže byť umiestnený pri jazierku, prípadne spojený s ním, ale rovnako tak aj ďalej v záhrade alebo pri dome. Vodné prvky sú vždy napojené na zvláštne čerpadlo, ktoré cielene a iba na zvolenú dobu zaplavuje priestor pre surfovanie a hry najmenších detí. Po vypnutí čerpadla sa voda z týchto miest vracia späť do rezervoáru, prípadne jazierka a priestor bazéniku vysychá. Akonáhle deti odrastú a stratí o tieto hry záujem, môže pôvodne bazénik, po menších úpravách, spestriť záhradu alebo okolie jazierka o zaujímavý vodný prvok.

 

Údržba kúpacieho jazierka

Po množstve možno menej záživných kapitol sa konečne dostávame k tomu, čo určite zaujíma každého, kto uvažuje o kúpaciom jazierku. Takže, čo všetko, ako často to budete musieť absolvovať?

Bohužiaľ, je nutné negovať všetky, iste lákavé informácie, o samočistiacich, samofungujících prírodných jazierkach, ktoré sa postavia a majiteľ sa potom proste len kúpe bez toho, aby sa staral o údržbu, filtre, čerpadlá, atď. Tieto rozprávky rôznych realizačných firiem a jednotlivcov, za ktorými zostáva plno zúfalých zákazníkov, už pomaly z internetu miznú. S prevádzkovaním jazierka je to, rovnako ako v mnohých iných odboroch, niečo za niečo. Ak by sme porovnali bazén a jazierko, potom to, že nechcete, ale ani nesmiete na čistenie vody použiť chlór, je potrebné si do určitej miery odpracovať. V živej vode kúpacieho jazierka totiž neustále niečo vzniká, zaniká, usadzuje sa, vznáša sa vo vodnom stĺpci a pláva na hladine. Tento väčšinou organický materiál je potrebné pravidelne odstraňovať tak z filtrácie, tak z jazierka.

Čistenie filtrácie

U drvivej väčšiny filtrov, ktoré sa používajú pre jazierka do cca 200 m3, netrvá ich čistenie dlhšie ako hodinu. Teda, keď sa prevádza pravidelne. Ak budete dodržiavať interval čistenia 1x za mesiac, vyhnete sa tak problémom akým je zanesený filter, tak s následným zlým fungovaním jazierka. Vzhľadom na objem iných prác je pravidelné čistenie filtra jednoduché a nezaberie Vám veľa času. Zanedbávanie čistenia filtra vedie k tomu, že majiteľ jazierka potom touto činnosťou strávi pol dňa a rozklad hrubých nečistôt, ktoré zostávajú dlhšiu dobu vo filtri, ovplyvní kvalitu vody a rast rias v jazierku.

Vysávanie, kyslíkový čistič

Najčastejšia a pravdepodobne najotravnejšia časť údržby. Je ťažké povedať, ako často vysávať - ​​jednak je každé jazierko originál, jednak to záleží na ročnom období, množstve rastlín, prípadne rýb, atď. Počas najhorúcejšej časti sezóny to môže byť pokojne aj 2x týždenne, na jar a na jeseň zase 1x za 2 mesiace. Najpresnejšie označenie doby, kedy je potrebné Vaše kúpacie jazierko vysať, znie - podľa potreby. To sa môže zdať široký pojem, ale naozaj to tak je. Pri kúpaní alebo odpočinku pri vode kontrolujte stav usadenín na dne, stenách i na okraji a si určite frekvenciu vysávania. Platí lepšie ihneď, ako neskôr.

Kyslíkový čistič sa dá použiť najmä pri čistení okrajových štrkových častí. Jedná sa o chemickú látku, ktorá sa predáva pod rôznymi názvami (aktívny kyslík, peroxid, attack pond, atď.). Po dopade sypkého granulátu na dno sa táto látka aktivuje, nabalí na seba okolité nečistoty a potom s nimi vypláva na hladinu. Odporúčame si takto zdvíhať na hladinu vždy len určitú časť usadenín, pretože  je nutné ich ihneď po vyplávení pozbierať jemnou sieťkou na riasy, čo je pri plošnom posypaní nemožné. Z nášho pohľadu sa však používaniu tejto, síce relatívne neškodnej, ale predsa len chémie, možno vyhnúť vysávaním a použitím dnovej sieťky. U našich jazierok ju nepoužívame.

Čistenie dnovou sieťkou, kefou

Čo sa nepodarí z dna alebo stien odsať, na to použijeme dnovú sieťku. Teleskopickú tyč, ku ktorej je sieťka pripojená, uchopíme, ako by sme skákali na tyč, odhadneme správny sklon a pohybom sieťky, respektíve jej tvrdou prednou hranou sa snažíme zoškrabať zvyšný povlak po vysávaní. Až čo nešlo sieťkou, môžeme dokončiť dnovou kefou pripevnenou k rovnakej univerzálnej žrdi. Práce odporúčame vykonávať presne v tomto poradí. Pri používaní vysávača, dnovej sieťky aj kefy oceníte obmurovanie stien i vybetónovanie dna. Po fólií s pevným a hladkých podkladom budú tieto nástroje krásne kĺzať, práca bude efektívna a hlavne uskutočniteľná.

Údržba bahenných rastlín

Ako ste sa mohli dočítať, v kúpacom jazierku rastliny byť môžu, ale nemusia. Je len na jeho majiteľovi, akú variantu zvolí. Udržiavať okraje jazierka zarastené kvetmi je pochopiteľne pracnejšie, treba odstraňovať uschnuté časti rastlín, pred zimou skracovať všetky nadzemné časti rastlín a výsadba v štrku tiež sťažuje jeho čistenie vysávaním. Odmenou za túto prácu navyše však môže byť na vzhľad jazierka podľa Vašich predstáv. 

Preplachovanie dnovej vpuste a skimmeru

Rovnako ako u čistenia filtrácie i tu pravidelnosť zaistí bezproblémový chod nasávania vody. Jedenkrát za mesiac odporúčame v čerpadlovej šachte za chodu čerpadla uzatvoriť prívod zo skimmera aj dnovej vpuste a v momente, kedy čerpadlo vyčerpá takmer vodu zo strednej časti šachty, do ktorej tieto prívody vedú, jedným ťahom zdvihneme posúvač uzatvárajúci prívod z dna. Rázová vlna z potrubia vynesie prípadné nahromadené kamene a iné predmety, ktoré sa zachytia na nerezovej mriežke, odkiaľ ich ľahko odstránime. Postup preplachovanie podľa potreby zopakujeme. Čiastočne zanesené prívodné potrubie býva častou príčinou rastu rias a usadenín pri všetkých jazierok.

Údržba UV lámp a čerpadiel

Čistenie trubice z kremíkového skla, ktorá oddeľuje žiarivku od vody, patrí medzi základné povinnosti majiteľa jazierka a vykonáva sa, rovnako ako výmena samotných žiariviek, 1x ročne. Obdobne 1x ročne odstraňujeme vodný kameň, ktorý môže byť usadený medzi rotorom a statorom čerpadiel. Postup čistenia je presne popísaný v špeciálnom článku k UV lampám a čerpadlám.

Zazimovanie a jarná rozbeh

Aj s týmito prácami je potrebné počítať a podrobnejšie je popisujeme v článku Príprava záhradného jazierka na zimu a zimnú prevádzku a Jarná spustenie jazierka.


Kúpacie jazierka s chlórom či soľou

Pre takto zhootovené kúpacie jazierka alebo skôr bazény neplatí, mimo kapitoly Veľkosť, tvar, orientácia a ukončenie okrajov kúpacieho jazierka, nič z napísaného. Tieto hybridy sa navonok tvária ako jazierka, sú vymurované s vybetónovaným spádovaným dnom, s fóliou a zapracované do okolitej záhrady. Avšak, pretože čistá voda je udržiavaná chlórom alebo vysokou úrovňou soli, je potrebné sa s voľbou technológie obrátiť na firmy zaoberajúce sa stavbou a prevádzkou bazénov. Je nutné sa zmieriť s tým, že farba vody bude neprirodzene modrá a že tu nemôžu byť žiadne bahenné, ani vodné rastliny a ryby. Ak to majiteľ akceptuje, možno ale vybudovať aj také "jazierko".

 

Prípravky pre kúpacie jazierka

Tu dovoľte trochu odbočiť a nadviazať na časť v článku o údržbe kúpacích jazierok. Tu je v úvode nepríliš lichotivá poznámka o tzv. Samočistiacich jazierkach a firmách, ktoré ich budujú. Niekoľkokrát za sezónu sa pri diskusiách s rôznymi zákazníkmi dostaneme do situácie, kedy sa počas vysvetľovania, ako by malo jazierko fungovať, zákazník ohradí s tým, že on má doma samočistiace jazierko a to mu funguje. A naozaj, na fotkách, ktoré ukazuje na mobilnom telefóne je vidieť čistá, krásne priehľadná voda. Ako je možné, že občas fungujú aj tie jazierka, v ktorých by, podľa našej praxe, mala byť zelená voda, a ktorá by na kúpanie rozhodne lákať nemala? Táto záhada môže mať dve vysvetlenia. Prvý môže byť fakt, že občas sa v našom odbore naozaj vyskytne abnormalita a nám nezostáva, než pripustiť, že nás matka príroda opäť prelstila. Tento dôvod znamená drobnú prehru pre nás (aj keď nás učí potrebnej pokore), ale pre zákazníka je výhrou. Inokedy druhá príčina. Pomerne často sa majiteľ samočistiaceho jazierka zmieňuje o pravidelnom pridávaní baktérií a prípravkov. Iste, pridávanie baktérií je v poriadku, prečo nie. Ale tie by samotné na čistú vodu v jazierku nestačili. Takže prípravok. Zákazník nie je schopný špecifikovať, o aký prípravok sa jedná, dostal ho od firmy, ktorá mu kúpacie jazierko postavila a podľa odporúčania ho tam ďalej kupuje. Takéto "samočistiaci jazierko" potom láka na kúpanie vďaka síranu měďnatému (modrá skalica) alebo medi, ktoré bývajú najčastejšou súčasťou týchto "ľahko a rýchlo" preparátov. Dôvod, prečo uvádzame túto časť z praxe, je práve prípravok, ktorý zákazník do jazierka aplikuje, bez toho aby vedel, čo a prečo tam pravidelne pridáva, aké to má zloženie a v čom sa teda kúpe.

Kúpacie jazierko sa, okrem iného, ​​od bežného bazéna líši práve v tom, že cieľom je nepoužívať žiadne prípravky, ani chémiu. Kúpať by ste sa mali v prírodnej vode. Verte, že to ide, ale ak už Vám niekto odporúča nejaký zaručený neškodný prášok alebo zelenú vodičku, pýtajte sa - za svoje zdravie ste zodpovední len Vy sami.

Prajeme Vám čo najmenej problémov s riasou a čo najviac kúpacích dní.

Dátum poslednej revízie a doplnenie:

27.01.2023